【抗爭新手請入】葉寶琳,陳景輝,林輝:雨傘時期消耗民氣嘅左膠

680 回覆
1400 Like 58 Dislike
見啱啱有絲打開post話葉寶琳出沒,叫學生着校服示威,變相自爆,
早前亦有其中一輝叫各學校反送中聯署發起人聯絡佢
應該係時候開post講返葉寶琳+美點雙輝。

雨傘時期,一班資深社運人士蜂擁而至,當中一班嘅處事手法令到無數佔領者完全喪失抗震鬥志,當中最出名手法包括:
1,大家對呢件事都未夠了解,應該小組討論!達成共識!
2,大合照,大合唱!
3,大家畀啲掌聲自己,好唔好!
4,大家已經辛苦咗,付出咗好多,而依家政府已經讓咗一步,呢個係我哋嘅勝利!
5,大家記住我哋要和平!我哋今日已經表達咗我哋嘅訴求,大家和平咁散!
6,唔好咁樣講/做呀!唔好落中共面呀!唔好畀位佢入呀!
7,你咁做,共產黨最開心!
8,騎劫發言權,控制議題

其中 葉寶琳,陳景輝,林輝 三人,可謂膠化運動嘅表表者,其言行亦被定性爲「左膠」。

佔領期間,民衆自發張貼以下海報:

抗爭新手,除咗提防相關人士,亦必須提防相關膠化策略。
佢地永遠都係鬼
同黑警一樣無一個係無辜
睇個樣已經知係共產黨派落黎巴奸細
美點雙輝
佔旺BBQ 打麻雀果班友?
呢三個唔係左膠咁簡單
當年睇屌佢地既post可以笑一晚
上次係警總發夢
呢條左膠葉寶琳又係到扮大台發言
左膠=垃圾=共諜
你當黃之鋒死架
呢三個係共產黨究極兵器 比起咩解放軍黑社會更加危險
沙官單嘢唔關葉寶琳事喎ching

一定要推
衰撚過垃圾
不要分化(不包括葉寶琳,陳景輝,林輝
呢個月落場都無見過呢三條友,點搞散啊?
林輝唔喺香港 skip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞