去以色列+巴勒斯坦有咩要注意?

61 回覆
1 Like 1 Dislike
以色列係唔係有車去巴勒斯坦?
要去到當地周圍搵定係上網book定?
加沙地帶點去?交通係唔係好麻煩?
去以色列嘅加沙地帶有無咩特別野要注意? 例如簽證方面?

貞操帶
仲有 安唔安全?
安全套,凡士林
唔係本passport有其中一國既入境紀錄都入唔到境咩
2邊基本上開緊片
入得a就入唔到b

普通人應該由以色列入唔到加沙地帶。
我可以幫你問下當地人,或者你自己係網上查下。

https://www.bus.co.il/otobusimmvc?
巴士可以進出兩國。

近加沙地帶而家應該好可能OK緊張。
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/isis-israel-rocket-attack-latest-port-eilat-launch-egypt-resort-islamic-state-terror-group-a7570991.html
識朋友係Gaza當地人
目前係和平 要去快啲去
佢地話有感覺會打仗
2邊基本上開緊片
入得a就入唔到b

唔該巴打
可以經埃及或者以色列
但好似要出入境文件
同埋冇得經海路

普通人應該由以色列入唔到加沙地帶。
我可以幫你問下當地人,或者你自己係網上查下。

https://www.bus.co.il/otobusimmvc?
巴士可以進出兩國。

近加沙地帶而家應該好可能OK緊張。
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/isis-israel-rocket-attack-latest-port-eilat-launch-egypt-resort-islamic-state-terror-group-a7570991.html

好詳細
有心啦巴打
身後事
識朋友係Gaza當地人
目前係和平 要去快啲去
佢地話有感覺會打仗

唔該曬巴打
如果鍾意水嘅話,可以經Isreal 嘅Eilat /Egypt嘅Taba,去Sinai Peninsula。
紅海啲水好靚,所以好多人去潛水。
想平嘅就停留係Dahab,因為發展中嘅渡假城市。
(真係好抵, Le Méridien Dahab Resort, 記得係用points買)
貴啲嘅就停留係Sharm El-Sheikh。
如果鍾意水嘅話,可以經Isreal 嘅Eilat /Egypt嘅Taba,去Sinai Peninsula。
(真係好抵, Le Méridien Dahab Resort, 記得係用points買)

無咁多時間

無咁多時間

停留Dahab,晚上去St Catherine。
St Catherine係相傳摩西跪求幾晚,之後接受兩塊石碑嘅十誡。

其實Jerusalem附近都有好多嘢睇。

無咁多時間

停留Dahab,晚上去St Catherine。
St Catherine係相傳摩西跪求幾晚,之後接受兩塊石碑嘅十誡。

其實Jerusalem附近都有好多嘢睇。

搭車已經嘥撚曬d時間
以色列交通好簡單 但上年去時加沙封鎖緊 唔比入
以色列交通好簡單 但上年去時加沙封鎖緊 唔比入

你由 Tel Aviv 出發?
你想去West Bank 定Gaza先 兩者好大分別
West Bank 就好方便好安全 你係Jerusalem 基本上有車去晒West Bank 大城市
唔好聽人鳩Up咩入以色列就唔可以去
中間會有border check但唔會dup印
其實只係要限Palestinian出入境 遊客最多問兩句
Gaza今年去以色列果時聽閒有一個北面既border遊客係可以過 不過唔知幾時又會封
Gaza就睇路啦 d hamas成日唔知幾時又鳩射火箭炮
以色列人都同我講佢地會還擊空襲 未必安全
West Bank 就非常推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞