老老實實,京都動畫對日本影響力根本冇想像中咁大...

198 回覆
23 Like 516 Dislike
上星期三京都慘案的確令人傷感
不過有D巴打吹到國殤,日本動畫末日等等就真係得啖笑

翻睇過去十年,京都真正做成社會效應之動畫基本上只有K ON 一套
K ON之後京都唔少作品都只係偏向小眾之作,基本上冇套上到大場面

係K ON之後幾套公認市場大熱作品包括小圓(2011年, SHAFT出品),Steins;Gate 系列(2011年, WHITE FOX出品),刀劍神域(2012年,A-1 Pictures出品),進擊的巨人(2013年, WIT STUDIO出品),LOVE LIVE系列(2013年, SUNRISE出品),DATE A LIVE系列(2013年, AIC PLUS+/Production IMS/J.C.STAFF出品),不起眼女主系列(2015年,A-1 Pictures出品),一拳超人(2015年,MADHOUSE/J.C.STAFF出品)RE-0(2016年, WHITE FOX出品),你的名字(2016年, CoMix Wave Films 出品),工作細胞(2018年, David Production出品)....等,京都一套都冇
就算計京都近年比較熱門之吹吹, 人氣比樓上幾套簡直小巫見大巫
(更加唔駛論一眾長篇大作,同埋不斷有新作+新遊戲出嘅FATE系列)
另一角度,剩睇動畫迷老婆計,過去十年全球動畫迷公認人氣最高嘅"四大老婆",包括
1.亞絲娜

2.時崎狂三

3.加藤惠

4.蕾姆

以至其他人氣老婆,包括雪之下雪乃

御坂美琴

LL九人眾

愛蜜莉雅

同埋今年大熱之中野五姊妹

至於以上大熱老婆京都有幾多個?
SORRY,一個都冇

所以,京都慘案雖然令人痛心
但就算京都玩完,日本動畫依舊唔會玩完,
以上
真,K ON之後無乜大熱作品
數大熱動畫老婆數漏咗

不過都係冇京都份
係 10月有刀劍

將刷新日本動畫史上最好睇的一頁
反觀京都K ON之後不思進取
呢度係吹奏冰果多過kon
現實係世界上K ON人氣高過冰菓好多
K ON之後好多作品邊個打邊個真係悉尼老鼠(識你老鼠)
Ching有冇覺得個PO有啲涼薄?
講起婆度婆爆
冇我地02 呢個post真係收收皮先
完全封鎖
補番
講事實都唔啱聽
見到蕾姆真係唔洗睇
仲話acg專家
買左膠未
個d磚家食屎啦
先唔理你觀點如何
但係舉埋d例子真係笑到我仆街
京都畫埋啲幼齒樣 屌唔落
Btw rip
尊重京都
但刀劍的確係神作
現實係殘酷嘅
涼宮

Clannad

日常

冰菓

中二病

Violet Evergarden

京阿尼大把大作/大影響力嘅動畫喎,唔係你skip 左就代表無
聲之形?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞