第30屆台灣金曲獎討論 [29/6] (2)

255 回覆
7 Like 19 Dislike
9m88係台灣好似幾紅
BTW, 見到有post 曖
leo王我最中意藝術家脾氣呢隻
同埋佢同春艷 夜貓組個隻健康歌曲
紅阿 佢都有同青峰合作
出左街冇睇
希遊記!!!
孫盛希
很晚的晚安
https://youtu.be/VgjCj5Fj1Ts
我又不是女超人 feat. 娃娃
https://youtu.be/fr-Bf9M6HL8
夢遊
https://youtu.be/dog_BmDZUJk
無諗過 Leo王同李榮浩討論到最後
幾年無買過實體碟
唯一有買就係希遊記
人樣
你那邊幾點
其實我最初覺得會係ozi
香港邊到仲有得買希遊記
作為李榮浩fans
我真係唔覺得佢可以憑呢隻碟拎到男歌手獎
但竟然都可以討論到最後
上年買太多碟 而家都想買返
信和應該有!?
今年真係好多高質碟
好多年輕歌手 新人都有好表現
期待之後嘅發展
啲人話爆冷 我就話一路都係評審大熱之一
實驗流行兼顧
華語流行音樂新方向
博客來啦
yesasia囉
黑馬姿態
難得今年真係坐係度睇曬 (特別係呢五年真係好無心機睇)

1. 我最鍾意睇客語同台語果邊, 傳承味道幾濃而且做得有心

2. 因為少左聽國語歌的關係今晚睇整體都唔錯, 同埋水準整體真係進步返唔少, 見到好多新知舊雨都係一件好事, 個水平就好似2014/15年香港樂壇咁, 開始係果攤死水度走返出黎, 總算有D安慰, 而今年水準高到D常勝軍掂都掂唔到, 始終都係樂於見到的

3. 今年矚目大獎真係爆冷到我都凸左好多下
ØZI我都諗過有無機會掃獎, 結果竟然無
孫盛希我諗佢係陪跑, 點知連林憶蓮都砌得低
Leo王睇好但無諗過上到台
謝震廷只能講對手進化得比佢更快
Carl叔叔又係O左下
但都係開心嘅

但最估唔到係
女歌手分獎嘅豬肉味重到連盲嘅都聞得出
我都唔識點形容

4. 孫燕姿嘅live真係越來越得人驚
上次金馬獎現場已經瀨左次
呢次仲可怕

5. 台客原三語果part係全晚最好睇, 最值得loop

6. 王若琳同落日飛車果度笑左

7. 唔知係咪大家有眼見, (全台灣)近十年最差嘅司儀黃路梓因出場唔多, 但開頭明知自己無氣就咪撚走去學人rap啦

8. 如果藍心湄可以著返當年佢果係肉餅飯糰封套件衫就真係話題性爆燈
(根據黃韻玲自傳提到, 隻碟就係因為封套同個名太騎呢所以賣得相當差, 但後來係圖書館借返黎聽又覺得其實係幾唔錯)
我唔覺得佢會再做呢類型既唱片住
據聞叫好不叫座
滾石應該多D做呢D野先係
我今年去台北個陣買既
呢隻本身都係拎補助出

手痕search咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞