去以色列+巴勒斯坦有咩要注意?

61 回覆
1 Like 1 Dislike
買定避彈衣
你想去West Bank 定Gaza先 兩者好大分別
West Bank 就好方便好安全 你係Jerusalem 基本上有車去晒West Bank 大城市
唔好聽人鳩Up咩入以色列就唔可以去
中間會有border check但唔會dup印
其實只係要限Palestinian出入境 遊客最多問兩句
Gaza今年去以色列果時聽閒有一個北面既border遊客係可以過 不過唔知幾時又會封
Gaza就睇路啦 d hamas成日唔知幾時又鳩射火箭炮
以色列人都同我講佢地會還擊空襲 未必安全
West Bank 就非常推薦

Thanks

梗係加沙地帶大興趣啲。

West Bank 會去 Hebron, Masada, Bethlehem, Dead Sea, Ramallah.
如果鍾意水嘅話,可以經Isreal 嘅Eilat /Egypt嘅Taba,去Sinai Peninsula。
紅海啲水好靚,所以好多人去潛水。
想平嘅就停留係Dahab,因為發展中嘅渡假城市。
(真係好抵, Le Méridien Dahab Resort, 記得係用points買)
貴啲嘅就停留係Sharm El-Sheikh。

無咁多時間

停留Dahab,晚上去St Catherine。
St Catherine係相傳摩西跪求幾晚,之後接受兩塊石碑嘅十誡。

其實Jerusalem附近都有好多嘢睇。

搭車已經嘥撚曬d時間

我唔太建議住le meridien 係靚就靚 食野又唔方便 一係你出城 一係就焗住酒店內 又唔係好食 去加沙果d你問下酒店咪book架車包車去咪搞掂 west bank都玩你幾日 但你只係講緊jersuleum 附近果堆 都未到telv aviv 上面 同jersuleum打上果堆 再者比較靚果個 eilat你應該都唔去 仲有你唔係唔去約旦吧? 去加沙地區係咪咁重要呢 咪又係咁
如果鍾意水嘅話,可以經Isreal 嘅Eilat /Egypt嘅Taba,去Sinai Peninsula。
(真係好抵, Le Méridien Dahab Resort, 記得係用points買)

無咁多時間

St Catherine係相傳摩西跪求幾晚,之後接受兩塊石碑嘅十誡。

搭車已經嘥撚曬d時間

我唔太建議住le meridien 係靚就靚 食野又唔方便 一係你出城 一係就焗住酒店內 又唔係好食 去加沙果d你問下酒店咪book架車包車去咪搞掂 west bank都玩你幾日 但你只係講緊jersuleum 附近果堆 都未到telv aviv 上面 同jersuleum打上果堆 再者比較靚果個 eilat你應該都唔去 仲有你唔係唔去約旦吧? 去加沙地區係咪咁重要呢 咪又係咁

加沙去睇下難民營,對啲戰火下嘅地方有興趣。

依家睇住 Jerusalem 求其近古城最 cheap 嘅單人房都 5~6百,我唔係去啪啪啪,唔會嘥錢嘥時間住咁貴。

我會去 Haifa, Nazareth, 但 Tel Aviv 唔會有時間去。

應該只會住 Jerusalem 同 Haifa 就算,最尾一日直接由 Haifa 住火車落機場。

無咁多時間

搭車已經嘥撚曬d時間

唔會去約旦,Eilat ,呢次去唔係睇呢啲!
一早PLAN 好咗個行程係咁,不過無包加沙,因為睇網上都見唔到入講可以去。

Day 1 (SAT) 耶路撒冷
Day 2 耶路撒冷
Day 3 耶路撒冷
Day 4 耶路撒冷
Day 5 伯利恆/希伯崙/拉姆安拉
Day 6 死海 / Masada
Day 7 (FRI) 海法
Day 8 (SAT) 拿撒勒
Day 9 特拉維夫離開
Day 10 香港

睇過好多遊記都話海法同拿撒勒地區唔興安息日,所以唔擔心坐車。

第一個星期六,其實都可以去伯利恆或希伯崙,反正回教無安息日,但我去果陣係齋月,唔知有無受影響。

WEST BANK 主要都係坐回佬車,以色列境主要火車,無火車先巴士。

酒店最唔鍾意住HOSTEL,最憎共用浴室。

約旦唔打算去,以色列出境又要俾錢,約旦仲衰去得少日子仲貴 (唔SURE 特區護照免簽係咪都要俾幾十JD)

無幾日時間都唔會去 Petra。
一早PLAN 好咗個行程係咁,不過無包加沙,因為睇網上都見唔到入講可以去。

Day 2 耶路撒冷
Day 3 耶路撒冷
Day 4 耶路撒冷
Day 10 香港

睇過好多遊記都話海法同拿撒勒地區唔興安息日,所以唔擔心坐車。

第一個星期六,其實都可以去伯利恆或希伯崙,反正回教無安息日,但我去果陣係齋月,唔知有無受影響。

WEST BANK 主要都係坐回佬車,以色列境主要火車,無火車先巴士。

約旦唔打算去,以色列出境又要俾錢,約旦仲衰去得少日子仲貴 (唔SURE 特區護照免簽係咪都要俾幾十JD)

齋戒月仲好過安息日 行左成日全個城得間咖喱佬開

Day 2 耶路撒冷
Day 3 耶路撒冷
Day 4 耶路撒冷
Day 10 香港

依家就係最怕齋月+安息日,會唔會連屎都無得食。

Day 2 耶路撒冷
Day 3 耶路撒冷
Day 4 耶路撒冷
Day 10 香港

依家就係最怕齋月+安息日,會唔會連屎都無得食。

我係齋戒月去的 安息日的耶路撒冷如死城 麥記都唔開 個個都係酒店訓

我係齋戒月去的 安息日的耶路撒冷如死城 麥記都唔開 個個都係酒店訓

仆街,都幾大鑊下

仆街,都幾大鑊下

齋戒月無乜特別 無lunch 之麻
同巴打所講 安息日 去死海masada搞掂 夜晚番耶路撒冷 食咖喱咪搞掂 其實我覺得以色列好先進 入士多買罐可樂可以比信用卡
好多野不是網上講咁危險 又落後 記得d人問我係咪日本人有無睇火影
安息日最好係死海過 其他你預左浪費一日時間

我睇資料又話海法唔興安息日,會有巴士,所以先諗着過去。

查過星期五中午十二點前仲有火車落去海法,如果巴士就可以去到中午3點坐。

再查下係咪連拿撒勒都無車去先。

仆街,都幾大鑊下

同巴打所講 安息日 去死海masada搞掂 夜晚番耶路撒冷 食咖喱咪搞掂 其實我覺得以色列好先進 入士多買罐可樂可以比信用卡
好多野不是網上講咁危險 又落後 記得d人問我係咪日本人有無睇火影

我係驚無埋車啫,食就唔太擔心。

仆街,都幾大鑊下

我係安息日朝早係耶路撒冷坐車去masada睇日出 再去個死海同唔記得乜名的石澗的公園 再中午番到酒店

仆街,都幾大鑊下

我係安息日朝早係耶路撒冷坐車去masada睇日出 再去個死海同唔記得乜名的石澗的公園 再中午番到酒店

幾點開始有車?趕得切睇到日出?

依家係未定到係落機果日去伯利恆、希伯崙,唔知去唔去埋拉姆安拉睇阿拉法特墓。
未出發,先興奮。

諗起可以去寸鳩班藍屍親戚朋友就好HIGH

去到差館里 (聖殿山),大家睇下個西門 (哭牆),幾多黑警 (猶太人)!

正呀,哈馬斯又向以色列射飛彈,以色列又空襲還拖。
開緊火喎

我去得嚟又開完,哈馬斯頂多射到特拉維夫,不過射親呢度,以色列又會同佢死過!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞