真•澳門人你哋而家咩環境

583 回覆
361 Like 2 Dislike
Agger
真澳人有葡藉
當澳門搵錢嘅地方咋
多謝你
但一定過到
我識兩個澳門FD都係90後
反送中咁耐完全冇問過我香港咩事
見佢冇表態又廢事問返佢點睇
無葡籍又崇尚自由民主嘅澳門人點算
其實身邊仲有部分人都撐,但已經好少係社交平台發言,大多都係默默撐。
係澳門反中國係原罪
個個日日飲撚埋d喜茶 食死人酸菜魚
根本上真澳門人少到仆街
比大陸文化影響晒 後生中學畢業全部上大陸讀
相對多數係台灣或國外留學既澳門人係反中國
係中國讀大學果批就一定比人洗腦架啦
番工個個都係親中派 日日高談闊論講中國幾好
你唱反調就係鬼 唔認同就比人屌
有時睇愛瞞日報既留言真係嬲到仆街
溫水煮蛙但係無人覺得有問題
身邊所謂同學朋友成撚日上大陸
po story話中國幾撚好 真係好撚反胃
已經完全心淡 失望
抵澳門人比人話澳豬

同班朋友笑沃豚、大陸,但感嘆自己要草銀彈走人
多謝你地
如果係包,點解平時政府出嘅文件,紙幣甚至身份證,都無簡體字 根本簡體字係近年賭業先帶起,以前唔會有
然後有個柒頭係咁話有英文版係咪外國勢力入侵,真心痴線,咁撚鍾意簡體字返大陸啦真係,就係佢地攪到澳門變成咁
根本盲目撐
其實之前見到賭場開始拆曬D繁體字路牌已經開始覺得不妙
係,明明一個自己長大嘅地方,睇住佢變壞,俾大陸人侵蝕,攪到一個本地人要走佬好撚sad啊
佢地仲要話,學下簡體字學多樣嘢,我屌咁唔見d大陸人學繁體字?點解佢地嚟玩一兩日要我地就佢地喎。
然後又有d話,其實大陸好多人識睇繁體字,不過唔用,咁又係同一問題啦,識睇咁點解要轉哂做簡體字?
同佢地嘈根本嘈唔贏,成班刁民,學哂中共d衰嘢,錯都講成啱嘅
Sorry想正評你但手殘負評左
琴日先同人討論完個謠言罪,又係有人覺得好有必要立法...講講下自己都覺得無謂討論,好似雞同鴨講。
再講詳細啲,我係從台灣歸來既澳門人,接受左外面既自由進步思想,甚至養成左重視氣質、內涵既生活,因為台灣,特別台北既書香氣質、通識教育都好足夠,令人有所啟發

反過來回到澳門,僅見一群無學識、自作聰明既奇珍異獸,聽TVB報導,隨即指責自由志士;終日飽食淫樂,仿如口腔期巨嬰,性格更扭曲到僅追求紙醉金迷的人生

大部份冇內涵既,都有共同樣板,就係肥絲大隻、雙下巴、短髮、表露愚昧之相,仿如大肉球一般。澄清,我唔歧視外型,相信當中身型者亦有內涵既人,不算巨嬰。

自由對佢地非必要,思維僅係藍絲「行得正企得正」既俗套邏輯,悲哀也
無條毛
藍到仆街 7成豬 2成藍 1黃都唔知有無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞