查案: 片中扔磚係咪真係今次612發生?

70 回覆
16 Like 199 Dislike
預左嫁wo
頂唔順咪做囉
又冇人迫你做
係又點啊 on9 又想割席
建議大家再遇到呢啲post唔好應
由佢沉
同佢嘈即係幫佢推
唔知點解新ACC就係原罪
唔好意思唔係好熟呢度D文化
都係近來先上多左黎睇反送中D野
由69遊行、612罷工落政總、616遊行我都有參加
唔係話想攞咩野光環、或圍爐
只係覺得都需要知道612發生左咩事
唔想只係停留O係同溫層
淨係睇黑警嘅片段
字裡行間亦都冇任何想分化、割蓆或幫黑警嘅意思
我同你地一樣都係咁憎D黑警濫權
但咁樣唔代表我地就可以唔理會另一邊廂發生緊嘅事
我亦十分尊重及敬佩前線義士
至於點解會忽然去左藍絲PAGE
係因為同意見不合嘅人討論時
佢地提出有示威者扔野
我亦只係想知道係咪有呢件事
從來冇任何批判
如果惹起大家嘅不快
希望大家任得呢個POST沉底就算
多謝大家嘅答案
三毛又出黎柒
三毛仲要新ac
首先,6月12果日出去野餐呀,吸新鮮空氣呀,已經有機會犯法。

凡有3人或多於3人集結在一起,作出擾亂秩序的行為或作出帶有威嚇性、侮辱性或挑撥性的行為,意圖導致或相當可能導致任何人合理地害怕如此集結的人會破壞社會安寧,或害怕他們會藉以上的行為激使其他人破壞社會安寧,他們即屬非法集結。

引用呢個post入面其大一位巴打話:
https://www.google.com.hk/amp/s/amp.lihkg.com/thread/1237156/page/1

而當這非法集結因參與者中的一人破壞了社會安寧,令非法集結轉化為暴動,他才算是參與暴動,但他不需是破壞社會安寧的那人。

理論上衝向防線嘅人都可以入到罪。

唔知岩唔岩。

聽講暴動既話,警犬就可以用槍。
連登仔
唔知樓主係咪三毛,但我哋有必要搞清楚真相,我曾經喺港人講地同藍絲開拖,叫佢哋有證據先好話示威者掟磚,如果最後真係有,我哋唔係要割𥱊,而係address返呢個事實,有掟就唔可以話冇掟,呢個係指鹿為馬,同周融有乜分別。當然,掟磚呢個行為有冇問題係後話,值得大家討論。以後有衝擊係咪只能夠用肉身嚟突圍/擋警棍呢?勇武派應唔應該有底線都係21/6前應該討論既問題。
我已經講咗好多次
有人襲警,你咪拉襲警嗰個人囉
立法會開會,有一個議員掟蕉
都唔會拉晒成個立法會嘅議員啦

我重申咗好多次,當日事件冇主辦單位
每名市民都係自發向政府表達訴求
每名市民嘅訴求同目標未必一致
不存在集結或暴動集結論

不割蓆 = 不反對 (但不等於支持)
不篤灰 = 不會指出誰人做了什麼事
簡單講就係不對其他人行為作任何評論
“自發性“衝擊,有大部份人都係和平坐嫁咋,比你班人呃出黎和平示威。做你嘅盾,衝撚完跑過黎,搞到我地硬食。你地要做義士就唔好用和平個名呃9人出黎陪你受啦
一早講咗兄弟爬山,各自努力
不割蓆,不篤灰
利申: 當日野餐人士之一,真係買咗個包,
都未食已經俾差佬加咗料
算啦,講黎哂氣,俾人話5毛,3毛。將心俾己,如你所講當日趕極都唔走,如果我係當日啲警察可能都燥底,始終係人,社會上都唔係個個人控制到自己情緒。不過佢地衝到出黎都照黎係過份左。唔係話篤灰,義士衝到乜啲位要識收,唔係下下趕盡死絕,係反緊政府,唔係同警察打緊仗,物極必反,例子:宜家啲警察,過份武力。
其實都係要做場戲比政府睇,警察係唔係過份武力遲點就知,至於有份衝有份搞事既就睇下你好唔好彩
有啲唔係做戲係堅砌,覺得係要建國,利申個日遊行見到有條友。遊行完左警開返條馬路,佢話唔可以俾佢地(警)打返出黎。jm9要成班人勸先走。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞