有冇熟IT嘅巴打整番個網上立法會?

67 回覆
104 Like 4 Dislike
分界別係類似連登分台咁方便討論,並不代表有議席
要議事規則呢d rules 係個platform度?
即係分返立法會既不同小組?
其實我唔係好熟議事規則之類,同埋呢啲野要由集體討論先。

我自己睇法係最低限度無粗口、無18+、正經嘅平台先。

有冇人合作
av仁都係咁睇啦 呢d講求自律
除非你勁到有 model detect到張圖有撚有西 自動blur左 否則不切實際
粗口ban左不如唔好搞
如果唔要個議事規則呢d rules 會易d 整
如果用番委員會制呢?

香港現行委員會架構
https://www.legco.gov.hk/general/chinese/subcom/subcom1620.htm

美國的委員會

眾議院共有22個常設委員會,參議院共有16個常設委員會,每個常設委員會可再劃分成一系列小組委員會以進行更專業的工作。目前常設委員會正有職業化和資深化的趨勢。
眾議院常設委員會包括:農業、撥款、銀行、財務與城市事務、預算、哥倫比亞特區、教育及勞工、外交事務、政府運作、眾院管理、內地與海島事務、洲際及對外貿易、司法、商船及漁業、郵政、公共建設及運輸、法規、科學及技術、小型企業、公務員行為標準、退伍軍人事務、開源委員會、小組委員會。

就咁睇其實整嘅話都會幾複雜,愈講愈覺得需要好多相關政治共識同埋大量資源同有經驗嘅人,例如由提出議案到投票嘅程序係點呢?
支持

利申唔識IT
始終將一個地方嘅立法制度放上網好似未有先例,需要大量共識、資源、經驗先能夠成功,坦白講冇政府/政黨支持基本做唔成

如果真係要成事,我認為要先搵泛民合作同時與民間達成共識先可以落實。
感謝巴打,唔知你認為我地可以用咩方法開始搵其他人或者政黨合作呢?
作為一條IT狗想分享少少工作上既經驗
係呢件事上面我覺得開個github account 代表立法會/香港法際本身,
基本法 / 香港法例 / 議事規則 per court 開個repo 行git flow (or variance) 就搞掂.
set up cost 幾乎係零.

詳細黎講,
普通法案係由市民負責開issue,
議員助理負責跟進,
到確認需要立法跟進就交波俾議員開feature branch (protected),
各委員會/大會主席負責開pull request 審議,
委員會成員/各議員做返code owner approve/reject PR,
夠數approve就merge 唔夠數就close.

類似既野HKU 其實做緊,
只係佢並無法例賦予既權利去代表香港法律咁解.

HKLII參考連結:
http://www.hklii.org/chi/

美國washington DC 亦都有做過:
https://arstechnica.com/tech-policy/2018/11/how-i-changed-the-law-with-a-github-pull-request/?fbclid=IwAR2q2_QaVkH_QlsH-YU8s-80UhoF-GvpTRkAGqV5ej-4McK8H6keBPWp-P8
初入行it人留名
最終都係要搞實名上網,不了
點知有冇鬼?
可以anonymous開issue
睇完你個建議好似都唔錯但係我都係IT新仔,只接觸過少少github。唔知你係咪咁解呢?

1個repository 代表1個委員會
1個commit就代表議案記錄/條例
1個issue代表連登1個po/議案
市民可以anonymous new request去反映意見
而代表議員必須handle all request,審議時就可以pull request。
夠數就merge 落個commit度-->request solved
唔夠數就 closed?
exactly
同意
剩係發下聲明、譴責下暴徒(冒警/黑警)已經有用,要擺出一個影子政府/國會既姿態
有得諗
由民間取代政府
721推土機出動
================
堅守五大訴求 勿分化勿指責
齊上齊落
建議大家自備物資 做流動物資站
頭盔 眼罩 口罩 毛巾 是啤衫
我無嘢講 我要見律師
都可能 work; 但係要諗個user base 點define 係香港人 定係對香港有"interest" 嘅人?
但我個人覺得github 可能普羅大眾唔係好認識,同埋政府野我諗唔會咁輕易信任用github,如果用github 剛剛提到嘅方式由香港人另建一個平台會唔會好d呢?
gitlab基本上有曬github的功能而且可以自己host
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞