有冇熟IT嘅巴打整番個網上立法會?

67 回覆
104 Like 4 Dislike
不如推舉個
民間政府
民間立法會
訓練民間警察
民警好重要
有臨立會之後 第一步就可以組民警

其實民警可以就係平時班前線 只係俾個名佢地
要削弱警賊正當性
同埋合理化前線抗爭武力
7。21 港島見
請帶齊裝備
唔好再靜係帶口罩 要保護自己

光 復 香 港 。 時 代 革 命 。 香 港 建 國
唔反對, 只係唔想食setup cost....
唔知大家認為我地可以點做先可以令到呢件事成事呢?
我無野講
立咩法會
直接全民公投啦屌
做個手機app, 個約會app tinder咁?
所有議題直接簡簡單單質成,反對,無意見,留言?
*贊成
姐係返番連登模式?
因為例如寫抗爭宣言咁 唔可能全民參與/公投
一定係有人先發組成工作組做嘢
你要預長期有3毛, 中共網軍黎搞事
一定好撚多三毛
都係,仲有個database同server 用公營定私營同地點都會好大爭議。
整合一下我自己暫時睇法:

方法1. 用github 形式作提交和處理議案同紀錄進度

1個repository 代表1個委員會
1個commit就代表議案記錄/條例
1個issue代表連登1個po/議案
市民可以anonymous new request去反映意見
而代表議員必須handle all request,審議時就可以pull request。
夠數就將議案merge 落個commit度-->request solved 
唔夠數就 議案closed
用呢個方法可能仲要依賴代議政制,但可能我地要將網上意見按比例計入立法會投票

方法2. 用番github 形式作提交議案同紀錄進度,及後審議過程將會以手機app上全民公投。

類似約會app tinder 簡單形式
每個議程有限時,議程需要經過三次投票後先可落實,投票之間設反思期等公眾反思更多,有助施政。

相反,當有不公嘅議程,可以有類似司法覆核嘅野,再提交議程>投票

1.自由選擇議程
2.投票贊成、反對、無意見、留言等功能
3.如果市民唔得閒或者唔熟識議題可以委託其他人用代議制形式,如現任議員、家人、朋友。

另外可以保留民選議員辯論,但議員只可以代表1票(除非有人授權代議)。

呢個方法依賴公民自發性,同互聯網,互聯網一炒就gg,所以在緊急狀態下可以恢復代議制

最好可以逼政府接受政改方案,先可提高認受同合法性,仲可以用身份證驗證係咪香港市民黎防止3毛網軍。

大家點睇
sor咁我認真番d先

其實老實講而家連登都未有共識
有唔少巴打極反對任何形式既大台

但我個人覺得
少量既management同coordination係必須
如果純講個網
第一個module係類似連登,但唔係thread而係用proposal既形式俾user propose
然後全民投票過threshold就由文宣組announce
第二個module 係news submission。俾人報料用。backend要有fact check組同文宣組,當fact check完全證實真事就由文宣發佈
我諗呢兩個係大家最易接受
我仲有其他idea
想知再講
但你知唔知 git 成個運作點寫先? merge 果下唔易架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞