你班仆街搞完港鐵未

554 回覆
3921 Like 77 Dislike
Sorry 之前答得唔清楚

我是支持你的講法

只是覺這 主題 本身很有問題

聽日係咪真係出
狗鐵壞時當然講唔到半日
所以我贊成今次以少既能力可以好有noise係好事
好似大衛打巨人歌利亞咁

老實說你回應我既野我完全同意
但無奈有啲人只係睇表面 唔睇出發點 同目的
兄弟 我係好多謝你同我理性討論冇屌晒老母
我相信我大你好多年亦好欣賞你同而家既年輕人
唉一齊爬山啦 有人不合作
我都會早啲返工同周圍帶動下風向incl.同事
加油 大家萬事小心
Push
Sor巴打我都誤會左你
明既人會明
唔明既人會避
唔明又唔避開既人
屌,你講埋我嗰份啦
唔會屌啦 因為我都深知呢種抗爭係好爭議性
我都無可否認係會阻左好多人
但正如2014佔路都比人屌會阻人
但如果唔做 就無2016勇武抗爭
無2016亦都無2019既和理非+勇武全面抗爭

我心底都知癱鐵未必可以做得長 或者未必持久
但道德底線拉低左 可以方便到所有示威者有更多抗爭選擇
癱鐵失敗左亦唔代表整場運動失敗
如果明顯失去民意 我都唔會再支持呢度做法
直至有一日民智成熟 就會有更多香港人加入抗爭
咁快就到九龍塘仲可以點升級
其實你啱
我本身係癱瘓行動支持者
但我既訴求其實一直係五大 元朗事件為次
因為最大責任一定係黑警 港鐵能力係非常有限
就算狗鐵交代D咩都不足以影響大局兼而開得太多戰線
無奈好多人 包括示威者本身 都太過著眼於要狗鐵交代
頭先聽到人講話搞鳩人番工抵俾人屌, 咁撚叻走去拆咗d入閘機啊笨, 唔駛錢坐車番工就話你叻啦
而家只係延誤左狗鐵一條線2個鐘啫 大把升級選項啦
1. 延誤埋其他線
2. 延誤埋放工時間
3. 全日延誤
4. 短時間完全癱瘓
5. 全日癱瘓
6. 全日癱瘓再配合埋路面堵路癱瘓
etc...
做唔做到只係在於有幾多人加入
無人加入證明民意未歸邊 亦都無能力搞
我同意香港人其實接受能力愈黎愈高
你既方向要狗鐵跪低
我既方向比較保守 想固定中間民意
大家不免有啲contradiction
In fact 我係覺得你講得好reasonable同被你說服到
希望大家繼續不合作時
一齊好好包裝呢件事變得更positive更正義
不合作運動做多啲文宣先好
更正一點啦
我係要政府跪 唔係狗鐵跪
狗鐵角色太小 最終目的係癱瘓香港經濟
七傷拳黎既
與警黑合作,港鐵該死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞