蘋果A1: ICAC査警黑勾結

215 回覆
1534 Like 7 Dislike
Noted with thanks.
ICAC有用咩?
拍戲
比TVB拎去打飛機

查條撚咩
選舉電腦夠話查
查左幾年 sor查唔到
查乜撚野 解散左佢幫手派4000蚊好撚過
無辦法之中既辦法
政府總要做場show維護所謂既公正比國際睇
乜仲有ICAC咩?
不如轉做coffee shop算啦,起碼都算出名
代號 寒戰
好啊班差佬以為而家係返左70年代嘅咁
咪啱啦等廉政公署做多次啦
Icac有話查咩?
尹兆堅昨午到廉署舉報前表示,根據元朗區議員黃偉賢和麥業成證詞,以及他們與警方的手機通訊紀錄,清楚顯示警方早於事後前一日已知悉,並非案發後接報才知情,惟當晚警方「集體消失」,縱容黑社會大規模襲擊途人,有警員預先得悉黑幫暴徒聚集及聲言毆打市民仍毫無反應,「是嚴重失職瀆職」,要求廉署調查警方有否收黑幫利益,以及元朗區指揮官、反黑組主管及相關警員有否涉嫌違反公職人員行為失當。

大狀指涉違公職人員失當
資深傳媒人劉進圖昨在《明報》專欄亦質疑警方在元朗襲擊事件中涉嫌觸犯公職人員行為失當,「根據終審法院在冼錦華案裁決,警務人員收了甜頭而不阻止罪案發生,已構成公職人員行為失當」。他促請廉署依法調查「元朗區指揮官及反黑組主管是否涉嫌收了黑幫甜頭,或基於其他不當理由失職瀆職」。

曾任廉署總調查主任的大律師查錫我指出,根據終院就公職人員行為失當設下的定義及英國案例,警方處理元朗襲擊事件表面上已涉嫌觸犯公職人員行為失當,「警察職責係保障市民生命安全,如果知道或睇到市民被暴力襲擊,警察袖手旁觀,就已經涉嫌犯咗法」。

查直言,由警務處處長、元朗區指揮官,以至當晚在元朗站目睹暴徒打乘客的兩位警員都涉嫌公職人員行為失當,「指揮官明知當晚會有事發生,點解唔防止罪案發生?就算當晚有好多人打999,如果都係講相同嘅嘢,只需詳細問第一個電話發生乜嘢事,就立即派人處理,而嗰兩個(到場)警察應該阻止暴徒及要求支援,如果被襲擊,警察可以開槍制止,係咪警察驚自身安全而匿埋?唔合邏輯」。

曾任廉署調查主任的民主黨立法會議員林卓廷直指,整個元朗區參與元朗襲擊事件的警隊決策者都涉嫌公職人員行為失當,比英國警員案例嚴重很多,「區議員早講咗會有人搞事,甚至當晚事發前有唔少人報警或通知警方,有大批白衣人騷擾途人,甚至打人,警方明知會發生襲擊,亦有充足時間部署阻止事件發生,之後嗰兩個警察睇到,嘗試喝停都冇就閃,增援部隊又冇嚴肅執法,最離譜係有防暴隊人員同懷疑襲擊者搭晒膊頭」。他表示會提供資料予相關機構協助刑事調查,以及諮詢律師意見,考慮向警方追究民事責任。

開file查視乎是否涉貪污
廉署表示,就元朗襲擊事件,廉署已接獲市民投訴,會依法嚴肅跟進相關投訴。

有熟悉廉署調查的人士同意,根據受襲人士資料、傳媒報道、在場市民及區議員等證詞,警隊在元朗事件的處理已涉嫌觸犯公職人員行為失當,至於廉署是否「開file」調查,要視乎事件有否涉及貪污指控,「如果懷疑警方同區內黑社會有勾結,利益輸送,包庇佢哋,廉署就會接手調查,否則,單純公職人員行為失當,廉署按程序會轉交警方調查,因為警方都可以查公職人員行為失當」。
Icac比689廢左好耐啦
1.全面撤回逃犯條例
2.撤銷暴動定性
3.釋放被捕義士並承諾永不追究
4.全面實行雙普選
5.成立獨立調查委員會追究黑警責任(包括警黑勾結元朗恐襲)

光復香港,時代革命
今日見到個英文comment:
ICAC is a coffee shop now
有無最低投注額
收皮啦全部自己人 撚有credibility咩
I Can Accept Corruption

727元朗集中反黑
香港人絕不向黑勢力低頭!

但係!記住!
五大訴求!缺!一!不!可!
香港人!不!撤!不!散!

義士不是condom!
說好的一個都不能少!

黑警於721,無人衝擊、毫無預警下開槍
總共開咗36槍!
係開槍!唔係扔彈呀!
如果呢啖氣你都忍到嘅話,咁6月12號仲平乜撚嘢反?

五大訴求!
一、徹底撤回逃犯修訂條例
二、釋放所有因反送中被捕人士並承諾永不追究
三、撤回612暴動定性
四、追究警察濫權濫暴(包括721元朗官警黑勾結事件),成立獨立調查委員會
五、立即實行雙普選,還我真香港!

光復香港,時代革命!

想香港人擺工停工?
https://lih.kg/1360491

關於癱瘓地鐵我有個微見,唔知有無效,入黎話我知得唔得,一人一金屬氣球
你地唔好咁,icac多黃
一陣鬧到icac由黃變藍就仆街了
「促請廉署調查警方有否收黑幫利益」
都唔洗實際利益
D牛屎佬生D牛屎仔叫佢地入警隊
大個左就見老豆/叔父輩做緊野扮睇唔到
呢D先係真正既問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞