我係一名文化研究碩士生,請諸君聽我一言。

99 回覆
266 Like 35 Dislike
希望在場嘅勇士

可以幫我傳遞出去唔好淨係瘋狂開小組討論

有乜嘢可以tg搵我

但我真係嚟唔到現場
明白大家好憤怒

但係政府同民間所擁有嘅詞語真係唔一樣

希望大家明白
事實呀
嶺南文研人幫推
多謝你的意見

我知點解焦土撚升得咁快
你會唔會有其他洞見呀
要贏呢場仗

真係需要知道對手嘅 每一步 同埋佢可以做到啲乜
推一推
從呢個post都咁多人like開始 就知道依家到左危急關頭。好多人對政府回應訴求已不抱希望。
從呢個post都咁多人like開始 就知道依家到左危急關頭。好多人對政府回應訴求已不抱希望。
Sorry 㩒錯俾咗負評
樓主我好認同你
梁文道上連登
幾好。推
不求希望所以軍心大亂
問你一句:如果政府話「修例沒有設立時間表,等若無限期擱置。」,咁點?

政府玩字眼玩得爐火純青,除非有把握係字眼上玩贏佢,唔係就變成捨己之長,暴己之短
道長點睇

救人定撤回我會選擇救人
https://lih.kg/1240774
推無限期擱置
suspended indefinitely?
或者咁樣講,有兩個位要考慮。

第一:民間訴求同政府措辭既關係。
我既理解:民間訴求永遠都係非黑即白,一係一,一係零。但政府永遠留有灰白既位置,無論立法、17年DQ、選舉主任既權力等,佢的確字眼上玩得比民間叻,因為佢有權修改、有權加以修正,呢十幾年既民主路上,幾多次都係輸係字眼上既問題。

第二:威權政府沒有機會亦沒有機制承認失敗
正如我上述所說,撤回是一個極其失敗的詞語,背後亦有深遠的意義存在,唔少例子說明威權政府到倒台的一刻,都沒有說自己失敗,所以我猜香港政府對於送中惡法只有幾種可能。

1.暫緩 2.押後 3.擱置 4.撤回
撤回前題係必需涉及經濟及政權(政府最為害怕),今天,各種行動都未能動搖它們,政府又怎會用撤回這個字眼。

雖然無法在字眼上勝過政府,但我們可以修改前綴。
例如:
無限期
無期
推遲
可以是無限期押後,亦可以是無期擱置,或者推遲立法等
(小弟才疏,未能找到更好的前綴)

所以我建議民間訴求可以下降一個層次。將五大訴求濃縮並準確,

1.取消定性暴動 請政府確認為和平集會(不要再提暴動)
2.不檢控示威者 是和平集會自然無需檢控
3.追究開槍責任 (只能由行政方面改善,呢刻唔會有結果)
4.撤回送中惡法 改為無限期擱置送中條例
5.林鄭月娥下台

最後回應你,從來不是我們需要妥協政府,而係政府需要遷就我們訴求,所以我建議盡快重整修訂我地既訴求,今次是一個時機重新建立民間權威。
當然,我會選擇救人

但民主派絕對會以撤回為前題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞