你地有冇試過生日食飯...

112 回覆
184 Like 131 Dislike
你班fd都幾撚柒,應該同樓上嗰班一樣係唔識人情世故既死廢柴,我既話一係唔約,約就一定請埋壽星食,如果純粹為gathering何必要專登話係生日飯呢
唔知點解覺得你係毒撚
你話係咪係
年年十幾廿萬次有人生日 講人情世故傻閪
如果啲朋友重視你自然會識夾錢請,唔係咩一餐飯少少錢嘅問題,而係你重視嗰個人,有啲動作係一定會做,好似你重視嘅人病咗,你自然會慰問佢一樣,唔好講咩在心中,如果冇提夾錢,你嘅生日只不過係一個藉口俾大家出嚟玩下減下壓,係嘅,名義係朋友,但感情有幾深?大家心照啦
岩呀 講得冇錯呀 十幾廿萬人生日 我生日唔值得請 咁咪唔好約我食飯
你地自己想聚咪直接約 唔好消費人地生日
你比我毒係屋企我仲自在
我見到咁多人覺得無問題都打個突
屌我啲fd都係咁 cheap 到
真係未試過
唔好喇 佢地厚面皮做得出 但我問唔出
下年我自己醒目算
或者我睇下下個生日 佢地會唔會收果個壽星錢
冇即係明恰鳩我
你依句說話可以apply落好多場合
新年可以同後輩講 團拜都係搵個藉口gathering姐 唔派利是比你喇
你唔派就遊埠避年啦
母親節父親節食飯又可以用依句
預左有人會話我將自己同人地老豆老母黎比
你岩 話我小氣又好乜都好
如果真係明恰你就絕交啦
呢啲fd做唔做都罷
個幾舊水睇得咁重
一年到晚有幾多次生日飯聚?你自己個生日都有兩次飯聚 唔鍾意咪唔好出
出黎同你慶祝生日仲要夾埋 個個都番工忙 搵個藉口聚下都唔得
有無企係人地個方面諗 不過你依種心態反而會覺得生日飯請多D人自己個份攤開黎計每個人唔會俾咁多架可?

唔好咁on9spin埋去新年啦 你男定女黎架?肉酸到你...
傳統習俗同生日請人食飯溝埋一齊黎講

如果你真係30幾要改變下自己心態仲咁細佬仔
上黎取暖不如攤開同你班FD講啦咁介意既話
你咁大條道理喎無謂蝕章俾人啦係咪?
唔請生日飯嘅朋友即係唔熟啦
唔熟嘅朋友就咪鬼約生日飯啦 有親咩
搞前應該有共識啦要 如果無人講定夾埋你果份 你咪預佐要自己比先
有人慶祝就好,太計較了
細個生日就係人地請
大個左生日就請晒全部人
自己夾返飯錢 咁樣同買生日禮物,買生日蛋糕俾自己有咩分別 自己生日自己請自己食飯 朋友搵你過橋 根本唔自在你生日
真係happy birthday to me 啦
如果係咁 真係當無左個生日 唔洗慶祝算啦 慶祝wor 再hea d啊笨 講句生日快樂就慶祝完啦 好正啊
樓主都幾唔好彩,識埋啲咁既人

或者樓主本身黑人憎
再大d 你會願意拎一千幾百食一餐
換取同朋友食飯時光
唔好為左幾百而唔開心
唔食咪reject囉
其實都係聚吓啫,又唔係掉轉頭叫你請,俾返自己個份無乜所謂啦,志在開心食個飯啫
無錢咪問聲係咪請你囉,唔好意思問嘅講真又有幾熟,唔去都得啦
其實呢d同俾tips一樣
係講心意啫
俾返自己果份唔過份吖
人地請咪當 bonus囉
如果你要d朋請你食飯,你先出黎
咁你都唔係一個好既朋友啦
真朋友會咁架咩....
唔請俾返自己都冇咩所謂
就算請完 之後糖水/甜品你都要請返人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞