作為長期抑鬱病患者,想講啲野比所有想死既人聽

206 回覆
832 Like 6 Dislike
正能量push
push
多謝你

加油
曾經有過抑鬱,近呢一兩年好咗好多
但69之後開始好似返返去以前有抑鬱嗰時咁好辛苦、成日都好焦慮不安
但deep inside我知道自己可以撐落去同一定要撐落去
希望大家可以一齊加油,一齊並肩作戰!
最近心情都好壓抑
諗緊係咪得自己一個咁depressed
仲一度好自責
依家見到有咁多同路人
覺得自己並唔係孤單

多謝你
Btw近期社會氣氛真係好容易會trigger到我地
大家都要加油
樓主你好叻
不過樓主你都要好好照顧自己
呢排大家都攰
有咩嘅我哋大家一齊傾下
要記住連登愛你
唔想再見到呢個柒婆
加油啊
Add oil
加油!
加油雖然你抑鬱 但我見到你仲有正能量
香港人好叻 你都好叻 我地一齊加油呀
絲打,深一深呼吸
冇人會知道下一刻會發生咩事,你買飛睇show果一日,都冇諗過依家會發生咁多事
而且你都係個有責任感既人,你唔想比咁多麻煩同事
其實你係冇錯嫁

就算發生咩事,舞都係照跳,馬都係照跑

就算係果日出唔到黎,唔好覺得自己冇用,你仲有好多野可以做嫁
例如幫手文宣、share比更多人睇、扔信,聯署
諗方法點令身邊既人留意依家香港既狀況

你可以做既就係
要開心既時候,就好好享受開心果一刻
要休息既時候,就比自己hea下放鬆下
要抗爭既時候,就盡力去抗!
可以走得返出黎已經好叻!
大家一齊加油!
如果開始feel到自己唔對路
你可以試下搵身邊既人傾下先
如果冇傾既對象,我諗依度咁多位都唔介意睇你呻
然之後試下擺個焦點起其他位到
例如你一諗起啊A你就會好緊張好驚既
你咪諗下啊BCDEF咁
我以前做法係隨身帶盒糖,一feel到開始發作,就即刻食返粒
一定要係一開始發作就要即刻採取行動 唔好比自己起果個狀態停留太耐
會抽離唔到

至於睇唔睇醫生,
其實睇醫生係有好有壞
醫生會開藥比你,或者聆聽你既問題,慢慢治療個病
但有啲人反而會因為咁而增加壓力
諗埋一邊 就會厭惡自己「點解我要睇醫生」「點解我要食埋啲咁既藥」

你試下我上面講既方法,定期提自己要放鬆下
如果都係唔得,到時先再衡量洗唔洗睇醫生咁啦
支持巴打 試下搵多啲朋友傾吓計 或者上連登搵我地都得架
記住唔開心就喊出嚟 唔好收埋自己

利申唔係好識安慰人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞