(銀行撚)俾agent 壓緊價 人工一問

68 回覆
0 Like 2 Dislike
Agent點會壓你
你愈高人工佢愈多佣
所以一定同你fight到盡
睇怕佢個客嗰邊臨時想cut budget
如果低一兩k我覺得都仲勉強可以接受

係架咩
唔係越壓我佢就越抽得多咩

你唔信咪算囉
個事實係個顧主唔覺得你basic值20k
唔係agent壓價

除非你份工係直接由agent請你唔係銀行請

Agent係用你人工計comm
而家份工係經agent搵
銀行sales 12k 都唔係underpaid 我都冇野講
睇你講緊邊間銀行囉
間間個salary structure都唔同
你拎中銀果套黎講hsbc好難埋到堆

利申: 做過中銀hr
啱啱同番agent 傾,
原來佢唔知hr 果日已經同我傾好20k 包曬係ok
fg入都18k, agent話過多年再搵可以上22,23k, 係市價

呢個價係basic salary 定包埋bonus double pay

Basic, back office冇bonus
點解唔開銀行名,咁底人工,一係你廢,一係agent 廢
佢最後開15k+1k allowance
13月糧,1-1.5月bonus, 有incentive
睇你講緊邊間銀行囉
間間個salary structure都唔同
你拎中銀果套黎講hsbc好難埋到堆

利申: 做過中銀hr

Wing hang
15k咁上下啱架啦
你以為自己好有經驗?

岩 條樓豬睇得自己太重要
On99 underpay?你搵到份高既未under羅
邊間 Bank. MCM得12K,一定食你好多
15k咁上下啱架啦
你以為自己好有經驗?

岩 條樓豬睇得自己太重要
On99 underpay?你搵到份高既未under羅

Agent , hr 都話係
我而家有兩個offer 都30% increment
你話唔係咪唔係囉
bank frontline不嬲都係用年薪計
匯豐citi呢d外資bank base一定高過中資bank,但bonus就一定少過中資bank,所以而家做銀行,特別係frontline,都係用年薪黎計。
20k officer(姐係rm support),再加你而家係轉segment(分行去到commercial當係升左個grade),個人覺得合理。識人sme轉大corp都係平手過。

利申:中資垃圾rm base低但有6個月bonus

其實都係係分行入面返工,不過專做commercial 客,除左support rm仲要自己跑數,
咁算唔算係升左grade
唔該巴打
諗緊要唔要個offer,定再搵下,
仲有時間
咁你之前係做咩野?teller定咩?

做細行sales
有幫rm寫credit proposal, support rm
有sell 野

做細行sales
有幫rm寫credit proposal, support rm
有sell 野

咁佢而家壓你幾多?

壓左我2k

做細行sales
有sell 野

上商?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞