其實窮人讀書叻入大學真係唔難

65 回覆
10 Like 9 Dislike
讀完咪工時長三四個鐘, 去換人工多兩三千, 仲要還loan
其實冇學歷有錢 買樓真係唔難
屌晒你地老母
話就話識人好過識字
人地有家底 一讀完大學 就做mt等做管理層
窮人畢業後 就慢慢捱 行條更長更辛苦既路
或者唔夠人地好
但至少脫到貧下化
你地班on9仔講到窮人依世都係窮咁
咁樣諗既話 有家底個班人其實都覺得自己輸比其他更有家底既人
有冇人冇大學又唔識人
有冇人冇大學又唔識人

屌晒你地老母
話就話識人好過識字
或者唔夠人地好
但至少脫到貧下化

要明白窮人條路係好難捱
慢慢脫貪?
學債唔洗還? 父母唔洗養? 當你父母年紀開始大,你支出只會愈黎愈多

都未計你想唔想結婚生仔等等野

一年有咁多大學生畢業 市場食得幾多個
唔好彩就淨係做份普通文員仔 升極有限⋯

大學畢業真係入場券黎 叫做選擇既職位多左
但無際遇既就收得皮
屌晒你地老母
話就話識人好過識字
或者唔夠人地好
但至少脫到貧下化

要明白窮人條路係好難捱
慢慢脫貪?
學債唔洗還? 父母唔洗養? 當你父母年紀開始大,你支出只會愈黎愈多

都未計你想唔想結婚生仔等等野

一年有咁多大學生畢業 市場食得幾多個
唔好彩就淨係做份普通文員仔 升極有限⋯

大學畢業真係入場券黎 叫做選擇既職位多左
但無際遇既就收得皮

其實話窮人努力啲讀書就可以脫貧
背後即係話有錢人唔使點努力都搵到食
識人好似你跟到d武林高手學頂級武功
唔識人, 比你辛辛苦苦, 搵到人拜師學藝, 終於氹到個師博歡心, 原來個師博都只係2流角色, 比你學到盡, 日練夜練. 終於有日同人打, 比人幾招收皮

火影都話比你知繼承先係屈機
日練夜練, 咪又收皮

你當凱係廢嫁

佢只係無講佢既體術邊度來者
我唔太相信佢憑自己研究出來
都係跟d高手學架啦

係佢老豆自創 算唔算父幹
我就係唔撚讀黎報復 咬我呀?
搵得多錢啋又係要分多啲比佢地
讀完書就搵到好工?

未聽過識人好過識字?
未睇過統計, 中產/有錢人入hku或中大比率遠高於公屋仔?

你呢啲戇居理許真係得啖笑
其實冇學歷有錢 買樓真係唔難

窮閪靠自己入港大法律同建立人脈跟資深大律師打遺產官司
入到大學冇洗過屋企一個仙,出國打比賽自己出錢,乜都一腳踢
屋企太嘈溫唔到書日日到溫到好夜先返屋企,屋企個功能係賓館
真係唔難 我就係窮撚入u
但係入到u又點

父幹同學year1開始 輕鬆搵到大公司intern
科科pass 都有大公司offer
條路安排好哂

窮撚入到u仲要冇人指點方向 乜都要自己試 自己闖 gpa過3都可以冇大公司interview

入到u都唔代表可以向上流

真係好灰
樓主個topic on9讀書叻入大學又點會難?
讀完咪工時長三四個鐘, 去換人工多兩三千, 仲要還loan

所以要夠窮有full grant
lm
入咩科先 入文科,bba , science 有揀用呀?
入咩科先 入文科,bba , science 有撚用呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞