其實窮人讀書叻入大學真係唔難

65 回覆
10 Like 9 Dislike
身邊極多呢d例子,所以奉勸各位學生唔好係度賴三賴四,應付公開試根本唔需要天資聰穎
窮人唔代表蠢
讀完之後,跟住呢?
之後點
係咪band one 先
唔係就收皮啦
如果你讀完大學,靠睇報紙、XXJob搵工,跟本已經玩完了
讀完書就搵到好工?

未聽過識人好過識字?
未睇過統計, 中產/有錢人入hku或中大比率遠高於公屋仔?

同意
人脈

唔係地盤、打牌果d
屋企最緊要有人識高級公務員之類,現在不是1950年,讀書來脫貧
知道當日惟一一個6a高考, 靠天份和努力, 拎埋獎學金去外國讀書, 之後畢業做Bank既counsellor
出身公屋既成功例子
呢個例子係唔係好勵志呢

知道佢長時間唔夠訓, 壓力大, 要力爭上遊
前排死左
只係30歲左右咋
人地留曬d"正位"俾自己友,讀完書返來就埋位

你就on99,仲填GFXXX apply job
就算講大家知道出晒名既醫生和律師

有家底和無家底既分別
有家底就做有錢人御用大律師既trainee
無家底就做350幫人離婚, 仲要攪埋破產

醫生就
有家底果d, 跟行內出名果d
無家底果d, 跟$300比2日病假你果d
識人, 事半功倍, 比d好位你做, 做夠幾年上位
唔識人, 當你狗咁勞役你咋

讀到書又點? 咪又係幫老細打工做隻狗
老細見你讀到書, 叫你做多d tim, 唔通比你呢個外人上位咩

同意

識人好似你跟到d武林高手學頂級武功
唔識人, 比你辛辛苦苦, 搵到人拜師學藝, 終於氹到個師博歡心, 原來個師博都只係2流角色, 比你學到盡, 日練夜練. 終於有日同人打, 比人幾招收皮

火影都話比你知繼承先係屈機
日練夜練, 咪又收皮
讀完u 唔識人無際遇既話
你能力勁到飛天都無用

呢個係事實黎⋯

雖然張沙紙係唔錯既入場卷,但要記住只係入場咋⋯
唔識人, 比你辛辛苦苦, 搵到人拜師學藝, 終於氹到個師博歡心, 原來個師博都只係2流角色, 比你學到盡, 日練夜練. 終於有日同人打, 比人幾招收皮

日練夜練, 咪又收皮

你當凱係廢嫁
係呀
咁又點
點解有d人讀冷門學系(氣象、文物古蹟...),一返來即刻有"荀位"做,唔通真係咁巧合,突然用人咩!
其實你有無讀大學..

日練夜練, 咪又收皮

你當凱係廢嫁

佢只係無講佢既體術邊度來者
我唔太相信佢憑自己研究出來
都係跟d高手學架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞