(開拓視野)看看大陸人真實既看法

308 回覆
661 Like 10 Dislike
Black5Mao - 70前华男
這是我在另外一個問題的答案,也可以解释為什麼林鄭特首要在這個時候去搅和一国两制这个“馬蜂窩。”

我觉得香港特首林郑 Carrie Lam 在台湾选举这个节骨眼出来大力推动送中法刺激香港本土派,让大家对一国两制极度的反感,动机非常耐人寻味。林郑其实并没有任何的特别原因需要在这个敏感的时刻搞出这个挑动香港市民神经的动作。(6.4 30 周年纪念,台湾选举,贸易战)

很有可能林郑特首背后是非习近平派系的江派在操作,故意在台湾大选前在香港搞事,影响台湾选举和国际舆论。其实,习近平走上民族主义的路线也是逼不得已,因为共产主义已经完全破产。就算是极左,也没有人会愿意回到过去那种锁国吃大锅饭的日子。所以,中国如果不选择民主法治,就只好选择强人独裁这条路。习的敌人(江派)应该非常明白这点,也故意的利用台湾,香港,新疆,各种矛盾把习近平更推向错误的道路。当习近平不断的犯错时,反习势力就有机会把他扳倒,像当年华国锋被邓小平逼下台一样。

香港一直都是江派曾庆红控制的势力范围。当年雨伞运动也是因为属于江派的梁振英不断的用小动作刺激市民示威才发生的。所以我们不排除这次“送中法“又是中共派系内斗的把戏。”送中法“风波明显的已经达到影响台湾选举,国际舆论的效果。

有江派反習勢力參與唔係出奇
但無論有無 共產黨近年加強對港控制 都係事實
香港人要爭取自己嘅權利 都係事實
同派系鬥爭無關 頂多係同時發生而已
互無因果從屬關係

可以話派系鬥爭一直都有係到
咁啱撞到香港又有大事
唔一定關事
但有心人都有得利用下?

利申:9估
Comment

/winkcat/

1.中共財政問題很明顯,經濟下滑趨勢已定,貿易戰在即,可能會在未來二十年到三十年內崩潰。

2.國內控制基本完成,但惟獨香港是一個缺口有大量敏感資料與人士可以出入。

3.香港雖然被滲透成篩子,但民間力量仍然極強,制度上從二十三條到假普選屢次控制失敗,董建華、梁振英兩任中共的人都折戟沈沙乾了一屆就被體制內外的人一起踢走了。

4.泛民近年接連犯蠢,沒有意識到中共的變化,導致自己時被狙擊DQ,讓好不容易得來的立法會優勢丟失,反而成了劣勢,中途補選中民間因為不想折騰,以至於讓建制派得勢。

5.因為立法會的優勢可以強行通過,北京希望下次選舉在泛民調整過來前狙擊香港制度,強行開一個口子,為正式消滅香港制度打響第一槍。

綜上所述,香港在前二十多年跟中共掰手腕的較量里都獲勝,民間力量得以保存,而中共在香港失去的二十多年,很快就會迎來五十年法理期的結束,如果不能提前完全控制香港各層,五十年結束後就要迎接一個仍然保留自由觀念與基層民主選舉制度和力量的城市跟大陸融合。

也就是說,香港到時候要麼再來五十年續約,要麼硬融合把中共在珠三角的政治威信擠垮,這也是深圳和廣州一直在政策上獨立性低的原因,七百萬人是不可能審查完的,到五十年期限結束香港可能有近千萬人,當年六四全國所有學生和工人們加在一起也沒四百萬吧?

不止是基層,還有大量的知識分子和商人的基本盤立場是一樣的,這次修訂條例也可以看得出來實際真正站在中共立場的人極其稀少。

最關鍵的是,香港晚被控制二十多年,但中共的財政已經進入「垂垂老矣」,如果不能在財政還能維持的時候控制香港,等財政無法維持不能顧及香港時,就只能專注北方的基本盤,沿海地區都會失去控制,香港到時候第一個帶頭推牆,中共希望避免香港成為自己的阿喀琉斯之踵。

另外,中共對外窗口就是香港,有大量的家族和財產在香港,如果不能完全控制香港,一旦北方開始爆發反中共運動,南逃或政權徹底崩潰時,都需要從香港離開或者帶走大筆的財富,假設到時候沒了控制,香港政府隨便用一個藉口凍結所有中共關係者的財產,還有一些徹底投靠中共的香港叛徒,也是怕被清算才更需要中共在香港坐穩,否則這麼多年來的債都要一次性還。

分析得幾合理
國內好多地方税收負數,中央仲要貼錢
印象中得北京同華南某幾個城市有正數税收

利申:唔知之前睇嘅資料真唔真

有個北京室友
佢都係超級義士直接係wechat同佢D FD講話叫佢地要理解土共做緊乜,同埋想香港死,所以今次先咁多人出黎。
我都有KEEP住比佢睇連登PO,佢話其實中共貿易戰對佢經濟損失唔大,其實係內患最大。
習上台到而家其實只控制到上海以北既地方(之前江蘇老兵起義),上海以南包括香港澳門都係江派勢力,佢話其實有冇發現政府唔再溫水煮蛙,直接一野一野咁三跑高鐵逃犯係想香港人肯企出黎獨立,所以你睇所有人言行舉止都好奇怪(習問這是正式警察嗎、689做跟班咁款)佢話冇外國勢力更加冇可能。

啫係政想逼人反佢?
有個北京室友
佢都係超級義士直接係wechat同佢D FD講話叫佢地要理解土共做緊乜,同埋想香港死,所以今次先咁多人出黎。
我都有KEEP住比佢睇連登PO,佢話其實中共貿易戰對佢經濟損失唔大,其實係內患最大。
習上台到而家其實只控制到上海以北既地方(之前江蘇老兵起義),上海以南包括香港澳門都係江派勢力,佢話其實有冇發現政府唔再溫水煮蛙,直接一野一野咁三跑高鐵逃犯係想香港人肯企出黎獨立,所以你睇所有人言行舉止都好奇怪(習問這是正式警察嗎、689做跟班咁款)佢話冇外國勢力更加冇可能。

啫係政想逼人反佢?

江派想逼我地反共,甘佢地可以有彈藥反習
利申:斷估
佢哋淨係識權鬥,講到香港人只係棋子,唔係為自由抗爭,依d ost少睇為妙,支那人自己做唔得,暗眨香港人只係棋子

如果因為權鬥可以搞咁多野,支共唔洗管治得咁辛
都講得幾中
算係理性分析

佢哋淨係識權鬥,講到香港人只係棋子,唔係為自由抗爭,依d ost少睇為妙,支那人自己做唔得,暗眨香港人只係棋子

如果因為權鬥可以搞咁多野,支共唔洗管治得咁辛苦
https://pincong.rocks/question/4833

唔係要幫大陸人洗底,
只係想大家知道大陸人對中共既睇法,
得到啟發去抗爭,畢竟佢地比我地更認識中共

嘩,完全唔係認知中嘅大陸人......至少人地真係有人性,唔似得啲廢老同警犬

係咪大城市高等教育既人?
老老豆豆 中共洗哂腦
但我認識有班北京上海大城市最上流同理性既其實好高質
真心會佩服 傾親都可以一針見血 平時行為唔似大陸人
只可惜只有好少數呢類人 加上生活環境 縱使睇清是非黑白都唔敢表態
佢地見到全國大媽 農民工日日講到國家最好都好心up

好多人都唔係傻既,就玩修憲果時都好多人知個政府玩咩。
但問佢地點解唔反?
「修就修唄又不是吃不上飯?」
「搞那麼多有的沒的你活膩了?」
「要上班,不了。」

佢地只能夠寄望各種方法離開地獄,冇條件就得閒屌多幾隻閪苟且度日算。
睇得咁通透嘅
老實講唔係好清楚大陸啲政治黨派

江派勢力亂港,迫維尼下台,呢種講法已經有左好耐

777唔係冇腦,響貿易戰,台灣選舉呢D時間硬推送中法

呢個推斷合理,但係宅大大真係會因為咁而帝位不保咩⋯⋯?
其實大陸人係長期比中共洗腦先係咁 (包括香港廢老廢中)
中共仲未打破到香港制度缺口
同樣地 我地一樣打破唔到中共封鎖消息嘅缺口
香港人要贏 除咗壓制警察維穩力量之外
最重要就係點樣打開中共缺口
尖沙咀遊行本身其中一個理念就係咁
方向就有 係睇我地可唔可以快過中共打開信息缺口

我地香港全城鍵盤戰士反攻大陸網
佢地越禁真相,我地就越要透露真相
全城鍵盤戰士既力量不可忽視
最好同時要拉攏/利用藍絲既力量

難度太高
大陸主流社交網微博清一色五毛同民族主義傻鳩
同佢地講乜都會spin到你搞港獨同外國勢力利用
然後漢奸走狗再吹雞圍你
唔好講大陸
正係老母王國 成個公海版都係深藍po
https://pincong.rocks/question/4833

唔係要幫大陸人洗底,
只係想大家知道大陸人對中共既睇法,
得到啟發去抗爭,畢竟佢地比我地更認識中共

上知乎咪得囉
小有大陸人真正既理性討論
Push
信一半啦,有啲留言一睇就知係連登仔帶風向
睇都唔想睇
大陸人開口埋口都係講錢/利益
咩都無 抗爭D咩 彩你都傻

睇都未睇就評論, 同廢老有咩分別
有冇可以講下其實上海個定位係點?
係咪都好似管廣州管到咁嚴?
we connect
推下高汁野先
高質
往死里打好正
頭幾個分析得幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞