男仔收到幼教offer 但屋企人反對

164 回覆
15 Like 183 Dislike
[深度分析]從警察誓詞看現今警隊
https://lih.kg/1257171
嗨 我就係你見唔到既果一個男幼師
男仔仲幼教唔會搵唔到野做
但你要考慮佢地個薪酬表
幼教老師冇一個正式官方嘅薪酬表
可以隨時十年都加唔到幾多人工
如果巴打你家庭負擔係大嘅話,呢條路未必啱你
男仔讀幼教都吃香,主要睇你自己有冇興趣,最近幼教界學位化,你要預定讀埋degree先更易搵工
加油!
可唔可以分享下你既經歷/當初點解決定做幼師
呢個我有考慮過 但最近幾年政府都開始專注於幼教到 所以我覺得會慢慢開始提升
認真一定唔會輸
求份工 就唔好玩自己
唔好話男仔,就算女仔係呢行好難有作為。
親細妹讀緊幼教,佢話呢兩三年多左太多人讀幼教,供過於求,好多上年畢業既師姐都唔係做番呢行。
我果時都係收到幼教offer
同時又有其他asso hd offer
最後簡左幼教,始終係大學學位
我讀一年後,gpa過3
轉番去自己鍾意既中文系
而家做左3年小學老師
老實講
幼師相對地成日都要整大型佈置
而且對既係一班連廁所都未識去既學生
相對上要更細心先得
最緊要知道自己同小朋友相唔相處到
接唔接受到佢地咩都唔識你要好細心教
二黎要諗定將來成家立室
人工方面夠唔夠應付
呢方面都好重要
小小意見
Hd offer唔要都罷啦....
有full cert嘅話報邊間asso/hd基本上都會收你 無謂讀啲前路咁窄嘅科 唔係你屋企人介唔介意你做男幼師 唔係你自己鍾唔鍾意嘅問題 係你讀完出黎有冇用嘅問題 咁既然咁難搵工 自己又唔係特別鍾意 呢啲offer又通街都有 一定唔take 報過第2科啦 你7月先報都仲有大把你揀呀
1.預左人工一樣 但要做d女人做唔到嘅野
2.呢幾年多人讀難揾工左,不過你男可能會好d
自己考慮清楚啦
下年轉行女幼師
香港幼稚園普遍都少請男老師
要顧慮既問題都多,好多校長會卻步
反而國際幼稚園會多啲男老師
但我同期畢業既男老師都搵到香港幼稚園正教位
都會教下n班呢啲照顧性多既級別
所以都唔怕無工做,係辛苦啲
校長實當埋你校工用
利申:現職幼師
入幼教食一年女先
其他之後再算
反正你本身都無書讀
做nursing,男吃香喎,唔讀先真係後悔
如果你接受到,不妨試吓特教
你屋企人緊係反對喇,
番學就日日食女同學,
番工就日日食少婦,
佢地唔驚你無錢買套都驚你廿幾歲就性無能
其實開頭都冇打算要個offer,諗住是但搵啲野讀住先啦。
但係一路實習就覺得同小朋友相處都適合自己,就一路做落去

發現浸吓浸吓都浸左五年
男幼教係少啲園請 同限制真係多啲 同小朋友都要保持好適當距離
不過如果真係想做可以試下 身邊都有男幼師
同見到有男幼師嘅園都有會升男仔做主任
但預咗呢科都幾辛苦 同唔係淨係鍾意小朋友就堅持到落去
利申:幼師
HD就算鳩數啦
有興趣又唔怕辛苦就讀啦
如果係因為冇書讀而take offer,就唔好take
點解你唔報多幾科?有冇報多幾間學校?

幼教好搶手,你等放榜再報都好難報到
我唔明點解咁多負皮

教大同ive係ece兩大山頭
好多校長本身都係依兩間出嚟
佢哋出嚟嘅畢業生一向受行內歡迎

唔好見人ive就笑人先啦
仲可以細細個開始陪養感情
先算啦
go
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞