全香港記者都應該去BBC交流進修!!!

183 回覆
2916 Like 14 Dislike
人地bbc係鬼佬媒體,最多做返美國生意,佢大可以徹出香港,無包袱
但香港既有線港台now就有咁既包袱,今天留一線,他朝好相見
香港記者人工剪到痺
質素係差d
賤*
根本有二百萬人行出黎撐記者, 你地問得再尖酸刻薄D 好唔好??
做記者前,Check下智商自己岩唔岩做
我反而覺得佢地overprepared,一早就draft 左四五條問題,去到就問
不過,有時可能留心聽佢講野有咩破綻/自相矛盾仲好
例如佢答監警會,可以即時追問監警會有咩權限處理咁大既問題
又例如佢問要修補撕裂,可以問佢有咩具體承諾,例如承諾唔檢控被控人士

最後,都係要同記者朋友講聲辛苦曬!記者朋友一直都企係我地呢一邊,呢樣係要比番credit 你地
其實BBC 駐外記者人工唔係想像中咁高
你都冇理由問人喊左幾多次架...
冇人想知呀大佬...
人工決定左質素 印象係同保安相約
我一早係集中post都有講 唔明點解記者諗唔到
圍埋差餅仔交功課姐
你估佢哋老闆唔驚既咩

分分鐘打著黃旗反黃旗
小問大幫忙,屌
咁抵佢比市民鬧
商台記者?
啲問題質素真係差 浪費時間
第日有記者會不如我地draft個question list 俾佢啦屌
真係廢到喊
臨尾果個其實都高汁
幾條直線抽擊同迫到佢講到出口等如自我消失
雖然都知道佢係鳩吹人數,但係都想知係點吹出黎,起碼下次識得煲大個數
11哥想知
今次無官員需要下台係咪反映問責制名存實亡

難得TVB今次問呢題問得幾好,但條仆街又答埋啲完全唔撚關事嘅嘢
其實BBC真係有自費programme俾本地新聞系學生去暑假學習交流
呢度無人知bbc好多偽中立奶共蝗記者⋯?
今次只係太大件事做返本份,平時不斷親中
standard
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞