我要係20歲之前,將女神變做女朋友

82 回覆
18 Like 61 Dislike

365日婚到結埋
以為巴打回錯post 難啲結埋婚喎得19歲
我好似踏空一樣突然下墮,我就扎醒左。

岩岩好似發左個夢但又醒唔起夢嘅內容,但有一種唔捨得嘅感覺係個腦到盤迴。

我拎起放左係枕頭隔離嘅手機,我打開螢幕上面顯示住三個未接來電,無錯三次都係阿琦打黎。

我再睇睇依家已經就黎夜晚12點,我大概訓左4個幾鐘。

阿琦仲附帶左一個wts問我:“係唔係緊要事呀?妳好少會打比我架喎。”

佢係11點30send依個訊息過黎,真係無耐之前先覆我。

我打開wts回覆佢:“唔係緊要野只係想約妳食餐飯,妳依排得唔得閒呢?

我覆完佢就行左出廳,見到飯煲仲着緊保暖燈,一定係阿媽見我攰唔叫醒我留左飯。

我一邊食飯一邊睇下手機,到食完飯阿琦依然未覆我。

執完枱洗完碗我返左入房準備再訓過。

我岩岩訓落張床手機就噹左一聲,我都估到係阿琦:

"ok呀,今個星期六日我都好得閒,你地兩個o唔ok?"

我記得阿聰講過幾時都得所以我就簡左其中一日:

"無問題呀就星期六啦,地點遲啲再覆妳!"

阿琦比左個ok既emoji我就off左。

我放低部電話係床邊再次進入左夢鄉。
到左第二日返學,我早左少少返到學校照舊坐返係個角落位。

望住依然陌生既大家一個一個咁入到課室,我心裡面諗幾時大家先會有講有笑成為一班好朋友.....

直到上堂前五分鐘,我心目中嘅女神依然仲未返到嚟,其他同學已經返得七七八八,老師亦都到左。

陳老師岩岩開口講第一句嘅時候,佢就咁岩打開門入到嚟課室,陳老師望左佢一眼就繼續講野。

班上面嘅空位已經得返好少,得返我隔離同前一排近走廊嘅位。我心諗仲唔係上天賜比我嘅大好機會~~

佢每行一步我個心就大跳一下,佢行到我地兩行嘅中間位,佢毫不猶豫坐左係我.........前面個排。

唉我依世注定無囡埋身架啦,我嘆左一口氣,我隔離三個位都係空嘅,搞到我自成一角咁樣。

過左一至兩個鐘堂之後陳老師要求我地分組每五至六個人一組。

因為尋日進行嘅小遊戲令到大部份人都搵到岩傾嘅人係埋一組,望住其他人都開始有組而我仲坐左係原位我女神亦都一樣。

直到我嗰行其中一個女仔講:

"不如就我地五個一組啦,見大家都怕怕羞羞無起身搵其他人組隊"

我猶豫左一陣佢地四個都已經有共識,直到其中一個女仔叫我一齊坐埋啲。

其實我諗嚟都多餘,一個大好機會擺到埋嚟唔通仲拒絕佢地咩...況且我唔入依組都無其他組會要我.....

眼見全部人都已經有組,陳老師就講嚟緊一年時間大家都要互相合作做好每一份assignment。

講完之後佢地話今日都差唔多就放左我地落堂,大家亦都準備去放飯。

但係一開頭邀請我地入組嘅女仔留左我地係到:

"不如我地交換手機numer開一個wts group岩岩老師都講到我地一組就組成年,方便大家功課上溝通。我叫Jaffy你地呢?"

我地都好讚成佢嘅講法,我地一邊交換numer一邊自我介紹一次。

"我叫阿冬呀妳呢?"

"我叫Katarina尋日都有自我介紹過架妳咁快唔記得我個名啦?"

"我尋日聽唔清楚呀 sorry....."

"講下笑渣,唔洗say sorry喎,依一年多多指教啦!"

我仲未回應返佢,佢就比返部手機我,就去左同另一個女仔交換numer。

交換完之後Jaffy就好快手開左個wts group邀哂我地入去。

"好 齊哂人啦,不如我地一齊去食飯呀,我諗你地都無約其他人架啦!"

Jaffy主動邀請我地一齊去食lunch我地當然無人拒絕到。

就係因為依一次機緣之下我同佢講左第一句野亦都交換埋手機numer,我地嘅起點就係依到.......
明天6月21號會停出文一日,所以今日出多一篇。

大家明天都有更加重要嘅野做,加油!!!
樓主係咪都喺金鐘!!!
我同女神見嘅日子只有星期二同三,每個星期我都非常之期待依兩日。

由於我地上星期已經分左組嘅關係,大家返到課室都跟返自己組坐埋係同一行。

我地組亦都唔例外,我照舊坐返係角落位,而我嘅女神亦都係上堂前五分鐘都未返到嚟嘅。

但係佢依一遲令到我滿心歡喜,因為我嗰行得返我隨離嗰位係無人坐,意味住除左佢唔返學之外,佢今日就係坐我隔離~

果然不出我所料,老師講左幾句野之後佢又咁岩開門入嚟,同上次一樣陳老師望左佢一眼之後就算。

因為得返我隔離有位,佢迫於無奈坐低左,我仲見到佢個樣唔太想坐我隔離咁樣…

而我嘅內心緊係無比嘅興奮,但係見到佢依個唔願意嘅樣,搞到我都有啲尷尬同失望。

對比起佢同我交換手機嗰時有一啲落差,我諗會唔會係佢唔鐘意我,上個禮拜只係咁岩講幾句。

我地成程靜局左差唔多成堂,佢有佢玩手機我有我訓覺,我有幾次都想主動同佢講野,但又唔知開咩話題好…

當我產生左放棄嘅念頭嘅時候,我求其開左隻手機game諗住玩到落堂,佢突然開口同我講左句野……
樓主啲出貨量可以多少少或者快少少
盡量盡量
我諗都諗唔到佢同我講左句:

“我都有玩喎,咁岩前排4周年我玩返。”

“係咩……”

我都估唔到佢無啦啦咁講,搞到我都唔識應佢……

佢一邊望住我玩一邊開緊隻game

“哇你連依隻都有呀,睇嚟你玩左好耐喎~”

“唔係呀,我都係咁岩4周年先玩返。”

就係因為一隻手機game令到我地打開左話題,直頭落堂嗰一刻我地都仲討論緊隻game。

放飯嗰時Jaffy再一次問我地一唔一齊食,我女神第一個話約左人就走左,為左唔令Jaffy尷尬我第二個話一齊食囉,其餘兩個組員都點頭話無問題。

由我第一刻同Jaffy傾計我就已經覺得佢係一個好有領導能力嘅人,因為我本身比較內向怕羞,而佢同我正正相反所以我都好羨慕佢成日敢講敢做好多野。

今次lunch我地夾埋左其他組嘅兩個女仔一齊食,佢地兩個因為之前嘅小遊戲而令到我地有交流。

加上佢兩個係一個禮拜裡面除左day off都同我一齊上堂嘅同學,所以我同佢地都比較熟。

食飯嗰時大家都多左交流,唔似岩岩開始各有各食同玩手機。

隔離組其中一個女仔阿山就問我地幾多歲:【因為我地依到係咩年齡層都讀得,唔一定要dse之後,我就係其中一個例外】

Jaffy話自己25歲同組嘅其餘兩個分別18同23,而阿山就係21歲另一位叫小櫻嘅22歲,而我就係20歲。

除左Jaffy之外其他人都還算後生,Jaffy仲講佢出左嚟做野三,四年,因為想從事教育依方面所以簡左幼教依一科。

原來Jaffy唔止年齡上大過我地,佢更加已經出過嚟社會做過下野,所以比我嘅感覺先咁成熟,但老實講佢個樣依然似18至20歲左右。

食完lunch之後我地返到課室準備上第二堂,我地返到嚟嘅時候我女神已經伏左係張枱訓緊覺。

我靜靜地拉開張櫈廢事嘈醒佢,點知一坐低佢就起左身。

“sorry呀係唔係嘈醒左妳?”

佢擰擰頭之後搓一搓隻手又訓翻低,因為部冷氣成日吹住我地依邊,我亦都意識到佢係凍醒左。

我係背囊攞左件外套出嚟拍一拍佢示意借件外套比佢。

“唔該哂你”

佢講完就著起左我件外套又再次訓翻低,佢訓嘅時候咁岩望住我依邊,我望住佢個樣望到入哂神,心裡面諗如果我係20歲之前追到佢咁我一世都無遺憾啦。
Lm 只能夠話呢條女都非常之高招
巴打好似好有經驗
佢訓到第二堂嘅老師嚟到,佢擘大眼嗰下我即刻擰去另一邊。

老師嚟到我先知原來我望住佢已經足足有十分鐘以上,諗起都覺得自己成個痴漢咁.......

佢伸左個懶腰之後就比返件衫我仲同我講:

"比妳望到哂我訓覺個樣添,唔該哂你借件外套比我啦!"

"吓我無睇到妳訓個樣呀,我一路都玩緊手機。"

"你真係唔識講大話~"

佢笑一笑就拉開書包搵筆記,我都分唔到佢係講緊笑定佢真係知道我一直望住佢......

今堂同上晝果一堂差好遠,我同佢之間多左好多計傾,唔似朝早咁死氣沉沉。

"係喎妳做咩食完個飯之後多左咁多野講嘅?今朝妳靜到我都唔夠膽同你講野。"

"咁樣你都睇唔出?都唔知話你蠢定傻,今朝純粹唔夠訓啫。"

"哦~我見妳黑哂面咁以為你唔鐘意同我坐添。"

"都係架因為我唔太鐘意同啲陌生人有交流。"

我一時間唔知點覆佢好......咁岩老師講今日提早落堂,佢聽到之後即刻收好份筆記,我連byebye都未同佢講,佢已經一枝箭咁仲快過老師衝左出門口。

佢岩岩講講句野一直係我腦海徘徊,佢當我陌生人但又主動同我傾計,究竟我同佢算唔算做左朋友.......

我由學校行去地鐵站依段路一直係到諗,諗我同佢係唔係真係連朋友都做唔成,諗佢會唔會真係唔鐘意.......同我坐。

上到月台我仲一路搵緊佢嘅身影,明知佢早過我走我依然仲希望見到佢,當然成個月台都無佢嘅身影。

話哂佢真係女神級,我依啲平平無奇嘅人點會比佢睇得起,連朋友都做唔成都好嘅,可以比我自己知道連少少機會都無.......
真人真事?
睇落去就知
第二日我依然帶住睇唔透嘅感覺返學,我已經當左佢係朋友咁佢當我係咩…

我返到課室佢依然未到,睇嚟遲到係佢嘅習慣,今日上堂嘅課室雖然唔同,但我照舊坐返係啲角落位。

Jaffy返到嚟見我咁寂寞就坐左係我隔離:

“早晨呀,你日日都咁準時架喎。”

“我平時都係慣左早到,廢事要人等嘛,返學返早啲好,可能miss有啲緊要野講都可以聽到。”

“都係嘅。”

眼見其他同學都返得七七八八,老師亦提早開始上堂唔等遲到啲同學。

大約上左堂十分鐘左右,我女神終於開門入嚟,佢個樣都係同尋日朝早一樣未訓醒黑黑地面咁樣。

佢坐左係我地組另一個組員隔離,之後上堂我都無乜點留意佢。

直到放飯Jaffy今日約左其他班嘅同學,而我聽到我女神亦都約左其他人食飯,我同另外兩個組員唔太熟所以同佢地講分開食。

我出到課室門口見到架lift出面企滿哂人我就決定行樓梯落去,我行左幾級樓梯就比人叫住左:

“阿冬妳有無約人食lunch呀?"

我望上去原來係小櫻岩岩係女廁門口叫我:

"無呀,Jaffy佢約左人食飯我同另外嗰兩個組員又唔太熟所以諗住自己食。"

"我地無人約啊,一唔一齊食呀?"

"無所謂啊~"

我地落到去學校門口小櫻拉左我去學校前面棟樓嘅後面,有一個細細地嘅休息地方比啲老人家散下步。

佢拉我去到一張長櫈到就坐低到,佢係個袋拎左包煙出嚟問我:

"要唔要整返枝呀?"

"我唔食煙架,妳自己食啦。"

"係喎都未問你介唔介意我食煙添~"

"介意都無用啦,妳都食緊囉。"

"對唔住囉,食煙可以幫我減下壓,上堂啲野深得濟搞到我有啲壓力~"

"我覺得還好啦,妳唔識唔明可以問下我嘅。"

"嗱你講架到時唔好厭我煩啊!!!"

我地傾多左幾句,等到佢食完枝煙就去左食飯,佢帶左我去食一間台灣野嘅餐廳,我地叫完野食之後就繼續傾返頭先啲野:

"係喎點解你唔同另一個女仔一齊食飯嘅?我尋日見你地都幾好傾。"

"吓咁樣都比你睇到?"

"係呀,我仲見到你望實人地訓覺個樣添~"

“痴線邊到有呀!”

“你講咩都無用架啦,我全部都睇到哂,一睇就知你鐘意人啦。”

比小櫻一下就講中哂,估唔到佢會咁留意我,佢會唔會覺得我好痴漢feel呢.......

"其實我覺得好正常呀,男仔鐘意一個女仔緊係會好留意佢嘅一舉一動,佢個樣又咁靚,比著我係男仔都會咁樣。"

"我仲諗住你會覺得我好變態添,係呀我鐘意佢但我同佢連朋友都做唔成......."

我將尋日女神講過嘅野完整複述一次比小櫻聽,佢好認真聽我講成件事,比到一種可以同佢傾訴嘅感覺:

"我覺得只係你諗多左啫,同埋我覺得佢只係講緊笑,你唔洗擺係心喎。"

"我都分唔到佢係講緊笑定真係咁諗,我連問佢嘅機會都無......"

"唔洗將件事諗得咁壞喎,尋日你都有同佢有講有笑嘅時候,證明左佢對你都有啲興趣,唔好諗咁多啦食野先啦!!!"

佢將佢啲餸夾到係我碟飯到示意我快啲試下。

可能真係小櫻所講係我自己真係諗得太多, 總會有機會問清楚佢,依家諗咁多都無用~
就係因為依餐飯我同小櫻做左一對幾好嘅朋友,我亦都當左佢係我嘅傾訴對象~

代價當然就係教佢功課同用我嘅方式講解多次上堂教嘅野比佢聽。

我好少會將自己嘅野同其他人講,就算朋友問起都好我都係用笑嚟帶過。

而小櫻可以話係第一個令到我主動同佢講出自己嘅心事同煩惱,佢更加成日都睇得出我煩緊咩。

今個星期尾我除左出去練波之外我大部份時間都留左係屋企休息,放完個暑期成個人散哂,太耐無一個星期返足五日學搞到個人有啲唔慣。

經過完小櫻嘅說教同我自己嘅反思,我都開始無乜點去諗關於女神嘅野,但係往往你想忘記或者當件事丟淡左之後,總係會有啲意想不到嘅野發生。

好快又隔左一個星期到左星期三,我依然好早就到左學校,我仲有多餘嘅時間陪小櫻落去樓下食枝煙。

唔知由幾時開始依到已經變左我地兩個嘅幽會地方~

我地傾左一陣計上到課室陳老師岩岩好準備開始上堂,我返埋位坐佢,我女神再一次好準時係老師講第一句野就開門入嚟。

而咁岩嘅係今日我隔離無人坐,我女神行到埋嚟坐低,今次佢唔再係黑哂面未訓醒嘅樣,佢今次微笑住咁同我講:

"喂阿冬早晨呀~"

".....早晨呀......"

"做咩咁呆呀?上星期你精神好多架喎!"

"ah....係咩......."

"你咁嘅話我調位同其他人座架啦!"

"咁又唔好....只不過...."

"不過啲咩呀,講嚟聽下啦。"

"我想問妳呢...有無當我係朋友?"

佢再一次對住我微笑,佢兩粒酒窩我依世都唔會忘記:

"如果我唔當你係朋友嘅話,我就唔會主動同你講咁多野啦死蠢!"
然後呢?
唔記得post連登添 sry巴打
佢依一句已經化解左我一個星期內嘅胡思亂想,諗返起上個星期為左佢一句而亂諗野,令到我覺得自己真係好傻。

我仲未反思完佢就再講:

"你唔係以為我講真呀?你真係好蠢呀~~"

"痴線......緊係唔係啦......"

"你真係好唔識講大話~"

佢見我唔知點應佢就開左個新話題,打破左我地之間嘅dead air。

上左大約一個鐘堂就迎嚟左我地第一次嘅分組討論,每一組都要在一個半鐘之內寫完一份教案。

(教案係根據一個主題再去設計一個遊戲比小朋友,當中要包含嘅野有好多,我就唔詳盡去介紹~)

陳老師講完無幾耐Jaffy就出到去攞左張教案工作紙叫我地圍埋一齊:

"開工啦喂,大家坐過嚟先我地再分工!"

因為一份教案包含左好多part所以分工做效率快,但亦都有一個缺點就係內容會鬆散。

當然Jaffy亦都注意到所以分完工之後佢再加多左一句:

"每個人做完自己個part我地再拎出嚟一齊討論,因為我怕做完會有太多野唔同同唔夾~"

我地分完工之後就返到自己位開始各有各做,我果部份算係比較容易嘅一part,所以我好快就搞掂左。

我望下我女神張紙佢依然一隻字都未寫,我見佢望住張紙望左好耐都落唔到筆,所以我就主動幫下佢:

"點呀妳?諗唔到點樣寫?"

佢尷尷尬尬咁點左下頭,我就拎左佢張紙幫佢做,老實講女神做嘅依一部份真係好難,我都要諗一諗,我隨手拎左個藍芽耳機塞住一邊耳仔開始諗。

佢見到我依個舉動就問我:

"你要戴住先諗到野?"

"都算係呀,我鐘意聽住歌諗野,聽住會令我個腦轉得快啲。"

"好得意喎妳,我都係第一次見人有依個習慣。"

我笑一笑就繼續幫佢做埋果一部份,而佢就係側邊望住我先。

大約過左十五分鐘左右,Jaffy就叫我地就算做完未都好攞哂過嚟先,我岩岩好寫完最尾一隻字。

Jaffy自己睇哂我地寫嘅野一次之後就比我地輪流每人睇一次,當我地所有人睇哂之後佢就問有無人覺得有野要改,其他兩個組員同我女神都擰頭,得我講有野要改。

如是者我就一直同Jaffy修改同整合成份教案,經過完兩個鐘嘅折磨我地兩個終於搞掂哂成份教案交出去,返到埋位Jaffy同我講:

"辛苦哂你啦阿冬!"

"妳都辛苦啦,始終第一次寫教案係多甩漏。"

我地亦都係第一組完成份教案,所以陳老師就放我地食lunch,而其他組做完先可以放飯。

今次我地組相隔第一次之後終於齊人食飯,沿路上我女神同我講:

"唔該妳頭先幫我做果一part,唔係嘅話我都唔知要做幾耐。"

"少少野啫我都係求其寫啲野~"

佢又一次對我笑一笑就走左上前同其他女仔傾計。

(其實我好想同返佢講,妳係第一個發現我有依個習慣嘅人,可惜嘅係.......)
想知你哋落堂之後私底下有冇傾計
緊係有啦
第二日朝早返學嘅時候咁岩係樓下撞到小櫻,佢見到我之後就好興奮咁拉左我去幽會,坐都未坐低佢就問我:

"尋日見妳地兩個傾得好開心喎,都話左係你自己諗多左架啦!"

"原來真係我自己諗多左,佢真係同我講笑。"

"咁咪好囉見你開心返我就安心好多啦!"

"係喎,你可唔可以講下點解妳成日都咁留意我?"

"行啦,夠鐘上堂啦!"

小櫻直接迴避左我嘅問題,我亦都無追問落去。

返到課室我見到一個奇景,我女神竟然早過我返到:

"喂早晨喎,乜妳今日咁早返到呀!"

"早左出門口嘛~你不嬲都咁早到學校?"

"係呀我慣左早十五分鐘到,玩下手機聽下歌,廢事老師早到講啲重要野無聽到。"

"你又岩喎,咁如果老師早到但我又未返到嘅話你記得講翻佢講過嘅野比我聽啦!"

"緊係會啦!"

我突然間醒起一個問題想問佢:

"係喎我想問妳呢,點解上星期四唔同我坐嘅?"

"吓,做咩無啦啦咁問?"

"無呀.......純粹問下啫........."

"我見Jaffy坐左係妳隔離嘛,唔通叫佢起身讓個位比我咩,咁多女仔想同你坐邊有機會輪到我,~"

"都係得Jaffy一個啫,邊有好多女仔喎!"

"你唔係因為我唔同你坐以為我唔鐘意你呀?"

"點會呢,我同邊個坐都無所謂~"

"咁頭先你又咁樣問我?你呀真係唔識講大話~"

我印象Katarina話我唔識講大話已經講過好幾次,究竟係我真係咁唔識講大話?定抑或淨係對住佢我先係咁........
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞