假如628各地報紙都見到公開信?

901 回覆
2646 Like 13 Dislike
Pish
推呀
請廣傳 衆籌喺628當日喺各國最主要報章刊登致香港政府嘅公開信

原post: 假如628各地報紙都見到公開信?
https://lih.kg/1252292

睇隔離post有巴打提過太陽花運動其中一個轉捩點係喺紐約時報登報,既然依家個政府都唔回應訴求,我哋衆籌喺628當日喺各國最主要報章刊登致香港政府嘅公開信有無得諗?等記者G20當面向雜種了解吓

每人一個comment太散 不如將所有詳盡計劃放喺同一個post入面 要update就自己改改

1. 登報日期

美國627
日本628

2. 刊登報章

(i) New York Times
(ii)Wall Street Journal
(iii) 朝日新聞
(iv) 奈良新聞

3. 內容

Part I: 一封簡而精不多過150字既英語公開信
Part II: QR code 連接到網站 列出相關supporting evidence

4. DIVISION OF LABOUR

(i) 文字Drafting Team
- 寫公開信(2 persons): 建議大家去攬炒巴既post留言 叫佢戰友幫手 內容主要圍繞五大訴求
- QR code 網站註冊同整個page出嚟(5 persons): 有冇熟IT嘅巴打?
- QR code所連接到既網站嘅內容 (15 persons): 每三個人負責做一個訴求嘅supporting evidence,建議搵tg文宣谷整圖

(ii) 落廣告
- 以大眾途徑去搵相關報章落廣告 (via email/phone/website) (2 persons) - 了解(a) 價錢(b) 俾錢時限(c) 截稿時限
- 去報章既social media (twitter/fb/ig etc) 話佢哋知我哋有呢個想法 (人數越多越好,唔知點幫手嘅連衛兵出手既時候到喇)
- 去搵每一間報章既廣告部負責人 去佢地linkedin 同 facebook inbox佢地 請佢哋幫手 (英文好同起底叻嘅巴打,人數不限,越多越好)
- 其他唔知點貢獻嘅朋友,搵你地識嘅傳媒人廣告人,睇吓有冇機會搭到路搵fast track route 落廣告

(iii) 籌旗
- 研究咩平台過數最快同最安全,然後開一個眾籌page (2 persons)
- 清楚寫出籌旗procedure,相信好多人想捐錢,不過都驚自己透過戶口俾人起底,有冇巴打係呢方面專家可以消除大家嘅憂慮
- 始終有人唔方便用acc 捐,唔方便嘅人通常係最多錢嘅人,18區都要有巴打負責集中呢啲資金 (36 persons, 每區兩個人)
- 再有多兩個人 最好有會計背景 調配資金去唔同報章落廣告

淨係諗到咁多,歡迎大家修改

改咗少少野方便大家轉發
其實有冇現成嘅文宣group? 已經有嘅話搵人快好多
絕對支持!
唸得過!支持!
等唔切啦,好想課金呀!!..快手
有無人畀班明星睇? 杜汶澤,何韻詩,佢地可能可以畀多少少
其他國家既話d元首可能已經飛咗去日本
集中火力日本同美國會唔會比較好?
如果廣告 google display ad, facebook ad個d會唔會落到?
Push
push
Pish
已開組

暫時冇人,希望有志之士入嚟
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞