我係一名文化研究碩士生,請諸君聽我一言。

99 回覆
266 Like 35 Dislike
食花生會唔會好d?
遲咗覆你係因為你嘅回覆有point

民意、 傳媒、 輿論、 國際視野 都係我哋嘅資源。 甚至係企係市民的一邊。

但一個極權政府睇嘅唔係呢啲

或者咁講 佢唔需要睇呢啲嘢

我用例子作一個簡單嘅解釋

學生寫paper 往往都覺得自己盡咗力、但係點解唔高分

因為佢睇嘅就係以自己限制既標準去量度 包括 寫作嘅時間、內容、文法 經歷等

但考官評分標準睇既就係內容、語言、文法、字數、理論、立場、 當晚嘅心情好唔好 甚至同你熟唔熟既關係。

會有overlap 但兩者嘅視野同領域根本唔一樣

今天 政府著重嘅嘢 只有兩樣 權與財

權所指 中央訓示、 對香港市民嘅統治權、 教育嘅馴服

財所指 經濟、 金錢、 旅遊

呢啲全部都係要長時間轉化 但無奈地我哋嘅權力架構 依然係被政府上而下地統治。政府比我哋更加有資源 更加長命

而民意 對佢嚟講is nothing

一人上街 與二百萬人上街結果無異

當我哋以為鏈住佢口舌 但其實根本零傷害 所以千其唔好自我感覺良好

另外我哋要開展一條新戰線 就係set一條新嘅game rule(訴求) 呢樣嘢必先理解政府嘅思考模式同語言才可訂立。

我哋一定要比政府更快 更精準 咁去set

因為整體黎講 新訴求係建構另一種意義 就係 將市民重新纳入政府嘅考量標準、 換句話說就係民意也可以威脅政府。 將政府睇重嘅嘢重新加入民意 呢一個選項。

最後
縱使我哋擁有好多力量 但打飛機真係冇用
對症下藥先至係 事半功倍嘅良策。
佢哋唔係食花生

唔係out of圈子入邊

有共同嘅理念 只不過 未去到痛心嘅層面

不過我承認我用字唔好
純正香港人

唔知你有冇試過有啲嘢好難表達

模稜兩可 好中間嘅感覺

語言限制就係呢一種概念
核心外圍
諗起作者
嗰種係視嘢不同
唔錯唔錯

核心外圍唔錯唔錯
你可以睇我後面嘅comment
你都on9
抗爭係長期戰黎
明你既意思
要政府改變先理解政府concern既野咁先可以對症下藥
但你有無諗過民意可以變權更加可以變財
權力係對人既影響力
人民都唔理咁政府有咩權
個個人都捐款就已經係財力
唔扯咁遠
而家市民既訴求唔係要共產黨倒台呢d根本做唔到既事
只係要政府同警察為69 612做過既負責任
呢樣野
而家政府開始有人質疑高層既決定我覺得呢樣野唔係做唔到
總括而言:只要係做啱既野堅持落去就有結果
我記得隔離pose講魯迅:叫中國人道歉佢唔會道歉但叫中國人落台佢就會道歉
要記住道理係我地呢一邊
魯迅係一個十分清醒嘅人

佢嘅意思係 你要畀政權多走一步

所以叫佢道歉佢唔會道歉
但係你多走一步
叫佢落台佢就會道歉

明白財權民三者係有互相關聯嘅關係
亦都認同你嘅民係可以影響到財與權

所以 把握你嘅一票
將我哋嘅意見轉化為權力

而家既希望其實係建制派施以壓力畀林鄭

如果建制派可以統一意見 釋放壓力

我哋都唔需要改game rule 林鄭始終會被清算
得到什麼就會失去什麼

你準備付出什麼
客觀啲睇其實而家已經同撤回冇分別 可以算係下台階 但一定要佢收返暴動定性 救唔到班學生 我地只會再一次被分化 救人先證明到勇武和理非有能力保護大家
無限期 (indefinitely)

"Edison 在 今 晚 播 放 的 CNN 訪 問 中 , 重 新 解 說 「 indefinitely 」 的 定 義 , 他 說 : 「 我 當 初其 實 說 的 是 無 限 期 , 現 在 或 許 有 些 人 不 明 白 無 限 期 的 定 義 , 這 可 解 作 5 分 鐘 , 亦 可以 指 2000 年 。 我 從 沒 說 過 永 遠 。 」"

唔好玩啦碩士生

唔要,就同人講"唔要"
而家全世界望住你,你講乜外國媒體會照報,你一改口風全世界會覺得市民立場軟化讓步
引用魯迅果part我係想講如果市民堅持訴求政府會揀d嚟做,但如果你一早同佢談判佢就會曲解你既訴求,可能會一樣都唔做

你講既野係我地之後要做既野,但當務之急係我地要釋放被捕人仕,將612撒消暴動定性,呢兩樣係避免市民被秋後算帳,保護番香港市民,再之後係追究警犬罪責,林奠先係最後

我地要重申訴求,等政府諗邊個易個d邊個難做d,就算要談判個主動權都應該係我地掌握,因為我地就係有民意
其實場仗已經win左,而家關鍵係點樣收獲最大成果,對支共你唔可以用國際大國去考量佢
猛士之真,在於認清。打開天窗,更廣更闊。

我不能 再 做些什麼,只能提供少許的洞見
的確,保護市民、學生無罪等的訴求,必定要解決
但用字、真的要精準。

最後 多理解魯迅、無論升學就業也有幫助。
魯迅是一個 因為他很矛盾 但很清醒
聽我一言呀
我沒有笑

要理解政客語言,必需配合情景脈落
二萬人的暫緩
與二百萬人的暫緩

絕對有分野

但我希望是二百萬零一人的無限期擱置。
希望在場嘅勇士

可以幫我傳遞出去唔好淨係瘋狂開小組討論

有乜嘢可以tg搵我

但我真係嚟唔到現場
有意思
可取
認同,香港要思想進化,唔再去要求政府回應市民訴求,而係同政府協商,取得我地要嘅野
希望在場嘅勇士

可以幫我傳遞出去唔好淨係瘋狂開小組討論

有乜嘢可以tg搵我

但我真係嚟唔到現場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞