[集思廣益] 智慧燈柱關注 持續更新

339 回覆
262 Like 2 Dislike
換新身份證
換RFID街燈
行信用評級
全港實行監控
跟本就係一步棋黎

佢講個兩隻
都唔係我地講緊呢隻甜甜圈🍩
屌,KOL信唔過
整完先見到巴打一早整左,依家整合埋落呢度

現略為整合網上可獲取之智能燈柱資料,希望各位巴打對事情有更深既了解。

所有資料都係政府網站與各大新聞網整合,全部係政府自己放出來

本身政府於2017年提出「香港智慧城市藍圖」,其附屬「多功能智慧燈柱」試驗計畫係四個市區地點(中環/金鐘、銅鑼灣/灣仔、尖沙咀及觀塘/啟德發展區),安裝約 400 支附設智能裝置的多功能智慧燈柱,協助相關部門收集各類實時城市數據,加強城市和交通管理。

呢個監控燈柱其實預計3年後會完成

咁個燈柱咩樣呢? 就係好似一棵草咁

上面就有360度既交通探測器全景攝影機

入面就裝左:
WiFi,4G,5G
藍牙(Bluetooth)
無線射頻識別(RFID)(可以detect新型身分證)
地理二維碼(QR code)

枝燈柱將會收集:
交通數據 (車輛速度、車輛類型、交通流量/監察交通情況等)
空氣質素
氣象相關數據(氣溫、濕度、風速和風向、降雨量、紫外線指數等)

之前就已經講過2019年6月底就會啟用觀塘&啟德發展區既50枝監控燈柱,暫時有7枝係有詳細位置。

起動九龍東辦事處
反轉天橋底一號場
反轉天橋底三號場
機電工程署總部
啟德郵輪碼頭
零碳天地
啟德跑道公園碼頭
來源:https://data.gov.hk/tc-data/dataset/hk-devb-mplp-mplp-sensor-data

政府都有列出呢7枝燈柱主要收集到咩數據
https://mplpssl.wisx.io/docs/Data_Specification_for_mplp-sensor-data_PSI_TC.pdf

其餘50枝既位置就未搵到有地圖公開,但新聞曾經列出過:
康寧道、大業街、駿業街、勵業街及 觀塘道/開源道
中環和金鐘、銅鑼灣和灣仔的智慧燈柱就預計今年年底啟用。

根據「香港智慧城市藍圖」說法,政府係打算係2020年建立新的大數據分析平台,讓政府部門能互相實時傳送同分享數據。而所有資料都會upload上新既政府雲端平台,比政府部門同其他第三方的協作&合作去提供服務。

未知隔離post所講既社會信用體系會唔會配合監控燈柱既系統,亦都唔知未來upload既資料會交比咩部門處理。

除此之外九龍東仲開發左一套流動安裝既監察系統
以應付各種情況既活動需要去監控同獲取即時數據。

由安裝到使用係需時少於30分鐘
所以冇監控燈柱情況下政府都可以用呢種方法去獲取資料
https://www.youtube.com/watch?v=P5n8oJgbico&feature=youtu.be
去片 有線中國組

【廣東省規劃:粵港澳3年內設信用評分制度】
【學者:香港實施有難度 牽涉港人資料機會微】

廣東省近日正式提出粵港澳大灣區未來三年的行動計劃,其中一點提到要建立信用評分制度,香港和澳門都有份。計劃指,廣東省要和港澳共享信用信息,對企業實施信用獎勵和懲罰措施。

有學者指,共享信息只是第一步,但由於三地政制有別,要在香港實施信用評分制度有難度。他估計會被共享的暫時都只是內地的黑名單資料,不會牽涉到香港市民。

計劃亦提到,要推動內地和港澳信息互通,包括實時監測和應急處置工作等;三地亦將會加強警務合作交流,不定期演練,統籌應對傳統和非傳統的安全威脅。

#粵港澳大灣區
#信用評分制度
#警務合作
#有線中國組

https://www.facebook.com/watch/?v=452677845522585
觀塘 觀月樺峰個到已經起左兩條
我都見到你個po阿,辛苦巴打!
幾個po我都有睇下,
整合下大家意見。

好似無乜人見到我mark左地圖,其實啟德呢個位真係好誇張,20支柱係密到一個點... 唔係裝一支半支,係一排。

紅色=有cam
黑色=無

村入面商場條主要通道,其實已經有大量cam,要裝幾多cam先開心?唔講以爲軍事重地!
直接COPY 緊大陸套系統
Link thx
睇返#79 巴打的YouTube 片
大型活動肯定有流動版
兩位巴打都整合得好好
如果可以再整合成一個po會更加方便討論&推
搞埋封信考慮重新出一次
好似個目題推唔起
需要阿!!!
有冇tg group
https://t.me/joinchat/LBn_HVMYfGn_ytzREfidew

開一開先
唔知有無人入
push
我地可以連埋信貸評分一齊講,引起地區 輿論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞