[Ver. 2.0] 知己知彼 百戰百勝 圖解香港警察裝備

612 回覆
478 Like 3 Dislike
如果真係一人一支步槍, 咁已經是內戰級數, 好似敘利亞咁
到時香港警察 會撤退, 交比解放軍上

警察 既訓練, 一向都係對付小量持槍匪徒, 好似葉繼歡咁
如果咁多人有槍, 都係交比軍隊去對付
正常就係!但係如果人手夠都未必會call SDU出黎做速龍!!之前咁多次都係得PTU教官同CTRU.....但612出埋SDU
想問一問
每次 警察 總動員應付示威, 都出至少5000人

但其實PTU, EU 加埋都係兩千幾人
其餘果D 係唔係由 普通軍裝巡邏警員 組成??
push
其實我覺得香港警察 最on9 係出 便衣CID 去打示威者

便衣CID 即係 O記, 重案, 反黑, 毒品調查科 果班人
佢地既職責應該係查案, 收料, 唔係用來對付示威者

每次見到便衣CID 打示威者,都係同平時一樣著住便服, 然後戴個頭盔+圓盾, 用番自己支伸縮警棍
但佢地著住便服, 無著防暴服, 一遭到攻擊就奶野

同埋防暴警察 是有陣形, 呢班便衣CID 根本無任何陣形可言, 佢地通常都係三四個人一齊去亂棍扑示威者, 結果好容易被示威者包圍

上水 試過四個便衣CID 被示威者包圍
沙田又試過一個便衣CID 自己衝去電梯, 被人踢番落來圍打

反正外國示威, 從來都無見過便衣探員出來打示威者
係得香港咁特別
呢個係因為班膠層用屎忽諗野囉!照我所知文職都調左出黎做後勤!
不過又咁講。。做得便裝都係經歷過PTU階段嘅!佢哋平時兇慣人。。以為自己一打7吖嘛
CID根本冇接受過防暴訓練.
加上新上冇防護裝備, 係唔應該加入防暴工作. 可能佢哋真係以為示威者好欺負到無抵抗吧.
新仔出班後約3,4年會入PTU,之後散左再會調去其他部門,例如EU, Vice, task force或去番環頭PC...之後可再去刑事偵緝學堂轉CID.....所以每一個便衣基本上係上過PTU防暴訓練
你既意思即係呢四條友都做過PTU ??
好難想像

如果呢四條友係正式錄用嘅警察就肯定入過PTU架!不過.......PTU又如何,PTU打嘅戰術係配合長盾防衛隊、圓盾逮捕隊再加上用人數上的氣勢去扮野!你睇佢哋推進要用棍敲個盾就知,佢哋係要嚇鬼所以就算呢4個個係正式PTU其實結果一樣。。新城市戰役就有落單3個PTU被圍毆啦!不過佢哋好彩有盾姐
佢哋有分第一梯隊,第二梯隊,第三梯隊!第一梯隊係現職PTU、QRF、速龍,第二梯隊係剛剛散嘅PTU、EU,第三梯隊係環頭軍裝。。。其他便衣係出黎自由波仲之係其他區拉夫返黎都要拉夠人數
一二三梯隊已經唔用
變成RRC
直接係環頭出
一二三梯隊要各個環頭調浪費時間又難指揮

警方檢討去年佔領行動的部署後,認為以「三梯隊」架構運作,即從每區抽調各組人手的「混合式」編制效果不理想,故計畫組成「總區應變大隊」。

https://thestandnews.com/politics/%E6%94%BF%E6%94%B9%E8%A1%A8%E6%B1%BA%E5%89%8D-%E8%AD%A6%E7%B5%84-%E7%B8%BD%E5%8D%80%E6%87%89%E8%AE%8A%E5%A4%A7%E9%9A%8A-%E6%87%89%E4%BB%98%E5%A4%A7%E5%9E%8B%E7%A4%BA%E5%A8%81/
同我上來
香港人既錢就拎曬黎買神裝去虐殺市民
Push
Push
Push
之前睇個po好似有講過吓 flash bang閃光彈
唔知黑警有無配備
仆街,原來我分唔到狗仔同狗女

唔係鎮暴用
正如MP5一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞