第30屆台灣金曲獎討論 [29/6] (2)

255 回覆
7 Like 19 Dislike
成日都俾人話抄歌 點撚算
好似俾人鬧佢抄
完整得獎名單
《最佳裝幀設計獎》黃家賢、楊豐銘/Hold That Tiger / 擒虎記
《最佳音樂錄影帶獎》Slow《CASSA NOVA 半熟王子》﹙導演:Namso,Youkim﹚
《演奏類最佳專輯製作人獎》陳建年/黑熊森林電影原聲帶
《演奏類最佳專輯獎》Lines & Stains﹙演奏者:東京中央線 Feat.謝明諺﹚
《最佳新人獎》ØZI/ØZI The Album
《最佳客語歌手獎》楊淑喻(吉那罐子)/理所當然
《最佳客語專輯獎》落腳﹙演唱者:羅思容﹚
《演奏類最佳作曲人獎》許郁瑛/第三章:印度、義大利與我 CHAPTER III: INDIA, ITALY AND I《波傑克特三 PROJECT 3》
《最佳作曲人獎》艾怡良/Forever Young《垂直活著,水平留戀著。》
《評審團獎》王若琳 Joanna Wang
《最佳原住民語歌手獎》雅維·茉芮/斯瓦細格
《最佳原住民語專輯獎》斯瓦細格﹙演唱者:雅維·茉芮﹚
《最佳台語男歌手獎》流氓阿德/溫一壺青春下酒
《最佳台語女歌手獎》江惠儀/露螺
《最佳台語專輯獎》廖士賢 西部﹙演唱者:廖士賢﹚
《特別貢獻獎》黑名單工作室
《最佳演奏錄音專輯獎》The Journey
(主要錄音人員:Dave Darlington/主要混音人員:Dave Darlington/主要母帶後製人員:Dave Darlington)
《最佳演唱錄音專輯獎》0﹙演唱者:林憶蓮﹚
(主要錄音人員:倪涵文, 林灝揚Y.Lam, 張德銘Derrick Sepnio, 常石磊, 李卓/主要混音人員:Brent Clark/主要母帶後製人員:Ryan Smith)
《最佳作詞人獎》李宗盛/新寫的舊歌《新寫的舊歌》
《最佳編曲人獎》尊室安/遙遠的所在 Styx《廖士賢 西部》
《 年度歌曲獎 》玫瑰少年《Ugly Beauty》﹙演唱者:蔡依林﹚
《最佳演唱組合獎》椅子樂團/Lovely Sunday 樂芙麗聖代
《最佳樂團獎》閃靈/政治 Battlefields of Asura
《最佳單曲製作人獎》余佳倫, 黃宣/不開燈俱樂部BKD CLUB《都市病》
《最佳專輯製作人獎》王雙駿/L.O.V.E.
《最佳國語男歌手獎》Leo王 /無病呻吟有情抒情
《最佳國語女歌手獎》林憶蓮/0
《 最佳國語專輯獎 》希遊記﹙演唱者:孫盛希﹚
《 年度專輯獎 》Ugly Beauty﹙演唱者:蔡依林﹚

香港加油台灣萬歲
夜貓已經入圍過一次,真係估唔到贏歌王
佑佑the best
但係有啲dark 係最尾果首拉返上黎
其實點解年度專輯唔係最佳原住民語/台語/國語度揀一隻
而家咁樣好似真係有D豬肉
算啦都唔係第一次 唔計呢樣我都覺得比同期嘅碟失色
啱啱落m記 播緊eason日月換行利
畢竟佢經歷咗好多
造勢咁耐又輸多次女歌手 唔嬲有假
根本集碟同呢年其他嘅碟比真係比下去
呢首真心覺得冇乜野 成隻碟最怪係瘋狂的朋友
所以咪第一個囉
時也運也
又係sandy
上年呢道大家都有討論同一個問題,點解唔係國臺客原四隻最佳專輯再選,但係其實係冇可能,因為咁樣即係變咗唔使個頒獎典禮已經知道國臺客原四隻最佳專輯係咩
官方解釋好似係唔同人揀
有乜值得拎黎打飛機
分分鐘幾年後又cut
EASON隻碟係詞出事
文化部表示,「年度專輯獎」原是參照美國葛萊美獎所增設,但去年出現桑布伊、阿爆爭議後,已徵詢業界專業意見,因此在報名須知中,已明確定義「年度專輯獎」的獎勵內容為「整張專輯在詞曲、編曲、錄音、製作、演唱、演繹全方面整體表現具市場拓展性與前瞻性,不拘語言類型。」在此標準之下,希望能強化「年度專輯獎」與語言專輯獎之差異性。

之前解釋過
Yoga有無黎
唔係 好似係話選擇唔同咗
啲評審會投唔同票
都係嗰個問題
啲評審投完語言獎
投大獎唔係應該都係喺自己嗰四隻入面選一隻咩
嗰年真係阿爆原住民語專輯贏桑布伊,最後年度專輯調返轉
就係唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞