警察已失控,必須解散警隊

365 回覆
3367 Like 77 Dislike
妙想天開mode
培訓引入哲學課程,鼓勵獨立思考。要合格才可以入職。
警察身為香港政府執法部門,避免被當權者濫用,制度上必須有制約和衡制,如有傳召和拘捕能力的監督機構,類似廉記。
重組警隊架構
解散警隊後
會多左一班無業罪犯
但起碼佢地會冇左槍、盾牌同棍
佢地癲就係想我地更癲!到時乘機將責任推得一乾二淨!
其實重點係自制能力
學業成績好既人自制能力都會比較好
你試想下咩人會連五科level 2都冇 英文字都唔識多隻?
成績唔好都可以有人品好
大學畢業嘅人渣都大把
葛佩帆都聲稱自己係博士啦
個重點係要有品格測試同埋心理分析
絕對唔可以有暴力傾向同反社會意識
宜家咪現哂形囉
其實只需要減低警權

有法律效力處分同獨立審查機構去監測警察

如果唔另外開部門
直接加強監警會有處罰既法律權力,可以參考廉署

而呢個機構要派員
係警察每次出動都要跟隨監管同控制警察跟隨指引
同時權力需要大於警察

第一件事一定要張處分比監警會
支持但唔會做到
解散就一定唔可以 只可以改善個機制
到時又話打擊士氣
香港警隊高薪養爛仔
如果佢地失業一定治安差
建議推三大訴求

(一)撒銷所有被捕人士與示威者控罪
(二)以行政命令解散立法會並於2020落實雙普選
(三)成立獨立調查委員會追究警察濫權暴力

如果爭取到撒控,612暴唔暴動定性影響不大,同埋612之後咁多次示威佢次次都可以話暴動,針著一個612意義不大。

至於撒回,佢都講到壽終正寢又話撒回都可再推,再用撒回做最主要訴求會流失支持者,同埋更逼切的確係撒控同制止警察濫權。
我唔認為佢話壽終正寢等於撒回,亦唔排除佢想陰陰濕濕重推,但當日因為送中咁多人企出嚟,如果佢重推,我認為一樣有大把會再企出嚟。

最後爭取民主雙普選先係我哋出路同最終目標日。垃圾政府日日推政策賣港,我哋阻止到幾多樣。另外民主呢啲價值作為抗爭主要目標更容易吸納到外國支持,至少可以令外國更加容易明白我哋做緊乜。
發夢香港七成人唔交稅

方向正確
可唔可以用行政命令?
解散警隊一定的
但係要有代替品 民間團練係一個方法
因為解散左警隊 香港一時間會多左3萬個黑社會
要諗下點解決 當年ICAC咁少事都被狗圍
你要解散警隊一定變警政府都似
另外林鄭政權保警

所以去到最後 唔普選解決唔到問題
但必須要有內部改革,如果唔係唔會有改變
發覺黑警已經失哂控,變成魔警,呢班人你同佢講警例佢地已經唔識聽,大家真係要小心呢班攞正牌打人既黑社會
發覺黑警已經失哂控,變成魔警,呢班人你同佢講警例佢地已經唔識聽,大家真係要小心呢班攞正牌打人既黑社會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞