作為長期抑鬱病患者,想講啲野比所有想死既人聽

206 回覆
832 Like 6 Dislike
起我底就見到,我就係一個前幾日自殺失敗既人,
岩岩出院然後依家食藥食到成個人呆曬
見到又有烈士出現,愈來愈多人情緒受困

大家既無力感,我好明白,好似努力做咩都冇回報
又會覺得自己好廢好冇用,明明咁多人支持都撐唔到落去
然後愈諗就會愈唔開心,會不斷問自己點解企唔返起身

每一次我有自殺念頭前,都會進入依個「惡性循環」
愈係深究自己點解會咁,愈對自己產生厭惡,就會慢慢步入絕望。

但今次出左院同以往唔同既係,我有好強烈既感覺:
「我唔想再係咁」
唔想再一面喊住又笑住咁自殘
唔想再冇曬表情絕望咁上天台
更加唔想比人送去醫院然後比人綁住個身冇曬自由

我唔想再係咁。

所以就算好辛苦,食藥食到變on9,晚晚都好難過,一孤獨一人就好易喊⋯⋯
每次訓醒我都要提自己「我要生存,我唔想死!」

我唔想死!
我要改變!
我唔可以再係咁!

我知道大家一定好辛苦,好自責,好討厭自己
但我想講,你地已經好努力!好叻!
你地仲見到依個po,就代表,你地係堅持緊!努力緊!身邊既人唔理解,唔緊要,但我睇得出你地既掙扎!
冇人會怪你地嫁,冇人會鬧你地嫁
大家都唔想再失去任何一個同路人
就算依個諗法係自私,但我都唔想你地走!

深呼吸,放低電話
食自己中意食既野,冇胃口都要迫自己食,
或者做下其他野,運動又好,打機又好
又或者學下人祈禱,當同個外星人吹下水

我果個po有巴打勸我暫時唔好睇連登,比自己抖一抖
我聽左佢講,迫自己唔睇,係有啲作用
但大家唔好覺得咁樣係逃避,休息係為左走更遠既路,
人冇事先做到世界冠軍

(雖然依家都係忍唔住開返黎睇)

相信自己總會走得出黎
總會有曙光既一日
加油
推!
take care YNWA
加油
失去世界既我多謝你呢個po
互相支持!
有咩可以令自己改變得更好
踏出改變既第一步,即使係好微小既改變,e.g.肯去下街,你已經變得比尋日既你好,加油巴打,堅持落去
如果你係受情緒病困擾
建議唔好執著要令自己「更好」
因為你咁樣會好大壓力,同埋一有挫折就好難頂
比起更好,你可以諗下,點樣令自己開心
自己中意做啲咩,做過啲咩滿足既事
人心情愉快,自然做咩都順手

by 曾經執著「完美」而壓力過大既人
加油樓主 我地係度!
多謝你呢個post...
加油樓主💪🏿我地一個都不能少
大力推!
抑鬱症+1
共勉之
推,樓主同大家都加油
呢樣真
大家要生存啊
集合時間同地點

— 唔 理 衝 唔 衝 , 迫 爆 金 紫 荊 VER 2 —
https://lih.kg/1267041
加油!樓主!我哋與你常在!
睇完好感動 多謝你
樓主加油,大家都加油
講得好岩,如果長期接收負面資訊覺得好辛苦,真係要比自己抖做下其他他輕鬆野
唔好死,要同個政權鬥長命
要見証呢個垃圾政府點節墜
今日香港人被迫受嘅,
他朝要迫害我哋嘅佢哋還十倍!
巴打加油💪🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞