男仔收到幼教offer 但屋企人反對

164 回覆
15 Like 183 Dislike
咁一定就係女人多㗎啦只不過樓主自己想做幼師 都唔應該因為佢係男仔而卻步 都見到其實都好多幼稚園請男老師 既然就業都唔係話咁大阻礙 點解唔可以比男人做幼稚園老師呢?
可唔可以講下仲有咩出路
留位費嗰少少錢
當買個安心留咗先
遲下唔要個位係另一件事
好過而家唔要之後想要都無
到時食人妻食到無腳仔軟,鳩都彎
首先
你要係靚仔
女校男生

大把囡囡放題
識人做幼稚園老師
男人真係會當埋打雜用
但人工又唔係好好
身邊至少有兩個人做緊3年以上

都比100毛那個訪問更smart

享受工作

時間耐左,最大問題係你享唔享受,喜唔喜歡

別人的意見、出路,不能代你走二三十年,他分享某人賺到幾多錢,有什麼出路,是不代表你能照抄
Gay?
溫柔嘅幼稚園老師
交錢前問下可唔可以轉科
可以咪交
真係鐘意未去囉
你係想讀定為讀而讀
唔想讀就無謂去喇
Sen
Playgroup
興趣班
教材書編輯
主任校長
體適能
音樂
專科英/普通話
讀書好可以揀治療師方向 言語 遊戲
幼教大把女溝,溝左先算
樓主 衷心既
能夠投身自己有興趣既職業其實係一件奢侈既事
社會上十之七八既人都係為糊口做緊冇興趣既野
如果你今日放棄呢個機會 你將來會後悔
唔單止後悔自己要做幾十年冇興趣既職業
更後悔同嬲自己明明有可以做有興趣職業既機會
但面對困難 未努力過未爭取過就認輸
無錯 讀埋學位仲有政府工揀
屌 讀個行唔一定做個行架姐
讀撚左先啦
個4年HEA讀拎沙紙 同時去學有用既技能咪得
唔係傳統觀念,而係男仔讀完幼教出到黎真係難搵教席
係開始多幼稚園請男仔,我畢業果屆既男仔好多都搵到幼師位,但我實習都有幾多幼稚園唔想有男仔去果度實習,要自己衡量下風險。

同埋樓主你要諗你自己係咪中意整教具,可以有耐性每日都叫小朋友食飯、起身,仲有唔同話劇表演要幫佢地排等等。

最後,無論IVE同幼稚園全部都係女人,真係勁撚多是非,所以樓主你真係要仔細考慮下。
要睇校長有個frd間幼稚園校長係啲老女人,唔鍾意請男老師
但一啲相對後生少少嘅冇咁抗拒
我心諗搵到份正正常常既工 點解要反對
一定入咗先
唔好講第日,淨係計讀嗰4年你都唔知食幾多女了
你係真心想讀幼教
定係純粹得呢個offer要袋住先?

如果想袋住先就不如唔好袋喇
話男人做幼稚園搵唔到工肯定係行外人,有幼稚園預左位就係想請男教師都請唔到

行業個趨勢都開始重視男性係兒童成長中嘅角色,認為對兒童日後群性發展有影響。男教師需求只會越來越高。

Btw,唔建議讀,幼稚園個工作文化太on9, 如果你追求工作嘅成就感,重視工作大於日活就去馬啦。如果你係想work life balance就咪去做,無私人時間可言
諗起日日放完班小朋友走就可以入班房屌班扮純情女Miss
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞