[集思廣益] 智慧燈柱關注 持續更新

339 回覆
262 Like 2 Dislike
其實係有講過成本,不過你唔會搵到佢傾撥款
因為筆錢係基本工程儲備基金過:

整個試驗計劃項目的預算開支約 2 億 7,200 萬元。我們會通過基本工程儲備基金(基金)總目 706 的整體撥款,在觀塘和啟德發展區的選定路段更換及安裝首階段的約 50 支智慧燈柱。有關電腦支援系統和相關的數碼設施(包括連接不同用戶部門及網絡系統的網絡通訊設備、雲端伺服器及資訊保安設施等)的開支則由基金總目 710(電腦化計劃)的整體撥款支付。至於試驗計劃餘下的燈柱安裝工作,我們會通過基金總目706 及 710 的整體撥款應付有關開支。試驗計劃 2019-20 年度的工程預算開支為 4,800 萬元。

呢樣係立法會資訊科技及廣播事務委員會今年4月16日份paper講
https://www.legco.gov.hk/yr18-19/chinese/panels/itb/papers/itb20190416cb1-876-3-c.pdf

另外係上年3月12日嘅資訊科技及廣播事務委員會入面
可能係(未得閒check晒)呢個會第一次提呢件事

當時都有講budget:按付款當日價格計算,「多功能智慧燈柱」項目的預算開支約為 2 億 7,200 萬元。試驗計劃每年的營運開支約為3,200 萬元。
https://www.legco.gov.hk/yr17-18/chinese/panels/itb/papers/itb20180312cb4-701-3-c.pdf
姐係好似用 petty cash 咁

其實政府所有文件都寫到好正面
而家要入佢好似好難咁
因為點都係死口唔認
話市民屈佢

點拆好?
大陸完全行緊,香港人唔會接受到
根本唔洗老屈佢咩
請不要搜尋電磁脈衝槍
啲Po好散
不過我都有睇
盡量會整合埋啲意見

呢個PO 集中講燈柱, 如果有其他細工程相關都可以講下
如果其他大TOPIC 可以再開POST

難得有整合post
push
監控燈柱同社會信用系統密切相關
甚至係成個系統入面,最重要既一環硬件之一
因為大家對佢既警覺性太低,覺得燈柱冇乜用、又有得推進5G
係阿...
其實而家起哂出黎先嘈有啲遲
不過都要嘈架啦
最多人知應該係100毛?
其次可能可以pm埋插畫家嘅page

巴打有冇需要我貼link比你?
不過我唔係香港
應該好難整到個有系統嘅list
好阿,幫手提議下先
我啲專業少少嘅fd未覆我點approach好
仲等緊消息
屌你啲甜甜圈
very true

冇兩制了
中國科技係用黎維護極權

5g....
你信?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞