721情報新嘗試!!!

463 回覆
858 Like 5 Dislike
但記者直播其實都係主要影緊前線, 同現場手足睇既野相差唔多. 反而想講蘋果有用航拍機做live, 可以睇多好多野, 不過佢地都係得一部機. 如果有玩開航拍既巴打可以加入情報中心, 協助哨兵視察週圍情況, 咁就事半功倍.
巴打想請教下
會比人hack or 比人混入之類?
其實有能力行動負責相應野就可以參加得
只要拎得FACT CHECK現場相就可以信

同埋唔好咩留聯絡定私下搵對方
好易比狗跟住D料搵人
第一:Walkie 要細分要隊,同一台通常唔好過六至八人,經驗係太多人會大家互jam,所以情報中心一定要配備多部機聽唔同小組,分散各區域

第二:每位哨手上應該要有過膠地圖,唔同色白板筆,隨時更新全面資料,因為一急/忙起上黎,人係會容易失憶

第三:好重要,哨兵必需時刻保持冷靜,只做傳達消息既工作,可以將其他區域既行動,透個大聲公傳開,比現場群眾決定點做。切記要清晰表達情況,講述理據,唔可以一句「大家撤退呀!」就算,因為現場前線真係會因為你一句就好緊張。

第四:聽到任何消息,都唔應該即時傳播比群眾,確認最少三次係基本,唔到110% Fact check 都唔應該傳開,拎到大聲公就要小心說話。

第五:用walkie 應該清晰表達情況,例如:「龍和道有狗」,可以試下「龍和道和灣仔方向,30防暴,休息戒備狀態,未見有行動,配備長盾,大支胡椒噴劑」,清楚既陳述有助畫圖了解警察佈防,可以盡快知道有冇大包圍而考慮撤退,避免重演沙田事件。

第六:望遠鏡可以幫哨觀察到警察裝備,數到人數,好好利用,深水埗唔貴。

第七:個人安全,哨盡量保持靈活,因為你係群眾既耳目,唔好掛住睇而比狗搜身,因為好多時哨兵都要行遠離群眾既位置,深入觀察,所以要醒水,避開警察

第八:要有適量水同乾糧跟身,因為做哨走黎走去體力消耗都好高,保持身體狀況穩定。

第九:器材部分,六號碼對講機係基本,因為唔同牌子既機互通唔到,隨時組隊有大幫助,耳機係基本配件。功率最少需要5W以上,8-10W較佳(頭盔:無線電法例1W以上既對講機本港只可出口,買賣,不可使用)

過往打war game 經驗,歡迎討論
哨兵要拎即場相黎做FACT CHECK
連登情報站見到證明信納哨兵消息
然後盡可能整理再發放
push
補充一下,我有玩航拍

絕對唔建議現場用

原因不外乎干擾,個人技術因素,唔係既話好易令手足重傷,現場見既航拍大多數係記者機黎
唔理衝唔衝 21去金鐘
整合人手變左最大難題
哨兵團隊唔易聯絡
加上唔一定會加入
哨兵配備要求好高
好難搵到人有人做
REAL TIME有冇咩平台做到?
GOOGLE DOC即時UPDATE? 只准睇
限制人員先可以改???

連登集合POST負責哨兵比料
情報站巴打睇住POST既料整合
另一個REAL TIME平台發放

現場發佈巴打睇住REAL TIME平台黎通知
消息分類可以
[性質,陣營 /地區] 事件
EG
[/夏愨道] 30防暴警由中環前往金鐘
[/新城市] 近火車站出口已封,20警
[物資/CWB] 有2車物資近希慎 @XX街, 派人分發
[義士/CWB] 地鐵F出口衝突, 要人支援義士

類似咁?
不過有樣野最擔心亦防唔到
黑警一定MON到實知道我地呢邊既野
如果有D比較機密行動
應該要靠自己人團隊另外負責安排信得過既在場同分發人士

呢個CHANNEL係負責大部分人影響同叫人既事
唔好意思阻阻你:
[緊急呼籲]今晚9點一齊上twitter將黑警濫權揚威國際,警告遊客不要來港旅遊,用經濟壓力逼使政府回應!!

https://lihkg.com/thread/1325723/page/1
全面攬炒

9點一齊一野谷上trending
#Hongkongwarning #Fthepopo

Twitter見!!!
屋企多合一LIVE +現場哨
即時用電話回報返訊息中心,現場訊息中心要過濾整合
再由訊息中心用步兵大聲兵/對講機方式直接同前線溝通
可行範圍內應該咁樣已經係最好方法
tg就算撚數啦
唔該巴打
加埋時間就完美
又用我個名開頭
我冇嘢講
Push
光 復 香 港 。 時 代 革 命 。 香 港 建 國
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞