【唔好咁快開心住】外媒報緊香港既野大部分都醜化緊我地

537 回覆
2832 Like 42 Dislike
樓主做得好
一齊動員人留comment係link入面澄清!!
Push
屌啦,當年係美國讀書,反對校園附近俾大財團壟斷,行過果條街啲玻璃全部爆晒,全部變晒木板

香港呢啲碎料黎姐
推呀
其實都係如實報導,因為的而且確有發生過破壞,你唔可以其期望外國大報報香港新聞會好似蘋果咁,一係就奶共

NYT我日日都睇,其實佢已經連日嚟算廣泛地報導咗我地嘅事,仲上過兩次頭條,讀者都普遍支持理解香港人

早兩日仲有篇係專講黑警暴力,成個video集合咁出指證哂班狗嘅行為已經算好大幫忙

唔係企正你嗰邊明撐你就覺得biased,咁手我覺得樓住你未免對外媒太大期望
同埋你紅字嗰堆nyt都冇講錯,的而且確係有人唔認同,佢話relatively small group of protestor...其實佢嗰段都一早話咗majority 係peaceful,咁入立法會嗰嘅又真係比遊行55萬相對少嘛,我唔覺得係bad mouth緊個movement
我有同外國記者朋友傾過,佢咁講:
But in foreign countries many people will see invasion of parliament as an attack on democracy . Very different from bastille which was a jail . The difference of course is precisely that hk is not a democracy . But still symbol not easy to see positively to foreign audiences

主要就係外國人覺得衝突議會係破壞民主象徵,但佢地唔理解香港立法會崩壞既制度!文宣可以考慮呢個角度出發
如果全部用和平手段,全世界都,反之亦然
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞