我們會代替妳走下走 澄清

331 回覆
664 Like 11 Dislike
仲未100%顯示係真
係喎
樓主要叫隔離post del
因為你話家屬想低調
推比樓主知
人地唔知家屬想低調 麻煩你轉達
叫佢del post
多謝
我都係佢唔熟嘅朋友
我都收到相 係朋友間send出嚟
我都好希望可以將呢個message公開
但知道家屬未ready好 所以都唔諗住散開去
知道有人post咗出黎之後 大家都好自責

所以如果大家想關注嘅
希望你哋推住po等傳媒消息先
唔好argue真假
同埋唔好批評遺書
好多朋友睇到已經好心痛
真係會mon住你地講嘅每一句

最後 唔好自殺
無論幾絕望
只有一絲美好
都值得生存
要100%一係家人出黎,一係朋友有cap fb或有去間屋睇並出黎公開講。而如果要唔信,所謂既朋友你都可能未必信。而且朋友未必會想露面,可能都係網上講,咁點100%令你信?即係得返家人公開,如果家人因故唔肯公開,咁你永遠(或極難)唔能夠100%sure到。
香港如果再發生多兩三單,家人又唔敢唔想公開真相,死時又冇搵人見證,即使有留遺言在現場附近又可能會被即時清除左,咁咪可能好多單都死得不明不白?
del乜鬼,家人唔想公開住?如果家人一世都唔想公開,係唔係要死者死得不明不白!我真係喊左,如果我係死者,我泉下有知,我付出咁大既代價,我既生命,都係想話俾世人知呢個吃人政權係幾咁可怕,而我朋友唔幫我正名澄清,我家人如果又想隱瞞一世,咁我咪死得不明不白?我咪死唔眼閉?我死都不得安樂,我會好恨那些想湮沒真相的人!
其實我都可以做證
義士係我既frd of frd of frd
但係因為太疏,我唔方便揭露太多義士私隱

以下只係總結舊post (已del) 公開左既fact:
1. 義士姓名:Mak XXX Sze
2. 讀女校(S_CC)

To義士既朋友:我覺得依家咁既調查式討論已經係對義士好大既二次傷害,我強烈建議盡快公開更多資料以確認。Sorry 我冇膽做,因為真係同佢太疏
謝謝。
已fact check
我由頭到尾都冇批評過遺書寫既野
或者懷疑張相係真定假
只係想知究竟係咪為反送中而死
我都唔想再有人為呢件事輕生
亦都希望樓主講既野係假
但係事實上樓主開左個post 己經覆水難收
唯一個解決辦法就係拎哂佢既證據出黎
還返個死者一個公道 原因就係佢搞到死者依家不明不白
立場新聞
對唔住 我喊緊.....
對唔住, 我都係未能夠說服自己
到目前為止, 有4位巴絲聲稱自己識得或自己伴侶識得死者, 分別有

1. [無雙表妹] #240060
最新post: https://lihkg.com/thread/1285257/page/1

2. [虎尾蘭] / [狗都唔撚屌] #14888
最新post: https://lihkg.com/thread/549856/page/1

3. [一蟹不如一蟹] #46050
最新post: https://lihkg.com/thread/804252/page/1

4. [香蕉西] #98829
最新post: https://lihkg.com/thread/364235/page/1

以上4位巴絲睇返記錄都係無乜出post, 雖然唔能夠證明啲咩, 但作個參考
請問以上4位巴絲係認唔認識彼此既呢? 呢個問題同死者無關係應該答得掛?
今次呢個處理手法真係好差...
夠啦 睇立場新聞啦
你想唔想Del埋呢個post?
我地可以report比連仔
仲問黎做咩?fact check左仲想點?
我都想唔信
我都想唔信

但無得我地唔信喇巴打
點解要咁....
可能太傷心 未睇得切
我唔識 我只有一位朋友係認識死者
而佢仲未放低 所以應該冇認識嘅朋友回應過
無咩嘅,係見到有班人有D涼薄咁係死者家屬身上灑鹽姐。
樓主唔好太自責,你都係講個信字先一心做代表嚟交代。
點都好,節哀順變。
幫烈士處理好身後事先,其他野有心嘅巴絲會出手!唔使擔心!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞