[7月想比人踩] 艾梅洛閣下II世事件簿-魔眼蒐集列車Grace note-

639 回覆
26 Like 6 Dislike
太難入口
硬塞
睇完都係唔明點斬頭
拖延時間
因為對眼如果唔係兇器就唔係歸法政科管,拍賣完啲錢會變返去卡拉博度,所以先停低聽佢幾個推理
好似係
有冇人可以劇透我,今集停係呢個位搞到我好想知下集講咩
唔係個頭有野就眼鏡仔有野掛
咁我覺得似眼鏡仔
冇動機上列車同埋成架車得佢聽到行雷聲
咁強調係內鬼做,排除法得佢最唔關事
但對佢記憶都係fap d野,又唔多關事
有咩咁大仇口
睇完小說最後一本再睇返今集真係易明好多
雖然睇小說睇到我1999
但強調係自己人做
咁應該係同系自己人喇
金毛兩條友都出咗國
Gray又唔會背叛
除非係佢個朋友喇
你入左思考死角
單睇動畫估到邊個?
我都估眼鏡仔
但睇fa佢個個性又唔似
whydunit真係任佢吹
睇到而家
天動說個集原創仍然係最好睇個集
感覺上一入主線之後套野既質素就直線下降
短篇事件1~2集咁咪好,
反觀魔眼列車又長又拖支線多, 入面d術語越黎越多, 幾趕客
咩果舊吊飾防魔眼, who cares.. 望咪望囉
咩泡沫魔眼可以斬過去d野, 但今次斷頭個原理唔係應該係斬未來?
佢解釋完都好似冇解釋過咁, 放d術語出黎當解決..
仲有d角色關係, 咩當家咩lord, 超級有$仔etc, 幾億美金上上落落..
好似好兒戲咁, 係有咁多資金買d眼, 但d眼有冇咁既價值先..

(題外話..其實d魔術師征服世界都得啦, 魔法萬能要乜有乜,
根本唔使出動servant, 唔使玩咩聖杯戰, 唔使修練達至根源
求其操縱國家元首都經已屈機..
咁就唔係魔術師啦
根源>all
自己既方法到達根源先係成功正確
其他魔術師點做who fking care
始終本書係補完好多type-moon(特別係fate系列)
世界既設定。 所以有好多古怪既術語,設定出現係合理

魔眼值唔值咁多錢,至少對type-moon世界部分既魔術師來講係值得

再者,type-moon世界既魔術師基本上以到達根源為一生既目的,甚麼征服世界在他們眼中係不入流(應該係) ,同埋type-moon 入面既魔術界
大多都係行隱密路線,太出位既會招人話柄, 某程度上係固執到接近病態,所以唔好用正常人既思維/想法去睇
無錯,type-moon世界既魔術師為左到根源,真係固執到正常人無法想象
魔眼列車真係做得差,前面做少兩集都唔使咁趕
魔術世家本身都係貴族/有錢人,係表世界都好有影響力㗎
魔眼唔使血統,單純用錢換實力,所以好值錢。而且中級魔眼都唔算貴,焰燒魔眼1000萬刀成交,係泡影魔眼稀有先咁貴(加上幾個人玩野多過買)。
TYPE MOON D魔術師中意玩自閉,
之後個個家系都覺得自己好勁之後自HIGH,
跟手自相殘殺.
所以魔術師班人既技術只係不停咁衰退緊,
玩得勁又俾人封印指定

班友唯一一次團體合作就係屌柒士郎同凜放棄聖杯
搞到無左次接近根源既機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞