第30屆台灣金曲獎討論 [29/6] (2)

255 回覆
7 Like 19 Dislike
最佳樂團則由閃靈樂團獲獎,陳珊妮表示,閃靈代表了現在台灣的現狀,自由的時代,閃 靈作品不但傳達了當代現況,也對於當代歷史的脈絡有所爬梳因而出線。陳珊妮也說,在 討論樂團獎之時,評審團也討論到希望將來可以有樂團專輯獎。

台語男歌手也有熱烈討論,後來集中在許富凱與流氓阿德,陳珊妮說評審團最後對決了一 下,「流氓阿德這張專輯歌曲保有了泉州腔的台語,這是非常獨特的部分,最後因而出線 。」

最佳台語女歌手獎最後是由李千娜、官靈芝與江惠儀做最後討論,「李千娜這張專輯 格局小而甜,江惠儀最後出線是因為演唱完成度很好,最後脫穎而出。」
有無人有聽熊仔豹子膽?
許富凱係唱得好好聽,不過都係冇乜突破
歌后估係李千那
我無
好野黎?
睇金曲獎提名可以識到好多獨立音樂人
之前都係因為咁而識到草東沒有派對
變埋fans
李克勤
Joey
熊仔!豹子膽正到癲
我諗下年一定入圍硬!

最近出左禁愛令mv,有得玩line chat,神到癲左真係...
可以破解下,最後破解到個下真係起雞皮
珊妮老師嘅感想:
https://www.facebook.com/SandeeChan.musicface/posts/10156401251373977

聽聽不存在於舒適圈的音樂吧?搖晃一下過於安定的腦袋如何?
金屬能不能跟嘻哈一起玩?傳統民樂可不可以後搖爆炸?

只有想像力和實踐才能帶我們繼續探索未知的未來,而我們正在流行音樂裡重新定義自己。

講得好好,今年真係百花齊放
唔識欣賞佢d歌
但覺得音樂思想勁開明
期待佢嘅新專輯
一直都好鍾意聽佢D歌
如同悲傷被下載了兩次
呢首合唱不得了
今年表演頭尾兩個都好睇
Yoga+sandee
其實今年入圍的樂團都好高質
落日飛車美秀集團

美秀集團 - 捲煙
https://youtu.be/S4JLJVVjevI
其實如果你真係鐘意廣東歌 同埋有認真聽一次佢出道至今既歌 冇理由會唔鐘意佢 (唔計樣)
本來係Kay既fans 但轉左會之後真係跟唔到.. 而家問我香港有邊個女歌手好正我首選都係鄧小巧
https://www.youtube.com/watch?v=vtp3bJb7RNE 最愛
王嘉儀之前隻碟簡單係Album of the Year添
惡到一個二個未聽過隻碟就發癲
我冬天J咗魅惑好耐
男歌手-周杰倫
女歌手-蔡依林
樂隊-五月天
呢三組藝人唔輸得㗎
王嘉儀真係一線既實力
好心Jolin d fans 睇吓評審的評價同有幾多票比憶蓮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞