有冇熟IT嘅巴打整番個網上立法會?

67 回覆
104 Like 4 Dislike
做一個網上版立法會而且更容易將市民意見講比政府聽,市民自由加入公會[類似政黨]。

分番唔同界別,同投票功能,定期招開公開嘅民間實體會議供市民參加。
用黎取替現有沒民意支持嘅政府,相信淺藍同黃絲都應該支持。

利申:學過下寫網頁,有少少programming底
push
push
push
毒L開po無人理
連登已經做緊呢個功能
你想要正式化?
定你想要黨派功能?

我唔buy黨派功能
黨派可以無嘅,本身諗個黨派功能只係想一班志同道合嘅人一齊仔細傾會好d咁解。

如果下次我地遊行時公開要求政府同各泛民、保皇議員興民間(包括黃、藍絲)籌組網上立法會是否可行?
與民間
我嘅主張係 之前做過抗爭宣言
下次佔政總就要升級 搞公民議會
(討論籌組臨時政府嘅可能性)
政府再冷處理就再佔 真係搞臨時政府

你網上化呢件事其實幾好
抗爭者唔需要長期佔領
(亦都未有能力 除非警賊罷工)
上次立法會 打個白鴿轉已經癱瘓立法會幾個月

下次只需要象徵式佔領政總 (稍加破壞)
宣佈成立公民議/臨時立法會
號召大家上網討論籌組臨時政府
其實會work
唔建議包含現有保皇同政府人員
可以邀請現有泛民加強臨立會/公民議會嘅正當性

網要起住先 可以喺連登流傳
但公開曝光嘅同時要宣佈成立臨立會/公民議會
同意我都係咁諗,最重要真係一班年青人係全世界咁多傳媒下講,直接打林鄭一把,佢之前話願意同人溝通,但如果佢唔接受,咁矛頭就一定指去政府,更清楚見到政府不願溝通、不理民意。
唔使講到咩立法會咁大。整返一個討論區,唔講人氣講發言質量,唔比好似連登咁洗板鬥鬧人已經夠做。
當然最緊要係搞返個限AC,唔好一堆友狂開分身。
拉黑的功能唔建議整,最多可以幫人加標籤
有冇識project management 嘅巴打lead?,我只係學校過下寫網頁、app 同programming ,server, database 等等,無工作經驗管理一個真project,如果真係寫要搵更多人幫手先得。
小心林鄭一路spin緊場運動去青年問題
媽媽group出過 銀髮族出過
其實係全香港人嘅問題

另外如果真係臨立會/公民議會
個目的就唔會係加強同現有特區政府溝通
幫佢地收集民意云云
係直接另立議事平台
但係討論區要有實權嘅政治人物真身開po,睇po,覆po先有用
支持

利申唔識IT
整唔切 集中7月21 過完再算
如果7月21 公開同傳媒講我地要籌組網上議會,全民參政,點睇?

同埋而家好少人睇過呢個po,唔知多唔多人支持,而且人手資源都不足,希望有個project manager 幫手組織
要有實權政治人物真身參與先得,所以我就提議7 月21 加一個主張,準備籌組網上議會、邀請不同人士參加,實行全民參政。
得罪講句

網上世界同現實世界係兩回事
我地話要取消功能組別,你話要分界別?
係咪屌得少?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞