[集思廣益] 智慧燈柱關注 持續更新

339 回覆
262 Like 2 Dislike
我冇嘢講
希望大家比啲時間,人手有限,其實越刮就越深,好多野環環相扣,要啲時間好好整理下。

剛剛同專業IT狗巴打研究,有驚人發現,呢支燈柱可怕程度猶如核彈!!!!整理後會通知大家!!!!
其實5G 將來都係咁玩, 唔係好多地方會收唔到
今日裕民坊裝緊
核彈!幫推呢條!

做其他野之前,先黎一個IT角度風險分析。
利申:並非專業IT9,只係討論後引述,有錯漏歡迎大家Fact check。

智慧(監控)燈柱 對公眾開放的數據資料:
https://data.gov.hk/tc-data/dataset/hk-landsd-openmap-geodetic-smartlp-positioning
*請留意以上清單只係政府單方面公佈燈柱收集到嘅資料,當中有收集多少數據數量,根本無人知。你會唔會相信呢個政府?

攝象功能
政府公開招標技術文件,寫明「不作影像儲存」(見此#54樓),有機會係語言僞術。無儲存不代表無留數據,面部辨識、車輛辨識等功能係即時處理影像,變成數據後儲存量非常細,最基本紀錄資料可能係:身份+時間+位置。當然亦不排除本身不作影像儲存係講大話,或者甚至不由呢兩間供應商儲存,其實公開資料係任何人都可以BACKUP(包括狗狗)

藍芽功能
可掃瞄周圍嘅無線裝置,包括無熄Bluetooth/Wifi嘅手機、平板、電腦、手錶、耳機、手環、甚至住宅入面嘅Smart home裝置等等。只要比對藍芽mac address,基本上都可以確認裝置=確認身份。一個藍芽mac address collector成本只需要$100,其實全部柱都裝,成本都非常低。甚至只裝喺無CCTV嘅地方收集資料,比對返其他位置嘅數據,其實已經搵到人。

RFID
RFID相對地係比較容易counter,最近事件令大家認識到防RFID銀包重要性,而基本上iPhone同Android機已經係隨機bssid層面處理左RFID保安問題(前題唔係用華爲/小米)。不過換新智能身份證係必需,希望大家提升防RFID意識。

Wifi功能
承上RFID,iPhone尋找上網熱點嘅時候會使用隨機bssid,直至連接個陣先會使用真硬件MAC地址。如果使用過政府提供嘅免費Wifi,又會多左一個數據作比對。

4G/5G功能
呢個Post都有已經提出,以燈柱嘅佈置密度,其實可以極準確搵到一個電話裝置嘅位置,但前題係要向網絡供應商索取有關資料,會多左一個步驟。IT9巴打提出,其實再增加一個極低功率mini cell,功率越低位置越準,可以收集IMEI數據。如果政府加左落燈柱,甚至可以跳過向網絡供應商索取資料呢一步,確認身份更快更方便。

展望日後進化功能
其實依家已經可以用microphone array去分析一個好嘈嘅地方邊個講緊咩,以後係條街自言自語政府都會知。再遠啲就係AI預測你係咩情況之下會去做啲咩。例如你睇完特首記者會,之後上左連登,再戴左口罩出門口,佢就可以假設你去金鐘示威,如果收集一定數量有相同傾向嘅sample,佢可以提早準備, 例如停地鐵。

結論
有心人其實只需要收集到1~2個相關數據,就已經可以準確確認身份。甚至有巴絲曾經被「抄牌」,相信以後喺呢套天眼系統修面會成爲一個Flag,去到邊,做啲咩都會被「紅框框」圈出黎作出嚴密監控。正如鄰國現在被Flag嘅人士,一到酒店住宿,半夜立即就有公安上門查牌,相信香港一步一步進入狀態。

而家只係講緊出街路過智慧燈柱可能會被收集嘅數據,仲未計算其他有機會被收集數據嘅地方,例如日後嘅醫療系統、政府服務、稅務、銀行,甚至最簡單自己上網或用app不自覺暴露過嘅數據,全部都可以被收集,分析,比對。

你覺得仲會有自由嗎?

呢個坑開得太大,持續更新!

小三表示好多野搞
聽日繼續,早抖
更新TG group link:
http://t.me/antiCCTV
泛民肯做野未 佢地好似提都冇提過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞