男仔收到幼教offer 但屋企人反對

164 回覆
15 Like 183 Dislike
搭單問nonju收到5年幼教offer,即係讀完都25歲到,應唔應該考慮讀落去?

利申:巴
大把女同學 女同事 少婦家長任你食
唔讀幼教 唔做男幼師就笨
樓主係咪對幼教好大興趣先 定為offer而收offer 如果你90%肯定自己讀完兩年之後會出黎做相關工作再讀pt ece degree 咁你不妨可以accept offer

如果你其實係當幼教係踏腳石想之後再升翻上u讀其他科嘅ft degree 咁你都係考慮清楚先 因為一開始咗讀教育呢啲咁專嘅科就好難升翻上教育以外嘅科

不過男仔其實係吃香嘅 起碼我以前實習嘅幼稚園都有男老師 不過除咗教書之外好多體力勞動嘅野都關佢地事都係真嘅

利申: 讀完幼教而家讀緊其他u嘅其他科
男仔做幼教真係好蝕底
隨時可告你非禮就仆得街
我都唔明
仆街我幫樓主答咋
我覺得有三樣嘢你一定要考慮

1. 你攞到邊間offer,個人認為除咗BU同
ive 之外都唔建議( 教大都可以考慮下
嘅)。
2. 你係咪接受到一個除咗自己之外幾乎唔
會有男仔嘅環境?(唔好以為好開心,
如果有嘢要兩個人一組做,你都幾肯定
會係賣淨蔗。你冇做錯任何嘢,只係
因為你係男仔,呢件事就會發生。 而
且有啲乜嘢大家都唔想做嘅豬頭都
會有人叫你畀啲紳士風度。)
3. 搵工相對比較難, 有啲機構 見你係男
仔就唔會畀你去某啲地區interview ,話
嗰度嘅家長接受程度低。

如果以上三樣你都ok嘅話咁咪報囉,不過我覺得呢一行越嚟越接近飽和了,所以都唔建議。

利申 fresh grad 男
你個樣嚇親小朋友
我覺得最緊要睇你對呢科有無興趣,有無熱誠?
有就去馬,無就真係唔好浪費時間 讀幼教唔係輕鬆架
你對呢行有冇興趣?其實有啲學校好鐘意請男仔 應該好多同事等住你入去做 但依家開始冇degree難揾到工

利申做緊
照讀啦
男仔先搶手
乜幼稚園無男學生㗎咩?

Ps. 女幼教
講真 入左去就90人左右 2-3個男仔,乜女都有得你食
本人第一頂帽就是咁來的
條友連埋我條女 畢業前食過5個以上女同學
你肯定呢個政府信得過?
中小學教師嘅paper work太多嘅問題講左咁多年
都要死左個老師先搞個EO position 出來
你肯定你有青春等到幼教官方薪酬表?
反而我覺得係咪真心想讀同興趣緊要過一切。我自己就係Ugrad係社會打滾咗兩年再走去讀幼教。so far我覺得自己無後悔,同發現自己真係鍾意依行

利申: hd撚 未grad
做特教 尤其對住幼稚園level真係好充實 好多野學 成功感好大
你non ju姐係本身有degree?如果係我反而覺得可以讀2年hd同出黎做野make sure想係依行發展,否則讀完五年先後悔就浪費好多時間
小朋友會好中意哥哥

對慣女人都悶啦
做幼師要好有興趣/熱誠先讀
如果唔係會好辛苦 見過有人quit
首先,你問下自己係咪真係好有心想做幼教呢行?係咪真係好鐘意小朋友,同埋有教小朋友有抱負有熱誠先好讀,唔好為讀而讀,反而浪費時間。
如果你真係有心想做呢行,其實男仔都可以架,我都有幾個同學係男仔讀緊幼教,佢地就話實習嗰陣盡量都唔會同班小朋友有太多身體上既接觸,例如攬呢啲都唔好,小朋友有時唔識呢啲會好熱情,你要自己諗辦法拒絕。不過小朋友見到男老師會好開心,因為覺得好新奇,所以有啲校長都會請男老師,睇下你到時好唔好彩。
要考慮清楚呀,呢行唔簡單架
睇吓係邊類SEN,叻嗰啲成就感一定大
千奇咪撚讀 呢科勁多人quit 辛苦到喊
比其他科多好多功課同實習 會讀到癲
岀到黎做野都一樣辛苦大壓力工時長

利申: 過來人 已grad 真心勸你唔好讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞