我地要埋牆頭草嘅民意!分好返d因果關係

228 回覆
464 Like 10 Dislike
經過呢幾日,大家開始迷茫,唔知下一步點做好

請大家俾小小耐性睇一睇

首先講返個因果關係
先講反送中

第一因:因為反送中
第一果:有一百萬人上街抗議,希望撤回 69示威

第二因:因為政府無視69嘅1百萬人
第二果:有612示威行動

第三因:因為612,政府宣布暫緩送中條例,但同時宣布612定性為暴動,加上有一位烈士犧牲
第三果: 616大遊行,希望林鄭下台,撤回612暴動,釋放義士,徹回送中條例

咁呢個就好似巴絲講,先和理非,不果,就衝 612係成功嘅,亦成功叫多100萬人上街。

所以講真我地拎到200萬市民嘅attention ,政府係年底先都唔會再講,因為如果佢反口,國際間都會有好大輿論,所以可以放埋一邊先,因為佢一郁,佢一定仆硬街

第二,講警察

今日617係一個好好嘅例子,警方友善嘅,我地會配合警方,我地都唔想阻到市民生活!

對比612,點解我地發夢會衝?係因為警察撩交打,引我地打交,我地為左自保先反抗。我地唔好理邊個衝擊先,細心諗,其實警察友善小小,可能真係唔會衝

又講下因果,我發夢現場見到嘅

第一因:警方係添華後退,引示威者,加上之前已經捉人噴椒
第一果:開始有人叫衝

第二因: 發夢有朋友見到立法會個邊開槍加催淚彈
第二果: 真係開始衝

第三因:警方向人群投擲催淚
第三果:大部分冇gear嘅示威者真係撤走

好,講到呢到。就係大家迷惘嘅點
我地依家需要嘅係牆頭草,個d覺得警察合理,但認同政府唔應該咁急去推嘅人。

咁邊個最大責任呀?係政府

政府俾過大權力警方,令佢地濫權。證明政府對警察訓練係令到我地嘅警察冇左良知。
所以黑警嘅出現係政府失當

第三,和理非同勇武派

其實大家係相輔相成,

因:和理非冇用,政府唔撚理
果:勇武派爭取

因:爭取唔到,和理非繼續上
果:爭取更多時間同支持俾勇武派合理出場

和理非勁在多人,可以爭取多d時間,支持,輿論
勇武勁在一呼百應,真係嚇到政府 612就係好例子

所以分工合作,事半功倍。

最後,其實重好多議題要出聲,好似明日大嶼,國歌法。

但係大家細心d諗下,歸根究底都係政府無能,漠視民意。

我地要嘅係真普選同民意,我地依家有200萬人,要好好利用

可能有巴絲concern deadline,本人係同時有deadline,但回顧第一點,政府係唔會講送中住,因為一講佢一定仆街,所以我地一路提醒大眾嘅時候,要繼續做其他野,係好機會話俾大眾知重有好多問題存在

淨返低嘅,全部都係因為冇普選導致嘅。

本人同意改變需要流血,但我同時唔想有人受傷。

我地要不斷拎多d民意,文宣好重要,計劃都好重要,我地唔可以失民意

大家都睇到警察扮死狗,搏同情,點解我地唔可以?我地之間重有好多牆頭草

依家亂咁衝實少左好多人支持,我地欠嘅,係東風,個timing好簡單,政府錯,就係好時機,我地要發夢衝!就要大條道理咁衝!

7月1號可以係好時機睇佢點回應
下星期嘅議題都係社會好敏感嘅,所以,大家要睇清楚,但好好利用200萬人

文宣好重要,依家個個都好留意新聞,social media都好多資訊,流動性好高,係好時機。

不分化,不篤灰,不流血!

我相信合作得好,一定可以成功

612話俾我地知出奇不意先制勝
616話俾我地知和理非嘅威力,有好多人留意新聞,留意政府有冇小動作

最後最後,烈士RIP
多謝大家睇左
有冇其他意見
一齊討論下
同埋
612唔係唔想衝
係冇gear點衝
所以今次要醒d
自己東西,自己帶
要留力,一次過爆
冇意義嘅衝只會流失實力
但有準備嘅發夢衝,就多好多威力
和理非有佢嘅用途
係拎民意同spread資訊嘅管道
話俾其他人知我地係因為和理非冇用
所以先發夢衝
大家幫幫手推
不分化,不割𥱊,不流血
今次議員都有做野
佢地都盡量令市民唔好被捕,令集會合法化
呢樣好重要
如果唔係對反送中民怨會上升
因為我地真係阻到人生活
所以我地要同議員裏應外合
佢地收到風就話我地知
我地做適當嘅部署

今次佢地真係做左我地嘅擋箭牌

最最最起碼佢地真係保護緊我地

今次真係we connect左

林鄭成功令我地connect
要好好利用

依家社會比雨傘係偏向blame政府
我地理應食住條水上
今次香港人其實都進化得好快

年輕一代唔再不問世事
老一代明白,同情年輕人

已經係好好
政府繼續有料爆,繼續割𥱊
得罪更多職業,令更多人唔相信政府
我地要等政府犯錯
依家風頭火勢就係最易亂,出錯
文宣可以繼續整多d懶人包,長輩圖,等不同年齡層接觸到,令大家keep住留意時事

勇武派可以繼續發夢plan下突發狀況可以點做,同認清邊d人自己人

和理非繼續監察政府,有乜唔對路就行出嚟,善用我地嘅優點—-人多
林鄭唔可以下台
因為只會換個更仆街嘅落嚟

我地要嘅係撤回送中,譴責警方使用過份暴力,同埋真普選(71重點)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞