(開拓視野)看看大陸人真實既看法

309 回覆
663 Like 10 Dislike
push
13億人如果全部都五毛既話,呢個國家就玩撚完架啦
點都有少數人清醒
但佢地唔可以講出黎
個網啲人咁敢言既
唔驚比人起底咁
睇完呢班網民再睇埋香港大學嗰啲支那學生
佢地唔係一般廢既大陸人。
係以好理性分析大陸及香港形勢,亦都講解得好好
如果講解得好,我覺得係好直得一睇
你望下先啦
呢班係講人話架
唔係幫佢地洗白 佢地有思想但人在大陸 更加身不由己

有一個自己都講
“我一直感覺,我們這幾代保持沈默不抗爭的中國人,會跟共產黨一起,釘在歷史的恥辱柱上。”

睇到佢地更加要努力反抗 唔係的話就會落得同佢地一樣處境
因為寫既人佢然係當有外部勢力
但今次係把777當成MI6,淋病是出來搞局

基本大陸人思維仍是外國勢力搞事
其實中國真係有好多有才能既人,但統統被共產黨逼害佢地下場一係死或者流亡海外,唔敢出聲,你依家係微博見到個啲只不過係文化大革命同六四後冇知識既人既後代由細到大比人洗腦
仲有人性過廢老藍絲
啲殘體字我睇得好辛苦
大家要認真睇下呢篇文,雖然佢地大陸人寫
但所寫每句都係客觀分析由03年至現在既香港,我可以講呢篇都幾高質。

俗語有話know your enemy ,要贏敵人,就要了解你既敵人,香港人都未必好似文中既大陸人咁,可以分析大陸與香港形勢得咁透徹。

所以值得一看
宜啲真心有腦

麻煩換宜啲落黎

代替個啲廢老
如果每日嗰150個有一半係咁嘅質素就好啦………
不過諗諗下,有哩個質素嘅應該都知唔好揀香港
真實ge大陸人最想香港仆街
其他野唔關我事

Cls回覆
呢d大陸人真係好夠疆,唔怕惡咁
五毛嘅工作係搞牆外姐, 牆內根本就唔係工作範圍入面.
同埋你估咁多五毛係真心咩, 都係打份工.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞