200萬人既社運購物平台

497 回覆
2634 Like 26 Dislike
欣賞你一腔熱血 不過現實好多冷水會淋你

你都識話商家佬唔會同錢過意唔去

如果佢俾人施壓呢?

現實唔係無人做過啦 759 咁快唔記得?

老細捱到死撚埋
錢。 希望抗爭基金可借出。。。會好似正常咁有利息比返個基金同還錢
我反而覺得係,當d員工發現自己加人工加得慢時,然後發現所謂無牟利既阿頭人工超高時,就會出爐醜聞。
支持
759因為可樂賣太平比太古封殺過
Btw,一定支持,鬥死濕鳩ztore
呢個啲慈善組織都係咁
759海外來貨唔係得罪政府
咁海關日日扣你貨櫃呢?
push
支持 具體下一步係點?
個d送貨可能係b2b多
b2c既成本,如果不用順豐,會貴不少
Push
唔好以為你真係有200萬target customer
入面有一大堆本來係親政府(利益)商家
佢地只係反條例 唔係支持社運
推,支持
In Hongkongers we trust
唔好打算免費,因為免費就代表不能sustainable
如果一個公司要靠同事做義工先可以生存,算係咩公司
支持由民生出發建立社會上既另一個力量,有好多政府唔處理既問題可以由民間處理。

1, 超級市場/ 生活百貨- 最好可以同台灣互聯互通,支持本地同台灣產品 (食物用品安全更有保障) 另肥水不流中共田。

2,托兒所 - 唔洗返工既媽媽可以幫助照顧,整合社會資源,又可以提供平時交流資訊既場地

3,土地房屋 - 租用政府土地/ 建築物建立單身人士/年輕人士/ 社會弱勢宿舍。 眾人之力比單打獨鬥既力量大 。

4,安老院舍 - 自己老人自己養,資源應該運用係有需要既人身上,而唔係落左商人袋

5, 重有好多其他例子⋯⋯

總之只要平衡到開支,民生野只要政府唔做,政策唔支持既野我地都可以做

雖然我知呢d諗法可能好幼稚亦都無咩可能成事,但呢個社會唔應該係由壓榨弱勢社群既資源去建立出黎,每個人都有為社會進步去付出,資源取之於民應還之於民
你想太多了,慈善組織都大把人受薪
要建立生態圈係包括養活自己同事
真係有嘅,麻煩d都要撐,一定要
push
試下deal唔deal到一個平啲嘅價錢
盡可能就全部made in HK 啦
真係唔得先再諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞