好文回帶:如何毀滅一隊警隊

93 回覆
110 Like 3 Dislike
「民不畏死,奈何以死懼之?」稍有政治智慧的領導人,都會克制權力,不會輕賤刑法,就是這個道理。香港法紀無存,警察與市民爾虞我詐,功利一點地說,香港還能讓資本家安居和招引大陸人來購物消費麼?港府如此輕賤刑法,不正是在挖香港的墻腳,破壞香港的繁榮基礎麼?

回歸之後,年青人不再尊重警察,近日大量網上留言在辱罵警察,這是四十年來罕見的景象。香港警察從四十年前的頹唐之中,建立信譽,過程維難,年長一代見到今日的景象,可謂痛心疾首,欲哭無淚。當權者不應強迫警隊執行不仁之任務,陷警隊於不義。正義的執法者,當你不斷地接到不符合公義和法理的上級命令,你還敢正視你頭上的警徽麼?你對得住市民的託付麼?再不辭職的話,你能面對人格腐敗、被正義市民鄙視的下場麼?警察世家出身的曾蔭權閣下,你還能懵懂下去麼?

後記:是文刊登之後,群情洶湧。一月二十八日,立法會議員社民連主席黃毓民因「五區公投」而請辭,在翌日失去議席之前,要求保安局局長李少光交代早前警方處理「還我普選元旦大遊行」中的手法,事後拘捕其中一名參與者港大學生陳巧文,是製造白色恐怖,有「秋後算賬」之嫌。李少光否認,不同意有評論指自一九九七年回歸以來,警方濫權問題較以前嚴重導致威望掃地的觀點,又反駁說,指警方羞辱示威者的講法與事實不符。黃毓民及公民黨的吳靄儀先後引述評
筆者本文,質問李少光。李承認有讀過本文,但認為當中有斷章取義的地方。[5]

二〇一〇年九月三日,東區法院裁定,陳巧文襲擊罪名不成立。[6]
國師未發作前寫落既好文
值得一看
毀滅一隊警察,不須人民起義,不須槍炮刀劍,只須政府以不義之名,唆使警察陷害忠良,警察就濫權營私,不成為警察,而成為家僕與鬼卒了

國師呢篇文係少有神作

上邊呢句話幾句已經講中問題核心
d熱狗應該要制圖廣傳啦
國師
國師料事如神
lm
痴線前既國師係值得睇既
國師篇文
基本係預言左之後6年發生既狀況
而且指出問題根源同埋警隊必然遇上既困境
7犯若早d睇左國師呢篇文
可能就唔會on99落得如此下場
國師又中!國師再中!
其實國師一早預到今時今日個政治局勢有本土堀起之勢。
食撚屎啦,我可以好撚肯定就算用返港英手法對付返近年既大型示威,都一定會話警察黑警。

教育比以前普及左,多左人識點玩
黑警以前就冇咩

近年強姦,以前貪污,賤種華人
國師頭一句咪答左你囉
咪就係政府以不義之名,唆使警察陷害忠良
如果跟法
香港警察係有責任協助大型示威
唔係開催淚彈啡 9市民
你開催淚彈一刻已經唔係警察喇
禍根早就種下
之後做乜撚野都會有認受性
食撚屎啦,我可以好撚肯定就算用返港英手法對付返近年既大型示威,都一定會話警察黑警。

國師頭一句咪答左你囉
如果跟法
唔係開催淚彈啡 9市民
禍根早就種下

國師頭一句咪答左你囉
如果跟法
唔係開催淚彈啡 9市民
禍根早就種下
On9,當年67咪又係示威之後暴動,警告之後唔聽咪放催淚彈。

之後咪好似你咁講話咩比政府害lo,但我想講示威者都有間接促成,唔好講到咁撚偉大啦,屌你老母

跟著之後有排班雨傘發起人呼籲過話有乜乜入侵左,我地應該和平示威點點點,跟本知自己7撚左又要兜,屌。

仲撚衰過67,67起碼叫抗共成功。
早又唔呼籲,7就7啦
算吧啦,響呢到貼陳雲,陣間成班糾察乜野仆街處,無人識作家同燥狂講獨撚HKVDC 2017/KK1398就撲入黎吠
On9,當年67咪又係示威之後暴動,警告之後唔聽咪放催淚彈。

之後咪好似你咁講話咩比政府害lo,但我想講示威者都有間接促成,唔好講到咁撚偉大啦,屌你老母

跟著之後有排班雨傘發起人呼籲過話有乜乜入侵左,我地應該和平示威點點點,跟本知自己7撚左又要兜,屌。

仲撚衰過67,67起碼叫抗共成功。

你搵雨傘同67比
你問下你班同事928個日點對示威者啦
差d搞到開槍變64呀,俾689利用完仲唔知死死撐,咁撚on9仲有乜尊嚴可言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞