【抗爭新手請入】葉寶琳,陳景輝,林輝:雨傘時期消耗民氣嘅左膠

680 回覆
1400 Like 58 Dislike
我明白你意思
但"間接民主"呢個字實比人屌 

間接民主!姐係唔係直接啦!
我不要被代表!

總之大家記住左膠禍港係不爭嘅事實

左膠仆街死
因為黃gphone 同埋班眾志撚個膠力=一葉雙輝囉
你同某d political science prof講既野好似
佢地都係話2014年同政府negotiate班人叫價太高,如果當日佢地肯退一步要增加地區直選、減少/取消功能組別,政府係有機會make concession的
但撤回人大831、爭取「真普選」呢d一定要全國人大批既野,港共根本無權力做到,全中國得習種可以做到

當然有d更激端d的睇法係覺得應該要袋住先
因為始終打開左個缺口,而且中共係無法操縱近370萬選民的民意的
縱使係經提名委員會篩選,選出黎個條友都要對香港人負責,唔單止係對北京
唔似而家,林病無民意授權之餘又要聽北京講,但一出事就兩面不是人 即刻出現管治危機
屌班泛民打手喺度講嘢就也文也武,落到場吹風散咪又係被人屌,收皮啦
笑撚死 當日警察總部泛民打手一出嚟話走跟住telegram Facebook 兒登 同時洗版叫人散水,可惜你哋太撚蠢唔撚記得咗現場係上唔撚到網仲要畀人屌撚走,笑死
100%鬼
基本政治理論你可以睇閻小駿本《當代政治學十講》
入面都幾詳盡又深入淺出探討左學術界點討論民主、法治、政體、政權、國家呢類概念
但呢個作者為人係共狗黎只係本書真心不錯

Gphone個班人離地在於當年想一步登天
當年立法會都仲未有100%地區直選、甚至提名委員會個組成都仲可以商討點樣加大民主成份個陣
佢地想直接全民選特首

係應該要一步步黎先撬開左個缺口先,一黎叫價咁高又死唔還價,最後係人地唔再傾個陣,雙學泛民都無第二盤計劃咁咪搞到最後死拖爛拖佔領區到式微
老老實實 提防嘅唔止佢地3個
飯民一樣信唔過 只係選舉近
唔係陳淑莊做左手術佢實大台化

小麗老母姚松炎比人屌到fb都唔敢出聲分化
但飯民1定要提防
重有三恥其中兩恥入咗冊
好記得有一晚班友又玩小組畀人屌走,之後發脾氣:我鍾意討論呀,吹咩

你老味依家又返生
郭紹傑金鐘打邊爐
真係好在條友走去燒野,日本鎖住咗佢。捉鳩自己友,仲要報警仆街,自己叫大隊長未撚放返佢出來最撚叻抽水,打邊爐on 鳩
終於有個post屌班左膠唔會被人話分化
邵家臻張超雄呢d都係
糾察隊長更加垃圾
成日飲醉酒
呢啲左膠式垃圾小組討論,係有個學名叫做審議式民主,或者商討式民主 (deliberative democracy / discursive democracy)
一路追post我係感受到大家仍然對五年前雨革搞到咁撚柒而最後柒到仆街咁失敗嘅嗰種憤慨,同對左膠犯民嘅仇恨
仲有行動派嗰陣不滿金鐘班人太膠
開咗細台俾其他人傾之後嘅事,分享前線心得
大台班撚樣走去嘈9人
好多on9嘢不能盡錄
無咁熟嘅巴絲請勿掉以輕心
Deliberative? Discursive?
應該叫 destructive, degenerative.
呢個真,班社運老鬼四方西嗰班收山之後,個個有晒經驗唔使搵大佬,反而有個新景像
咁衰極人地都有份入冊 勿分化
香港人真係好撚叻!

http://lih.kg/daFFcS

呢三件已經唔係左膠,直頭係共碟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞