你地有冇試過生日食飯...

112 回覆
184 Like 131 Dislike
如果有心嘅,唔洗人請都會感受到,出嚟同你食飯已經係一份心意啦,請你食飯係bonus。

你咁威咪唔好食餐飯囉,講到好勉為其難咁樓主就同你係一種人,又要扮唔care錢,又要因為食餐飯要自己俾錢而唔開心。

做乜覺得人哋好想同你慶生日咁會唔會唸到自己太重要,要出返自己份錢真係辛苦曬
熟就請,唔熟唔好約
唔食餐飯有幾威呀?懶係恥笑個樣,真係好on9
講到餐飯係你恩賜咁,就係唔care 先食唔食都無所謂
我差唔多
比左幾間餐廳我揀,我揀左間係九龍區既,因為近屋企啲
收尾whatsapp改左港島區,但我太忙冇追post
臨出門先知
但大家返工同屋企都係係九龍區
唔知點解改左港島食
其實我唔mind 都三張野
我fb生日hide左 就係唔想應酬
我覺得生日飯真係為大家開心
請唔請壽星公我覺得真係冇咩所謂
如果真係有啲唔開心嘅話咪同佢哋講返
唔好將啲嘢收收埋埋
遲早會因呢啲小事而變到fd都唔洗做
咁你當我老馮啦
但之前我地食親生日飯,都係唔會收壽星果個錢
好撚慘 我明
但又唔好意思開口講
驚人覺得自己好斤斤計較咁
但事實個心真係肉赤
多謝ching支持
一黎又唔係我主動打鑼打鼓同大家講我生日 要同我食飯
二黎 若然真係經濟有困難 可以唔約我食 又或者可以再食平啲
三黎 依家佢地唔係要我AA 係要我夾100
即係其實佢地某程度覺得係應該要請壽星
100蚊 4個人夾每人25 10個人夾每人先出多10蚊
我肉酸啲定佢地肉酸啲
明呀樓主,一係就你生日我都唔駛請你
無理由你生日我請咗你,而家我生日你唔請返我
唔係貪你幾舊水,只係個心唔係好舒服

朋友比自己更窮L另計
佢地生日𠴱陣有無收番佢地錢,定你唔撚出席
以前不嬲唔會收生日果個
約10次出6-7次
圍內fd 生日都係大家出黎食餐飯
有折就平均平返俾大家
每人一份
唔明有咩問題
2019仲興羅漢請觀音?
想見咪繼續,唔想見咪推話約咗人
請食飯就唔買禮物 買禮物就唔請食飯 通常都係咁
請咩鬼,係咪個個生日都同一個圈子出黎食飯互相請先
Cls 你咪試下去飲人地結婚酒 話我黎已經係心意
我唔比人情/唔買禮物喇
或者人地白事 我黎鞠個躬表心意算喇 唔比帛金喇
你小學去同學仔生日party唔買玩具比人 衰極都買啲文具/寫張心意卡啦
依家係阿小明你話約晒一心 有容佢地黎幫我搞生日party到會 最後我自己要夾返錢
咁某啲野係約定俗成
尤其是某個圈子本身係咁 無端端改規矩 好難唔odd
仲要講左好多次 餐飯唔係我主動約
Fair呀
咪一係以後食親生日飯 壽星都比返自己個份
反正你請我我請你 都係打返個和
但到時唔好又懶客氣 話你生日要你比錢唔好既 我地比
羅漢請觀音 我唔知2000後係點呀
起碼80-90後仲係行緊依套
緊係啦 知佢冇工返 唔通我仲局佢請我食咩
Agree我都係咁
少少錢就是但啦
出到黎做野都在意果幾舊水
我係90頭,但都係aa,大家出黎食餐飯都係求開心,
呢個計法就一定冇交嗌
咁其他人生日,壽星使唔使夾先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞