[Ver. 2.0] 知己知彼 百戰百勝 圖解香港警察裝備

612 回覆
478 Like 3 Dislike
呢個係我嘅舊post

知己知彼 百戰百勝圖解香港警察裝備
https://lih.kg/1206461

但當時係好急下出文
(6/12朝早出,點知出完文下午就出咗事)
所以排版有啲差

而且今次警察明顯有update佢地嘅裝備
原文中嘅資料唔夠準確
故再出多一次文
(有啲會照copy舊文)
希望大家可以知多啲我地嘅對手係點
亦間接咁保護自己/身邊嘅
---------------------------分隔線---------------------------
成篇文會分開四個部份:
(1 Part會佔1樓,可以直接搭lift去你想睇嘅嘢)
Part 1: 前言&編成介紹
Part 2: 個人裝備 (2樓)
Part 3武器&工具(3樓)
Part 4: 槍械 (4樓)
Part 5: 車輛 (5樓)
---------------------------分隔線---------------------------
以下內容以警察機動部隊(PTU)為主
因為佢地主打人群管理,防暴
裝備亦係最好
其他部門用嘅裝備都係大同小異

PTU行動基地
港島總區:北角警署
東九龍總區:觀塘警署
西九龍總區:石硤尾報案中心暨西九龍機動部隊行動基地
新界南總區:新界南總區總部及行動基地
新界北總區:新界北總區總部
訓練及後備大隊:粉嶺警察機動部隊基地
行動編制:

懶人包:
大隊/連(Company) 170人
下面有4個排(Platoon),一個有41人,4個共164人
每個排(Platoon)再有4橫排(Section) ,一個有8人,4個共32人
指揮層有6人

詳細(from wiki)
每個大隊(又稱連)Company(共170名人員)由一名警司指揮,由一名總督察輔助,由一名警署警長和一名警員(大隊傳令員 Company Orderly)負責行政及補給事務,由一名警長負責行動及內部事務管理和一名警員司機。
每連下轄4排platoon(每排有41名人員),每排分為4個橫排section。
當中每platoon由兩名督察或者高級督察領導一名警署警長、8名警長和30名警員。
包括2名督察、1名警署警長、1名傳令警員Orderly、2名警車守衛Lorry Guard警員、3名警員車長、32人為防暴小隊(8警長,24警員)。
1個section有8人(2警長,6警員)。
部隊編成(PTU):

常規大隊:合共8個大隊:
新界南總區(A連)、
西九龍總區(B 連)、
新界北總區(C連)、
東九龍總區(D連)、
香港島總區(E連)
5個陸上總區合共5個大隊。

訓練大隊:合共3個大隊:
第一訓練隊:由一名總督察負責訓練。(F連)
第二訓練隊:由一名總督察負責訓練。(G連)
第三訓練隊:由一名總督察負責訓練。(H連)

後備大隊:合共3個大隊:
新界北總區(X連)
西九龍總區(Y連)
香港島總區(Z連)

快速應變部隊(QRF) (129人)
*QRF不屬於警察機動部隊,但功能一樣*
平時係邊境巡邏
亦擔任後備部隊(一線)
特徵係迷彩衫

仲有一個Tango 大隊(T連),全部由女性警員組成(200人up)
*T連不屬於警察機動部隊,但功能一樣*
有需要時先會係5個陸上總區調人集合
又會根據5個陸上總區分為5支小隊
粉紅色係佢地代表
總區應變大隊(RRC)
14佔中年後成立
5個陸上總區各有1個
1個RRC會有350人
由1個總警司及2個高級警司率領
當中170人係機動部隊(防暴隊)
其餘180人係總區人員
包括傳媒聯絡組、證據蒐集小隊、刑偵人員等
---------------------------Part 1完---------------------------
Part 2: 個人裝備

警察機動部隊作為一支在暴動中身先士卒的部隊,每名出勤的人員皆有完善的防暴裝備,每名警察機動部隊人員的隨身裝備共重達40磅

1.)防暴頭盔(圖係官方出嘅1/6模型)

前方有護目鏡
裏面設有散熱網
並且可以抵擋腐蝕性液體
後頸位設有護片
能抵擋40米距離發射的12號徑霰彈槍貳號鳥彈

透過頭盔後方文字及數字可以辨別出所屬單位

圖中頭盔有C 3 2/2
姐係代表佢地係C連 第3排
(2/2呢啲我未搞清解咩,但好有可能係指邊個橫排(section),有望其他巴絲解答)

圖中左方頭盔有EU KE (東九龍衝鋒隊)
右後方頭盔有D2 4/1
姐係代表佢地係D連 第2排
(4/1呢啲我未搞清解咩,但好有可能係指邊個橫排(section),有望其他巴絲解答)
右前方亦有頭盔寫上RRC(白衫)
代表佢係總區應變大隊嘅指揮官之一

圖中頭盔有寫上Z2
姐係代表佢地係Z連 第2排
頭盔後方有舊黃色嘢做燈嚟
夜晚會發出藍色光以做出敵我識別

圖片中嘅防暴頭盔印有 EU HKI 3
姐係代表佢地係港島衝鋒隊 第3小隊

圖中頭盔有寫上EU NTN 4
姐係代表佢地係新界北衝鋒隊 第4小隊
右方頭盔更有標明係警長(3柴)

咁樣做有咩做,等大家去及發掘啦
但問題照樣存在
觀察力強嘅巴絲可能已經睇到
就係好多頭盔都係冇數字冇文字
原因不明
所以呢招唔係100%work

2.)戰術頭盔

(圖二皮帶扣上寫有(CTR(U),即反恐特勤隊)
主要由速龍小隊使用

3.))Avon SF10型防毒面具

俗稱「豬嘴」
英國製造
具有完全隔絕催淚煙、沙林毒氣和氯氣等毒氣的功能

防毒面具會事先放喺大腿上嘅袋
要嘅時候就會拎出嚟用

如果見到前線開始開袋戴面具/換上已戴上面具嘅警察
就要小心!請盡可能保護自己!
因為好快就會用催淚彈!

但因為所有警察都有受過催淚彈同胡椒噴劑訓練
唔排除會直接嚟料

4.)防暴服

綠色衫
有防火防割功能

5.)多用途防火背心/戰術套裝

俗稱韓國仔
綠色/啡色係舊款
黑色係新款嘅戰術套裝
下面會有詳細

速龍小隊則有自己一款戰術背心

6.)盔甲

俗稱鐵甲威龍
由15件不同部件組成,淨重9磅
為處理持刀等兇暴性人群的個人防禦裝備

7.)戰術套裝

法國貨
包括背心、手套、護肘套、護腳套等
須保護到肩、胸腹、背、手臂、大腿、腳脛及足部
防火、防火及防刺插等
新款盔甲
詳細睇link
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/312225/%E8%AD%A6%E9%9A%8A%E6%93%AC%E8%B3%BC%E5%85%A53932%E5%A5%97-%E6%88%B0%E8%A1%93%E5%A5%97%E8%A3%9D-%E8%A6%81%E6%B1%82%E9%98%B2%E7%81%AB-%E7%A3%9A-%E5%88%80%E5%8F%8A%E7%A1%AC%E7%89%A9%E8%A5%B2%E6%93%8A

8.)防割手套&防暴手套&防暴靴&護目鏡
呢啲無特別
防水防割
靴底可以防滑防剌破
---------------------------Part 2完---------------------------
Part 3: 武器&工具

1.)胡椒噴劑

(細)
射程2m

(大)
射程5m

2.)催淚水劑

橙色桶,夠晒醒目
可以拉車仔或者咩住
射程可達20米
可以加入有色溶劑
可透過射到目標人物額頭,越過一般眼罩罅隙照樣流入眼睛,比過往的胡椒噴霧更防不勝防

3.)高壓水槍

水箱可裝14公升水
重約70磅
可以加入其他物質如顏料/催淚物質?(未確定)
威力可以睇最後張圖

4.)胡椒球發射器

胡椒球打喺示威者到會爆開同散發出胡椒噴霧
由壓縮氣體推動發射(槍枝底部圓筒係氣樽)
槍上腰豆型嘅物體係彈匣
目標準確度約在18米內
有效射程為約45米
配備指定彈匣可盛載多達450枚胡椒球

5.)催淚煙

圖中左邊係催淚煙彈,右邊係橡腸子彈
內含5粒催淚煙彈頭
施放距離為50至70米
以法德魯鎮暴槍發射(圖中長槍)

6.)手擲式催淚煙

內含有23粒催淚煙彈頭
施放距離為15米

7.)伸縮警棍

有時會係銀色

8.)鎮暴用警棍

唔識伸縮

警棍唔只可以扑你
畀佢用個尖用力拮一拮你都會好傷

9.)長距離揚聲裝置(LRAD)

俗稱音波炮
可以向指定方向發出大音量聲波
未見過香港警方實戰(當喇叭用除外)
但可以上youtube搵片睇(外國都會用)
要小心耳仔
戴耳塞都唔係100%冇事
警方講過唔會亂咁用
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20130115/00407_032.html

10.)圓盾

無特別

11.)方盾
(有兩款)

圖一係展開完嘅樣
高達165cm
兩邊可以相扣做成盾牆

圖中係收納後
大約1m到
下方明顯短咗
方便推進

左邊係舊款
右邊有察住警察POLICE嘅係新款
大約1m到
未見可以展開/收納
---------------------------Part 3完---------------------------
Part 4: 槍械

1.)法德魯寸半口徑大口槍(催淚煙槍)

俗稱「大口仔」
有效射程可達75米
每發射1次彈頭
會同時分散射擊出5粒催淚彈

又可以發射橡膠子彈
內含3粒橡膠彈頭
射程為40至50米

新款
為PENN ARMS GL-1 Compact 40mm single launcher

有報紙話可以射布袋彈
但未證實
(警方只有講過布袋彈係由M870霰彈槍所使用)

2.)M870霰彈槍(鎮暴槍)

可以射橡膠子彈/布袋彈/實彈
射程為20米

布袋彈於2004年引入
彈頭由特別製造的布袋載100至120粒鉛粒
射程為5至20米

橙黑色槍身為低致命性(Less-Lethal)
即係布袋彈/橡膠子彈

^警隊神射手示範

似乎係警方所使用嘅橡膠子彈

^官方規格
Credit:https://disp.cc/m/163-bsav

3.)AR-15半自動步槍

實彈
射程達800米
為警察最高武力
除非遇到高程度的暴力
否則不會使用
可以配備ACOG光學瞄準鏡
---------------------------Part 4完---------------------------
Part 5: 車輛

1.)裝甲車

俗稱銳武
2009年購入6部
為Benz Unimog U5000
1部要成600萬
6部就係3600萬
可能會配合音波炮使用
(外國係會放音波炮上車,香港我諗都會)
想睇吓600萬嘅車係點可以睇呢到:
https://www.singpao.com.hk/index.php?fi=loadpdf&t=news&id=12497

2.)人群管理特別用途車(水炮車)

共有3部
1部要900萬
3部就要2700萬

法國生產
長8m,闊2.5m,高4.1m
水箱容量為6800L
主要裝備有左右車頂的主水炮
兩支主水炮每分鐘可射水1200公升,水壓高達1000千帕
射程至少50米及可以360度射水
附有測距儀及攝錄鏡頭,可320度左右旋轉
有3種噴水模式,即噴灑、間斷水柱及水柱連續噴射
車身有其他輔助設施,包括用作保護功能的花灑式噴嘴
除了射水,更可射出混有顏料或催淚煙的水劑,亦可噴泡

1部車會有4人操作
警署警長負責整體操作
2個警長分別操控左右車頂噴水裝置
1個警員駕駛
另有1個後備座位
Credithttps://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20190508/00176_021.html

另外
警方有將2部退役消防車改裝成水炮車

^泵車改裝

^第一截擊車改裝

雖然話係訓練用
但如果情況需要
呢兩個一樣可以出嚟
要特別注意圖二嗰部
因為佢本身係第一截擊車(FIV)
用途係去油庫救火
枝炮唔係一般嘢

據消防處官網介紹:
"第一截擊車設有一個5,700公升泡沫缸和一個4,000公升水缸。此外,車頂裝有一支放射量每分鐘6,000公升的泡沫槍,車頭防撞桿則裝有一個用作前線防護的噴嘴,另有五個噴嘴用以保護車身底盤底部。"
https://www.hkfsd.gov.hk/chi/gallery/fireappliances/FIV.html
我都知大家平時睇唔到呢啲咁有型嘅車好失望
所以我都搵咗啲演習時嘅相畀大家睇吓!

^暴徒唔肯走,我地就用水炮射死佢

^出埋催淚彈,一班步兵再衝上去
班暴徒跟本冇得避
衝多幾次就會死晒架啦

---------------------------Part 5完---------------------------
成個抗爭維基百科咁
死嘢搶我位
後頸 我無野講
我只係想畀大家贂吓我地香港警隊有幾先進強大

出齊裝對付暴徒輕輕鬆鬆啦
請問33℃太陽下可以頂幾耐?
to #15
我都唔知呀

btw唔好quote全文好長
支持成立獨立調查組!
還警方一個清白!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞