中立人士感想

61 回覆
17 Like 191 Dislike
其實示威人士同警察有咩分別?

1. 警察速龍小隊就無展示警員編號,而示威者就帶口罩,2者都唔想以真面目示人

2. 警察就聲稱守護香港因而濫用佐暴力(犯法)﹐而示威者就聲稱守護香港以破壞法治(犯法)

3. 大家都盲目相信偏激既假資訊

支持政府成立獨立委員會,調查警察同示威人士,自由同法治都係香港核心價值,任何人犯佐法都應該要接受法律制裁

如果有咩講錯,請指教
仲有第4 樣 警察接受唔到其他意見,示威者亦然。
難得有心水清嘅連登仔
接受唔到意見嘅話,啲文宣就唔使改完又改啦
我覺得俾啲支持者同反對者一齊傾下仲好
不過大部分都好偏激
示威者冇糧出架屌你老母
1 身為執法部門點可以唔so號碼

2 其實示威者都係逼於無奈,其實大家有眼睇用盡合法和平途徑政府唔會理尻你,即使包圍乜乜柒柒都唔會出黎回應我地訴求,當晒全香港人on9仔

3 大佬呀,打緊輿論戰
Sorry 可能表達唔好 接受意見既意思係指接受對立者既意見,而家情況係大家都覺得大家錯,分成2大派,有你冇我咁
咁其實警察份糧又無包受傷既
客觀d睇 其實又無話邊一邊錯晒既
警察有權力示威者係無權者

頭腦清晰d啦中立人士
但樓主你又on99既 連登本身就係有立場既論壇
政府唔聽我地意見在先
100萬以上既人出黎合法遊行最後結果係咩?係宣佈612二讀同三讀
人地唔柒理我地,我地仲要理佢地?
搞清楚 依家針對警察嘅主要係佢地唔守規則做野
係有對錯之分 唔係你話唔接受就唔接受
而示威者就帶口罩 唔想俾人秋後算帳
警察速龍小隊就無展示警員編號 打撚完之後可以冇野
執法部門可以唔使帶?

2. 警察就聲稱守護香港因而濫用佐暴力(犯法)﹐而示威者就聲稱守護香港以破壞法治(犯法)

官逼民反
如果法律冇寫殺人 咁代表係唔係殺人係合法 法律係建基於道德上

簡單嘅例子 孫中山 佢就係做犯法嘅嘢 推倒政府政權 咁係唔係破壞法治因為佢個政權 逼到孫中山出來

3 大家都盲目相信偏激既假資訊
何嘗中共唔係 CCTVB?製造假新聞 批鬥自己父母

4 警察接受唔到其他意見,示威者亦然。
警察叫人唔好衝擊防線 但係示威者冇衝
點會接受唔到其他意見

唔好扮中立
警察可以合法使用武器
所以要顯示警員編號
避免使用過分武力逃避刑事責任
警察通例入面寫得好清楚

你呢d唔係叫中立
你呢d叫on能9
中你老母咩

1.警務人員執法係必須出示委任證 顯示編號

2.法治同守法係2回事嚟
佢地嘅「錯」係真係錯 大佬你執法唔show number/委任證
警訊都有教啦
佢口大,我地口細,佢地在位有權,我地就算以命相搏都擲地無聲
怕你睇唔到 比多次你睇
好似示威係職業咁

你出糧比佢哋囉,咁就公平喇
其實前線有磨擦好難避免,可惜係全部都只係當權高層既棋子
唔好再理呢 d 人
你都on9
抽離個context拎出黎睇有乜用?
而家邊個漠視民意立法? 邊個漠視100萬人遊行過二讀? 邊個將警察變成政治工具打壓示威者?
市民無啦啦走出黎食子彈?
用下你個腦先好講野啦
香港市民既權益比人出賣緊

你唔幫手唔出聲唔讚成唔反對

唔係叫中立,係叫支持政府
警察嘅武裝強過示威者好多倍囉唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞