係咪已經冇人識香港旗?

205 回覆
646 Like 135 Dislike
搞清楚啲,係主權移交,唔撚係回歸
blue ensign就真係用咗好耐
未經歷過殖民時期 無歸屬感

利申 00後
呢支旗會比人屌港獨
咁想問下拎住BNO班廢中依家去哂邊香港要自立,唔需要返去港英
我都認同係淪陷,但客觀啲先講主權移交
果支旗其實都代表我地既歷史一部分

有英國原素真係無乜問題
真正嘅香港旗應該係冇英國個米字
龍獅旗
香港都唔係大英國協入面
點解一定要用返d同殖民時期有關嘅旗?
幾美好都好,過左去喇,向前望啦
點解香港唔可以純粹係獨立嘅香港?畀少少獨立精神啦
大大個英國旗唔係人地俾
英國佬都懶得理你,你仲要痴埋佢奶,柒到爆
英國旗、殖民時期只不過香港歷史一部份,用港英旗係代表對過往既歷史珍而重之

不過依家的確唔係最適合既時候用港英旗
移唔移走個米字其實冇衝突,澳洲、新西蘭都係獨立國家,只係冇換個國旗咁解,繼續沿用左上有米字嘅國旗
現時嚟講
區旗=中國殖民地
自創旗=山寨
香港旗算係正式得嚟又有認同感嘅旗
當然長遠嚟講有新旗都唔係壞事
唉前提係上面個仆街放我地走先得
[震驚] 二戰前香港旗已預言「黃雨褸」同「女孩」代表香港人
https://lih.kg/1268022
佢哋都係溫莎王朝㗎喎英國同加澳紐嘅關係係共主聯邦,幾個互不統屬嘅國家由同一位君主統治,歐洲歷史上呢啲情況唔少見
我極力反共,但亦拒絕媚洋,如果有得獨立,為何仲要做狗。。?
澳洲同新西蘭係因為人地白人好多都係英國裔..
你黃種人國家旗上有米字比人笑撚死咩。。。
老老實實 香港之所以有今時今日既地位 (雖然大原如前)其實都係因為英國

你可以話英國佬只係借我地香港黎搵錢 做生意 呢個係事實 但即使英國借香港過橋做生意搵錢 佢都會有心搞好呢個地方 同埋冇係回歸前搞冧呢個地方(佢大可以咁做)

英國係香港既養娘 比左好多野教識左好多野比香港人 否則亞洲四小龍 紐倫港 東方之珠 唔會出現係香港歷史上

而而家中國呢個生娘 要用佢果套獨裁 集權 既野用係我地香港人身上 我地掛住以前既養娘都係人之常情

Btw 有冇ching可以張支香港旗整合做iPhone wallpaper?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Monarchy_of_Canada

Although the person of the sovereign is shared with 15 other independent countries within the Commonwealth of Nations, each country's monarchy is separate and legally distinct.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞