其實窮人讀書叻入大學真係唔難

65 回覆
10 Like 9 Dislike
如果你讀完大學,靠睇報紙、XXJob搵工,跟本已經玩完了

同意

jijis

exact7ly 乜關係都無
之後呢? 咦你大學畢業咁叻仔 咪要搵工lor 我請你呀
樓主個topic on9讀書叻入大學又點會難?

其實上面全部討論離曬題

exact7ly 乜關係都無

x2
我個間band3 個年全級得3,4個人經jupas入到u

我都係 不過我由HD再上番degree
讀完書就搵到好工?

未聽過識人好過識字?
未睇過統計, 中產/有錢人入hku或中大比率遠高於公屋仔?

之前已經有片講過 同樣大學畢業 有錢人身邊識既都係上流人士 要搵更多錢根本唔難

窮人大學畢業就要搵番普通工黎養家養自己
識人好似你跟到d武林高手學頂級武功
唔識人, 比你辛辛苦苦, 搵到人拜師學藝, 終於氹到個師博歡心, 原來個師博都只係2流角色, 比你學到盡, 日練夜練. 終於有日同人打, 比人幾招收皮

火影都話比你知繼承先係屈機
日練夜練, 咪又收皮

你當凱係廢嫁

佢只係無講佢既體術邊度來者
我唔太相信佢憑自己研究出來
都係跟d高手學架啦

凱招八門咪又係佢老豆留比佢
你睇下佢老豆 真係乜都無

冇老豆傳八門
佢上忍都做唔到

根本呢套漫畫就係講緊父幹有幾重要
識人好過識字
賴無家底就發唔到圍,咁好咩
窮人讀到大學,Grad左咪又係繼續做窮人
唔識人, 比你辛辛苦苦, 搵到人拜師學藝, 終於氹到個師博歡心, 原來個師博都只係2流角色, 比你學到盡, 日練夜練. 終於有日同人打, 比人幾招收皮

日練夜練, 咪又收皮

你當凱係廢嫁

都係跟d高手學架啦

你有冇睇咖,跟老豆學咖
佢老豆自己發明咖,佢老豆係個廢柴下忍黎

日練夜練, 咪又收皮

你當凱係廢嫁

都係跟d高手學架啦

你有冇睇咖,跟老豆學咖
佢老豆自己發明咖,佢老豆係個廢柴下忍黎

佢老豆嘅遺物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞