200萬人既社運購物平台

497 回覆
2634 Like 26 Dislike
Pish
現在係初步討論。 歡迎任何意見。

大家brainstorm.

IT 可比網頁setup意見同估價
做倉可以分享人手經驗
做sales可提供入貨資料價錢

我自己計數,可幫手做 analysis forecast 同budget
即課
即係一個大型教協?
但D 貨源點黎
好多大品牌都親中今次都冇出聲

我驚會係佢地知呢種平台入貨會不了

定係可以諗大D 入 美日德既貨
變第2個759?
759 一開始都係賣日本野做賣點
IT host server一定要外國,如果唔係實比中共搞
google/aws已經唔平
仲要cloudflare
個upfront cost實唔平
管理基金啲人會唔會攞啲錢嚟買Macbook,IPHONE,PS4,靚車當公務用㗎?
支持
唔緊要。 以你知道提供資料。 我可計數同做proposal
呢啲問題都可以設計機制,錢可以搵會計師管數,當然要有董事局,CEO,COO呢啲管理人員
有監管。 公開透明。
呢個主意好好
一定俾人瘋狂打壓
我自己有做生意,但無涉足呢行,所以先話感覺上
新聞都少見海關參與打壓丫

你係咪做開呢行有經驗分享?
呢個係社運放係牌頭既問題
支持 講下需要啲咩資源
依家政府唔搞你姐
如果佢要搞你,咩政府部門都會搞你la
如果做物流/貿易/進出口
叫金管局查你aml都有排你煩
你可能會話正當生意唔怕俾人查
但係hold住你舊cash一年半載,點營運
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180820/20480217

有無人識家興超市,知唔知佢咩背景,如果覺得另起爐灶好困難,同家興合作希望佢地代為管理又得唔得?我地課金買鋪,支付管理費比家興,另可參考外國超市行會員制 $1000一年有折 $1000 x 200萬已經做到好多野
社運ztore?
家興超市!!
大家擔心打壓
明白的

以我工作經驗
A係個非牟利平台
開B, C, D公司做買手同倉等

BCD以成本價賣返比A
呢樣唔洗公開同交代,算係商業資料

唔用A名, 佢地點知, 點打壓
做 非常可行
好似搞hidden agenda咁話你唔符合咩消防飲食條例都有撚排煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞