你地有冇試過生日食飯...

112 回覆
184 Like 131 Dislike
你係生日果個,被邀請食飯,但埋單果陣要夾錢
我試過,仲要同一年生日試兩次
第一次我同自己講:
可能少人得制姐,算啦!下餐多啲人一齊食,應該唔駛夾嫁喇!
到第二餐,雖然當中有幾個已經同我食左第一餐(兩餐都唔係我主動約),但人數多個double,今次無問題啦
到埋單,我又要夾錢

講緊係大家都3張野,唔係讀緊書/岩岩畢業無乜錢,同埋唔係食好貴既野,只係食普通小菜...
其實我生日唔約我食飯我真係ok嫁,依家無端白事冇左幾舊水...
睇得自己咁高 純粹搵個藉口gathering姐
人地有無講明係同你食生日飯先?
有...
咁唔好話同我慶生丫嘛
用其他名目我仲可以選擇去唔去
如果有朋友主動約你食生日飯
但你唔去
唔會好似好唔比面咁咩
我係想覆#2爸打
我都試過...幫我farewell ,但要夾返錢
由我輕輕的走了算啦,唔farewell都ok
有啲人辭職可能係裸辭
慳得一蚊得一蚊
咁樣farewell又冇左幾百
無當過你係frd
讀書時候我都見過呢啲情況
明明同條友唔係好熟
但就用佢生日做藉口,再係咁叫仔叫女去唱K
最後個壽星仔就俾人冷落坐埋一邊無人特別理佢

之後出黎做野都差唔多情況
又係唔人唔熟但話要搞生日
但連蛋糕都唔那買,仲要改地方唔同個壽星仔講
搞到人地都係即日先知道
啲朋友咁姑寒就咪出黎聚啦
朋友生日就一定要請佢食飯? 請你食飯係好意,並唔係老馮喎
冇 冇朋友
未試過有人約我食生日飯
一定要食你餐飯?你都on99
咪唔好食囉無人逼你食,真心唔明呢啲人,人哋出嚟同你慶祝,比返自己個份都要覺得好慘咁,咁大個人都咁小氣
我試過同個fd出黎食生日飯 我買左禮物比個fd 但冇啦啦另一個fd 就大大聲話 :喂(叫我)一齊夾份請佢食今餐啦
個餐仲要唔平 我屌佢老母 我禮物買左 佢自己冇買 就即場請食飯 但又拉9埋我落水 成餐飯冇左成千蚊
毒撚自己食自己比
主人家唔出黎,你地出黎又做咩鳩野?講到叫人出黎食飯係大恩大德咁,問題唔係個少少錢,而係個心意咁都可以話人小器,唔知你呢類人係咩構造
有朋友同你一齊食飯慶祝生日 都算係咁啦

有朋友記得我生日都夠開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞